Poluarea interioara, mai ales in ultima perioada (ultimele luni mai bine spus), a luat amploare datoritata facptului ca s-a petrecut mult timp in interior si dupa acest timp, e normal sa iti pui intrebari legate de sanatatea ta sau poate chiar si de ten. Si poluarea interioara poate fi un dusman al tenului, Environmental Protection Agency estimand ca aerul din interior poate fi de 2 pana la 5 ori mai poluat decat aerul de afara. Partea buna este aceea ca, luand masurile necesare pentru protectia pielii, fie ca vorbim de masuri elementare de protectie sau folosirea unor anumite produse, poti evita astfel de probleme.
Daca te intrebi de unde vine poluarea interioara, trebuie inainte de toate sa iti schimbi punctul de vedere in privinta poluarii. Pentru ca, in general, ne gandim la poluare la aerul cu care intram in contact afara in mediul inconjurator, dar cel din urma include si spatiile interioare. De asemenea, se spune ca razele UV isi fac loc si in casa, mai ales daca stai langa o fereastra, asta pe langa expunerea prelungita la lumina albastra de la dispozitivele actuale, emisii ce intra in piele, accelerand probleme ca inflamatia sau pigmentarea. Apoi mai exista compusii volatili care intra in casa prin intermediul produselor de curatare si a odorizantelor de orice natura, ei ramanand in aer si avand puterea de a trece de bariera pielii, facand-o mai susceptibila radicalilor liberi. Formaldehida este o substanta care se gaseste in mobilier si tesaturi, la fel ca dioxidul de carbon care este eliberat de diverse cazane si plite. Chiar si lumanarile de orice fel pot afecta pielea facand-o mai sensibila prin perturbarea barierei de protectie a pielii. Si toate aceste lucruri normale care se gasesc in aproape orice casa pot deveni per total o problema.
Locuitorii din mediul urban si in mod deosebit cei care stau undeva la strada unde traficul este intens, sunt si mai supusi riscului de a avea mai multa toxicitate in interior prin noxele care patrund in casa pe ferestre si usa. Mai mult, datorita evolutiei, casele noastre sunt mult mai bine izolate astazi, ventilatia este spre zero, toate aceste toxine ramanand “prinse” si mai mult in interior.
Cel mai bun lucru pentru a contracara poluarea este acela de a incepe sa investesti in plante de apartament, fotosinteza consumand dioxid de carbon si absorband poluantii care cauzeaza deteriorarea pielii. Si se pare ca orice planta mai inalta de 20 de cm are puterea de a elimina substantele organice din aer. Planta paianjen si areca sunt usor de intretinut si sunt ideale acestui scop. Purificatorul de aer este iarasi o buna idee, prinzand particulele toxice din aer in filtre si neutralizandu-le, ceea ce iti ofera un aer fara poluanti si radicali liberi care iti distrug pielea. Aspirarea regulata duce de asemenea la eliminarea alergenilor si substantelor chimice asimilate in timp.
Produsele de curatat trebuie sa fie naturale, iar pielea ta trebuie sa fie aparata de produse de ingrijire cu antioxidanti, care intaresc si protejeaza bariera pielii.
Evita de asemenea sa te expui direct la fereastra cand stai in casa, iar daca nu ai alternativa, o crema de protectie cu factorul de protectie SPF 50 nu trebuie sa-ti lipseasca. Daca munca ta se desfasoara la calculator, foloseste ochelari de protectie pentru lumina albastra si incerca sa faci pauze din fata ecranelor!