Probioticele sunt alimentele sau suplimente care contin tulpini de bacterii vii ce pot imbunatati sanatatea intestinelor. Beneficiile demonstrate de a lua in mod regulat probiotice, includ imunitate crescuta, armonie hormonala, pierdere in greutate. Iar una din intrebarile esentiale si justificate este aceea daca toate probioticele sunt egale ca beneficii si efecte; tocmai de aceea trebuie sa parcurgi urmatoarele randuri, pentru a sti ce probiotic sa iti alegi.
Probioticele nu populeaza intestinul
Contrar opiniei generale, probioticele, de fapt, nu colonizeaza in vreun fel intestinele, ele ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinului pe masura ce trec prin tractul digestiv. Poti cataloga probioticele ca niste chiriasi temporari, care te ajuta sa elimini bacteriile rele care cauzeaza diverse probleme de sanatate; ajuta de asemenea bacteriile rezidente sa transforme alimentele fribroase in nutrienti sanatosi “postbiotici”, benefici sanatatii.
Probioticele ajuta la sustinerea sistemului imunitar
Este o veste buna, mai ales ca necesitatea si constientizarea de a avea un sistem imunitar este o dorinta crescanda in aceasta perioada, datorita pandemiei. Cercetarile arata ca probioticele pot oferi asistenta, ajutand intestinul sa se refaca dupa dezechilibre, prin reducerea inflamatiei si a permeabilitatii intestinului. Acest lucru este important pentru sanatatea imunitatii, deoarece poate opri scurgerea agentilor patogeni daunatori din intestin in sange. Iar studile au confirmat acest lucru: a lua probiotice, scade riscul de a fi infectat cu Covid-19!
Intr-o lume perfecta, nu avem nevoie de suplimente probiotice
Este preferabil sa ai parte de nutrienti si tot ce are nevoie organismul, din alimente, in special cele fermentate (chefir, varza acra, kimchi), iar necesitatea de a lua suplimente sa nu existe. Doar ca, viata de astazi si incercarile la care este provocat intestinul (stres, antibiotice, lipsa miscare si somn, conservanti, pesticide), face din suplimentele probiotice o necesitate daca iti doresti un sistem imun performant. In timp ce alimentele fermentate au o gama larga de bacterii, nu contin la fel de multe bacterii bune ca un probiotic “specializat”. De asemenea, trebuie stiut ca nu toate alimentele fermentate sunt bine tolerate de organism, de aceea un probiotic atent formulat reprezinta o optiune mult mai buna.
Nu toate probioticele sunt egale
Cand cumperi un probiotic este necesar sa stii ca sursa de fabricatie este una sigura si ca respecta anumite standarde internationale certificate. La fel de importanta este perioada de valabilitate! Umezeala este dusmanul bacteriilor vii, iar un bun probiotic este de obicei bine ambalat si pastrat fara a avea parte de umiditate. Astfel ca nu este nevoie sa fie refrigerat si de obicei, un astfel de supliment trebuie tinut la frigider pentru a-i pastra calitatile.
Cu cat mai mult, cu atat mai bine
Un bun probiotic trebuie sa contina cat mai multe celule bacteriene pentru a avea un efect benefic in intestinele noastre, calatoria prin interiorul tractului digestiv fiind toxic pe alocuri. Iar pastilele probiotice trebuie sa poata rezista acestui mediu, iar pentru a te asigura de aceasta, trebuie sa verifici numarul CFU care se traduce ca “unitate de formare a coloniei” si este evaluata la microscop, fiindu-i numarate bacteriile. Un termen mai nou, mai precis si mai sugestiv este BLB, care se traduce ca “miliarde de bacterii vii”. Aceasta se masoara prin citometrie, care are parte de mai multa acuratete, numarand doar celulele vii si viabile. Si ca regula generala, cu cat exista mai multe celule bacteriene individuale intr-un supliment probiotic, cu atat acesta este mai eficient.
Trebuie sa cauti unul care contine 10 miliarde sau mai multe celule pe doza/ capsula, probioticele care sunt ieftine continand de obicei mult mai putine, astfel ca reprezinta o risipa de bani. Si nu in toate situatiile, cu cat e mai mult, cu atat e mai bine! Un bun supliment probiotic poate fi formulat pe baza cercetarilor care arata ca un anumit numar de bacterii pot avea efecte benefice asupra intestinului in mod particular. Iar a lua mai mult decat doza intial recomandata, poate sa nu aiba efectele dorite sau dimpotriva – sa iti cauzeze si probleme digestive. Cel mai bine este sa alegi un probiotic de calitate si sa iei doza recomandata pe eticheta.
Despre tulpini
Suplimentele probiotice variaza foarte mult, in anumite situatii ele fiind facute pentru un scop specific, alteori fiind concepute pentru a imbunatati functia intestinala intr-un mod mai general. Tulpinile pot fi clasificate astfel: Lactobacillus si amestecuri de Bifidobacterii; Saccharomyces boulardii (o drojdie buna); si bazata pe sol, amestecuri de bacil: Lactobacillus si Bifidobacterium.
- Lactobacillus si Bifidobacterium
Exista multe cercetari pentru sustinerea folosirii acestor tulpini, care au aratat ca ajuta afectiuni din cele mai variate, de la cele vaginale, carii dentare, prediabet, sindrom de intestin iritabil, pana la depresie. - Saccharomyces boulardii
Acest probiotic este folosit de obicei pentru a trata candida, parazitii, infectiile fungice in intestin. Un studiu a aratat ca ajuta la linistirea balonarii asociate sindromului de intestin iritabil, dar si la reducerea severitatii diareei cauzate de antibiotice. - Amestecuri de Bacillus pe baza de sol
Acestea au avut parte de mai putina cercetare comparativ cu precedentele, dar in mod particular, ele pot dezvolta spori care pot coloniza intestinul. Se pare ca pot ajuta in cazul sindromului de intestin iritabil, consistenta scaunului si poate reduce inflamatia si permeabilitatea intestinului.
Este mai dificil cand ai parte de astfel de multe informatii cu privire la radacinile bacteriilor, informatii ce pot crea multa confuzie. Ca o regula generala, conform studiilor, probioticele cu multe tulpini de bacterii au mai multe rezultate bune comparativ cu cele cu o singura tulpina. Daca iti doresti suplimente de calitate, Biotic Complex de la Newson Health sunt ideale, lucrand pentru a-ti intari intestinul, a energiza sanatatea si are miliarde de bacterii vii (20 BLB).
Consistenta este importanta
A lua un probiotic zilnic are un efect mult mai bun decat atunci cand luam unul doar cand ne este rau. Acest lucru se datoreaza faptului ca bacteriile nu colonizeaza intestinul si trebuie completat in mod regulat pentru cele mai bune rezultate. Trebuie sa consumi multe alimente bogate in fibre, care pot ajuta la sustinerea probioticelor noastre, la imbunatatirea sanatatii intestinului.
Pastreaza la rece!
A incalzi un probiotic, ucide bacteriile vii, de aceea este esentiala depozitarea probioticelor intr-un loc racoros ferit de lumina soarelui, si cand il consumi, evita alimente calde si/sau lichide. Daca este sub forma de capsula, inghite-l intreg, sau amesteca-l in apa rece sau calduta daca este sub forma de pulbere.