Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si absoarbe aproape 60% din ce ‘ajunge’ pe ea, iar pentru a-i asigura o sanatate buna, trebuiesc evitate produse care contin ingrediente toxice, chiar daca acest lucru este destul de dificil. Produsele de ingrijire ale pielii contin diverse ingrediente, a caror efect nu a fost testat pe termen lung si mai mult decat atat, pe multe dintre ele nu le stim sau nu am auzit niciodata de existenta lor.
Astfel de ingrediente toxice pentru piele, nu doar ca au un impact negativ asupra sanatatii noastre, ci si influente negative asupra mediului, provocand daune solului, apei, florei si faunei.
Alcoolul
Alcoolul deshidrateaza pielea si ii distruge protectia, provocand iritatii, uscaciune si daune specifice radicalilor liberi; mai grav, este ca aduce daune substantelor care ne tin pielea sanatoasa. Pe de alta parte, folosirea produselor care contin alcool, ne tine pielea intr-o continua stare de stres.
Alcoolul organic produs din plante care nu au fost expuse chimicalelor, fertilizatorilor sau pesticidelor, este mult mai sigur pentru oameni si mediul inconjurator, existand o diferenta mare intre el si cel sintetic.
Este foarte important sa citim etichetele produselor pe care le folosim, iar daca alcoolul se afla in lista primelor 5 ca ingredient de baza, cu siguranta nu este bine pentru pielea noastra. Dar, daca se afla in lista ultimelor ingrediente, atunci, sansele ca alcoolul sa ne afecteze in mod negativ pielea sunt scazute.
Parabenii
Sunt folositi pe post de conservant atat in produsele pentru utilizare externa (produse ingrijire corp), cat si interna (produse farmaceutice). Parabenii imita estrogenii si sunt considerati ca perturbatori pentru sistemul endocrin si pot provoca tulburari in reproducere, ei putand fi considerati vinovati pentru reducerea numarului spermatozoizilor. Un studiu din 2004, a aratat ca in 90% dintre cauzele cancerului de san la barbati, au fost gasiti parabeni.
Arome sintetice
Aceste arome sunt gasite in orice miroase placut pentru noi si le gasim in parfumuri, lotiuni dupa barbierit, geluri de dus, creme pentru corp parfumate, samd. Aceste arome sunt realizate dintr-un numar mare de substante chimice si ingrediente in mare parte daunatoare, care pot cauza iritatie, eczeme, astm, eruptii cutanate, dureri de cap. Cele mai bune alternative ale acestor arome sintetice sunt uleiurile sintetice, extrase din uleiurile din plante si flori, care le dau acestora mirosurile proprii.
Uleiuri minerale
Cele mai importante surse pentru aceste uleiuri sunt uleiurile din roca bruta extrase din pamant, uleiurile extrase din plante rancede si uleiuri din resturi de peste. Cu siguranta nu vrei asa ceva pe pielea ta! Uleiurile minerale stau pe piele inhiband porii si favorizand aparitia punctelor negre, petelor si acneelor, asta pentru ca pielea nu poate respira. Si daca nu era de ajuns, este intrerupta si capacitatea pielii pentru eliminarea toxinelor de catre piele.
Gasim uleiurile minerale rujuri, uleiuri pentru copii, creme de fata si corp.
Lauril sulfat de sodiu (SLS)
Aceste ingrediente artficiale toxice se gasesc in produse ca sampoane, pasta de dinti, spuma de baie, sapunuri, etc. Ele produc iritatii ale pielii, sunt toxice organelor interne si pot provoca probleme de reproducere. Una din marile probleme in acest caz, este aceea ca, odata ce ele sunt absorbite de corp, nu pot fi eliminate, ramanand in tesuturi pentru o lunga perioada de timp.
Triclosan
Acesta este un ingredient antibacterial sintetic, care are o structura chimica asemanatoare Agent Orange, care a fost folosita in Razboiul din Vietnam, efectele secundare ale acestuia, resimtindu-se si in ziua de astazi. El actioneaza asupra hormonilor, prezentand riscuri pentru sanatate care interfereaza cu o dereglare a performantei hormonilor. Cand este stocat in grasimile corpului, triclosanul afecteaza ficatul, plamanii, rinichii, putand afecta de asemenea paralizii, hemoragii cerebrale si afectiuni ale inimii.
Folosirea acestei toxine in produse ca pasta de dinti si alte produse populare si utilizate zilnic, poate avea implicatii negative necunoscute in viitor.