In cazul in care nu iti surade ideea de networking, ar fi bine totusi sa o iei in considerare, deoarece multe dintre conexiuni iti vor folosi – daca nu acum, in viitor, mai ales daca doresti sa ai propria afacere.
Tuturor ne place sa cunoastem oameni noi, in schimb, ideea de networking (clasicul schimb de carti de vizita si tot protocolul, par cam depasit in anumite circumstante), pe multi, ii sperie. In mod real, contactele cu diverse persoane, conversatiile avute, iti pot deschide noi orizonturi si iti ofera o alta vizune si de ce nu, o viata mai buna. Ok, sunt si acele intalniri prafuite, cu persoane ancorate in trecut care nu aduc nimic nou, au aceleasi discursuri sau opinii de fiecare data, si cu siguranta fiecare dintre noi, ne-am trezit in mijlocul unor astfel de reuniuni. De aici, e simplu: daca sesizam aceste inconveniente, stim ca nu trebuie sa ne lasam angrenati in astfel de povesti, ci dimpotriva, trebuie cautat un mediu efervescent, intalniri cu oameni care intr-adevar construiesc ceva si sunt deschisi la nou; cu astfel de oameni trebuie sa ai contact!
Misca lucrurile in directia ta!
Entuziasmul unui anumit loc de munca sau dorinta de a intra in anumite cercuri, care, consideri tu ca iti pot folosi in tot ceeea ce intreprinzi, te determina sa faci anumite compromisuri, sa fii ca ei (majoritatea celor din cercul respectiv joaca tenis de camp, deci, ai fi tentat sa faci si tu acelasi lucru, chiar daca nu iubesti acest sport!).
Ceea ce trebuie tu sa stii, este faptul ca, afacerile, discutiile, se pot face si in alte locuri, care sa iti placa si tie: o cafenea, un restaurant, o piscina, o sala de sport, pot fi optiuni bune si agreate de multe persoane.
Fii un bun partener de discutie!
Ori de cate ori mergi la intalniri sau in locuri unde intalnesti persoane care intr-o anumita masura prezinta interes pentru tine, pregateste-te! Suna ciudat, dar daca esti o persoana anxioasa, nesigura sau nu cunosti ce se intampla acolo, nu vei reusi sa lasi o impresie prea buna. In schimb, daca esti pusa la punct cu diverse informatii despre cei care sunt prezenti, ocupatiile lor, interesele pe care le au, vei putea sa ai conversatii interesante pentru ambele parti.
Cauta informatii in acest sens (nu e spionaj, ci doar informare, si din moment ce sunt prezenti pe retelele de socializare, isi asuma acest lucru!), da impresia ca stii ceva despre domeniile lor sau, daca simti ca te apropii de un punct mort, incearca sa duci discutia spre alte domenii, sportul si filmul, fiind la indemana oricui.
Evita sa ‘spargi’ discutia cu subiecte legate de vreme; cu certitudine, poti mai mult decat atat! Avand siguranta de sine si fiind o persoana placuta – cel putin in conversatii, ai sanse crescute de a lega diverse relatii de colaborare.
Pastreaza-ti vii relatiile!
Din moment ce ai numarul de telefon al unei persoane, adauga si cateva informatii despre ea, in acest fel, vei sti si iti vei aminti exact ce ai discutat cu persoana in cauza. Avand toate aceste informatii, poti sa te conectezi pe retelele sociale cu persoana respectiva, ducand conceptul de networking mult mai departe.
Cand doresti sa stabilesti o intalnire, pentru a evita amanari sau alte eschivari, fii specifica cand spui despre disponibilitatea ta! In loc de a intreba daca este libera saptamana viitoare, intreaba direct: “Ce zici de miercuri la ora 12 sau joi la ora 14?”. Astfel, sansele de a obtine o intalnire si de a nu ‘ucide’ relatia sunt mult mai ridicate, comparativ cu situatiile cand oferi libertate in alegere.