Puterea conexiunii este cruciala pentru sanatatea noastra, de aceea trebuie sa incepem sa intelegem ca suntem o specie de animale care a evoluat intr-un mod destul de neobinuit si profund in acelasi timp. Ca specie, suntem comparati cu cimpanezii, aceste maimute fiind cele mai apropiate de noi ca evolutie, iar comportamentul nostru in multe situatii este asemanator cu al lor.
Principala calitate a oamenilor este aceea de a lucra impreuna si a coopera. Muncim impreuna, ne bazam unul pe celalalt, suntem conceputi parca a ne conecta unul de celalalt – acesta este unul din motivele pentru care ne simtim bine, in siguranta si avem un sentiment de bucurie cand ne intelegem bine cu cei cu care ne impartasim viata. Si aceasta conexiune dintre noi, ne-a asigurat supravietuirea ca specie si evolutia in sine. Aceste emotii pozitive reprezinta modul naturii care ne spune ca suntem o specie buna si ca lucrurile merg in directia buna in ceea ce ne priveste.
Doar ca stresul si incordarile vietii moderne pot aduce elemente daunatoare acestor conexiuni, lucruri pe care le simtim, in anumite zile – destul de pronuntat. In trecutul nostru ca specie, aveam destul de mult timp sa pastram relatiile inchegate si sanatoase. Ne-am petrecut timp vanand, am colaborat unii cu altii, am facut mancare, am cultivat. Iar daca venim in zilele noastre, cu cel putin zece ani in urma, putem observa ca vorbeam mai mult unii cu altii, fie in autobuze, intr-un magazin cand ne gaseam unii cu altii, in sala de asteptare a doctorului.
Evolutia digitala si a smartphone-urilor insa, ne-a adus astazi in punctul in care cele mai mici modalitati de comunicare directa aproape au disparut si ne aflam in punctul in care conectarea este cea mai slaba, iar practic, puterea conexiunii este pusa la incercare. Nu se prea mai merge in cluburi, nu se mai formeaza diverse comunitati decat ocazional, lucruri care nu sunt cele mai bune pentru noi ca specie. Aceasta conexiune umana este la fel de importanta ca alimentatia.
Lipsa conexiunilor are un impact devastator asupra relatiilor de cuplu, in multe tari, procentul cuplurilor casatorite care se despart, ajungand pana aproape de 50%. Este o cifra ingrijoratoare si din pacate, in spatele motivelor care ies la suprafata in cadrul unei despartiri, se identifica lipsa timpului petrecut impreuna si faptul ca partenerii sunt prea ocupati. Iar fatalitea vine din faptul ca timpul pe care ar trebui sa il petreci cu partenerul sau cu cei apropiati, nu mai este pe primul loc!
Perioada de astazi este una in care ambii parinti muncesc foarte mult, cercul familiei sau de prieteni nu este atat de extins, iar privirea ne este mereu absorbita de ecrane. Relatiile noastre sunt afectate de stilul de viata specific secolului XXI si cine stie unde poate duce aceasta situatie. Specialistii afirma ca daca iti petreci chiar si 5 minute cu prietenii, familia, cei apropiati si hranind relatiile, sunt imbunatatite calitatea relatiilor; efectul poate fi unul cel putin minunat asupra starii de spirit si a sanatatii fizice.
Ce poti face pentru a intretine puterea conexiunii si pentru pastrarea unor relatii sanatoase?
- Gaseste-ti un loc linistit, doar pentru tine, unde sa stai si sa scrii 5 lucruri pe care le iubesti despre cineva apropiat, fie ca e vorba de copilul tau, partener, de prieten, coleg de munca. Poti face acest lucru schimband persoana de la zi la zi sau ramai la aceeasi persoana si completezi caracteristicile bune. Cand te gandesti la cineva si scrii doar de bine, acest lucru poate fi foarte emotionant, iar exercitiile pot fi mai puternice, actul scrisului incetinindu-ti ritmul si facandu-te sa gandesti cu adevarat ceea ce scrii.
- Oamenii sunt in mod natural fiinte care rezolva probleme, de aceea, concentrarea noastra se duce inspre aspectele negative ale persoanei pe care o iubim; ne supara cele mai simple banalitati ale partenerului/ prietenului si uitam de calitatile acestuia. Fortandu-ne sa ne gandim si la aspectele pozitive chiar si pentru cateva minute, acest lucru ne poate transforma pe noi in persoane mai bune si relatiile noastre in mai bine.
Toate aceste lucruri nu raman fara un ecou bun, toti cei care au facut aceste lucruri, au afirmat ca isi intensifica atentia si ca devin mai fericiti, mai calmi, fara resentimente si mai rabdatori. Privind oamenii intr-un cadru mult mai bun, intelegator, de compasiune, devii fara nicio discutie o persoana mult mai buna.