Refluxul acid cunoscut ca arsuri la stomac, are loc atunci cand ceea ce se afla in stomac se intoarce in esofag (tubul de la gura pana la stomac) si cateodata in gura. Cand acest lucru persista, el poarta numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE).
Cand mancam, esofagul duce hrana mestecata de la gura la stomac prin extindere si contractare cu ajutorul unor miscari ca niste valuri, numite peristaltism. Sfincterul esofagian inferior trebuie sa fie deschis pentru ca hrana sa poata patrunde in stomagc; dupa ce mancarea trece prin intermediul acestui sfincter, cel din urma trebuie sa se inchida pentru a preveni reintoarcerea alimentelor si a acidului in esofag si apoi in gura. Refluxul apare atunci cand sfincterul nu se inchide complet.
Ca in majoritatea problemelor medicale, diagnosticul este facut pe baza simptomelor pacientului; durerea venita din partea inimii, trebuie sa fie exclusa din a da acest diagnostic. In anumite cazuri, medicul face endoscopie, o procedura medicala care presupune folosirea unui tub mic, flexibil, care este introdus prin gura, in esofag si apoi in intestin. Pacientului ii este administrat anestezic, pentru ca medicul sa poata fotografia mucoasa stomacala si esofagul, si de multe ori sa ia o mostra a mucoasei pentru analiza. In acelasi timp, se poate continua monitorizarea pentru a se masura aciditatea din esofag si stomac, la fel ca si inchiderea sfincterului inferior.
Daca mai demult, interventia chirurgicala reprezenta solutia cea mai sigura si eficienta, in utlimul timp aceasta s-a redus si asta datorita eficientei medicamentelor luate pe cale orala. Insa, pentru consolidarea puterii sfincterului esofagian inferior si al ‘coridorului’ esofagului din piept, interventia chirugicala ramane singura optiune viabila. Refluxul acid este o afectiune dureroasa a sistemului digestiv si poate fi gestionata, evitand anumite alimente si/sau medicamente care il declanseaza.
test
1. Care din urmatoarele reprezinta efectele refluxului acid?
a. Arsurile la stomac
b. Varsaturile
c. Durerile in gat
d. b si c
e. Toate de mai sus
2. Ce efecte pot duce la regurgitarea alimentelor din stomac?
a. Raguseala
b. Tusea
c. Pneumonia
d. Toate cele de mai sus
3. Ce stil de viata poate reduce refluxul?
a. Evitarea fumatului
b. Purtarea unei imbracaminte lejere
c. Pozitia capului in pat trebuie sa fie mai ridicata
d. Niciuna dintre cele de mai sus
e. Toate de mai sus
4. Ce tip de medicamente pot usura simptomele refluxului?
a. Antihistaminice
b. Beta blocante
c. Inhibitori de pompa de protoni
d. A si C
e. Niciuna de mai sus
5. Care din cele de mai jos sunt complicatii ale refluxului acid?
a. Pneumonie
b. Ulcer peptic
c. Cancer
d. Niciuna din cele de mai sus
e. Toate din cele de mai sus
- 1. raspuns corect : e. Pacientii care experimenteaza refluxul acid sau BRGE, regurgitarea alimentelor sau pastile inghitite anterior, varsaturi sau dificultate de a inghiti mai multe alimente. Gatul este de multe ori ranit, existand un gust rau in spatele gurii, iar inghititul poate durea. Poate exista de asemenea, sentimentul de a avea un nod in gat sau o senzatie de sufocare resimtita tot in gat.
- 2. raspuns corect : d. Acidul din stomac poate deteriora corzile vocale provocand raguseala si chiar poate fi inhalat de plamani, cauzand tuse. Daca ceea ce ajunge in plamani nu este eliminat complet, se ajunge la pneumonie.
- 3. raspuns corect : e. Evitati alimentele care fac ca stomacul sa se simta acidic sau acru, fiind destul de dificil de numit care fac rau, din cauza ca ceea ce declanseaza acest deranj la o persoana, nu o deranjeaza pe alta. Exista anumite condimente cum ar fi curry sau fenicul, cunoscute ca provoaca refluxul acid. Alcoolul, cafeina, cafeaua, ceaiul, ceapa, usturoiul, menta, pot provoca de asemenea, astfel de simptome. Fumatul, mancatul la ore tarzii pot duce la aparitia refluxului; la fel si imbracamintea stransa. Obezitatea sau sarcina pot agrava aceasta afectiune, deoarece, excesul de grasime exercita presiune asupra stomacului, fortand acidul sa intre in esofag.
Pentru cei care sunt deranjati de acest lucru pe timpul noptii, ridicatul capului pe perne cu aproximativ 15-20 cm, poate fi de ajutor. - 4. raspuns corect : d. Medicamentele antiacide sunt de folos, dar efectele sunt de scurta durata. Anumite retete si antihistaminice fara prescriptie medicala, au efecte benefice (anitidina, famotidina, cimetidina). Inhibitorii de pompa de protoni sunt mai eficienti atat cand sunt prescrisi, cat si fara (esomeprazol, lansoprazol, omeprazol); cu toate astea, s-a demonstrat recent ca folosirea acestora, creste riscul infectiilor intestinale, la fel ca malabsorbtia mineralelor si substantelor nutritive.
- 5. raspuns corect : e. Scopul tratamentului este acela de a reduce durerea si dificultatea inghitirii, la fel ca prevenirea complicatiilor, ceea ce include pneumonia si ulcerul peptic. Ulcerele – gauri mici – se pot forma in esofag si poate duce la sangerare. Esofagul poate de asemenea, sa se ingusteze si sa se zgaraie in interior, provocand blocaj. Pneumonia poate aparea cand refluxul acid din stomac ajunge in plamani. Cancerul se poate dezvolta in zona esofagului care este deteriorat in mod repetat de acidul gastric.