Poti avea relatii dificile la locul de munca cu colegii, cu sefii, iar stresul pentru tine si incarcatura psihica pot fi enorme. Daca ai un coleg care functioneaza mereu pe baza emotiilor, ii manipuleaza pe altii si isi pierde controlul, inseamna ca ai o problema destul de serioasa la locul de munca. Ai un coleg care sufera de tulburare de personalitate borderline (BPD), tulburare ce este asociata cu o dezordine de personalitate comuna, care afecteaza multe persoane, in SUA procentul fiind de aproximativ 1,6.
Aceste manifestari pot fi dificil de gestionat de catre cei din jur si se caracterizeaza prin :
- Manie necontrolata, intensa, inadecvata.
- Schimbari instabile de dispozitie.
- Obiceiuri compulsive, cum ar fi consumul de substante sau alcool.
- Comportament auto-daunator si diverse semne de sinucidere.
- Relatii intense dar instabile, atat acasa cat si la locul de munca.
Astfel de persoane care sufera de tulburare de personalitate borderline, pot fi respinsi de cei din jur, sau se pot simti respinsi doar daca anumiti colegi sunt mai ‘prieteni’ cu altii sau doar nu sunt de acord cu opiniile lor. Te poti afla intr-o ipostaza ciudata pe masura ce concurezi pentru recunoastere profesionala sau esti angrenat intr-un proiect cu cineva care are BPD, ceea ce poate declansa sentimente de respingere. Pot veni ca manipulatori sau imprevizibili, dar pot fi draguti cu izbucniri de furie neprovocate.
Cum ar trebui sa ne manifestam in astfel de situatii si cand avem relatii dificile …
- Nu trebuie sa luam nimic personal din modul de manifestare al acestora! Trebuie sa constientizam ca aceste comportamente haotice, reprezinta un mod de gestionare a sentimentelor interne. In mare parte, reactiile lor nu au nicio legatura cu tine.
- Granitele/ limitele sunt vitale pentru ca o astfel de relatie sa functioneze; trebuie sa stabilesti aceste limite, ele sa fie bine definite, iar tu sa fii ferma. Oamenii care sufera de BPD, au trasaturi notorii in privinta granitelor, asa ca trebuie sa fii pregatita pentru a te confrunta cu orice tip de confruntare, fie ca e vorba de termene limita, obiceiuri invazive sau comprtomanet agresiv.
- Ofera-le un feed-back transparent! Ei nu prea constientizeaza sa inteleaga indiciile sociale, asa ca, oferindu-le parerea voastra sincera dar fara sa-i atacati, ii ajuta sa inteleaga cum ii pot afecta pe cei din jur, comportamentul lor.
- Tine-te de fapte! Persoanele care sufera de tulburare de personalitate borderline sunt predispuse situatiilor sociale eronate, ei simtindu-se foarte usor atacati si subminati, chiar daca nu este cazul sub nicio forma de asa ceva. Tu nu trebuie sa cazi in capcana si sa te implici emotional! Fii specifica si clar cu ceea ce ceri sau atunci cand spui nu.
Aminteste-ti ca o astfel de diagnoza poate fi facuta doar de catre un specialist in psihiatrie, de aceea, nu trebuie sa faci presupuneri despre anumite persoane pe baza comportamentului lor sau a unor indicii. Sub destule comportamente emotionale, majoritatea celor dintre noi actionam irational, impulsiv si autodistructiv. Multe persoane pot avea anumite manifestari care sa se asemene cu BPD, dar mai departe de acest lucru, doar un medic specialist poate diagnostica corect.