Cum putem preveni durerile de spate? este o intrebare des intalnita in randul majoritatii, sapte din zece persoane avand dureri de gat si spate – de mai bine de zece ani, trei din zece trebuind sa ia o pauza de la locul de munca sau chiar sa si-l schimbe din aceasta cauza. Se pare ca stilul de viata este de vina, sedentarimsul fiind principalul responsabil. Foarte multi dintre noi, avand munca de birou, stam si pana la 10 ore pe scaun, majoritatea nestiind ca aceeasi pozitie, ne poate da mari dureri de spate.
Cum putem preveni durerile de spate?
Stai jos mai putin si in picioare mai mult!
Numeroasele cercetari au demonstrat faptul ca cei ce desfasoara munca de birou sunt cu mult mai durerilor de spate, comparativ cu cei a caror munca implica ridicarea si miscarea. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca, cei care stau mai mult jos, pun presiune de doua ori mai mare pe coloana vertebrala, comparativ cu cei care stau in picioare. Folosind in viata de zi cu zi articulatiile si coloana vertebrala, este redus riscul accidentarilor si eventualelor probleme.
Daca lucrezi toata ziua la calculator, ia in calcul si un birou in care sa poti sta in picioare, ideal ar fi unul care sa alterneze statul jos cu cel in picioare. Sau daca nu exista aceasta posibilitate, pune-ti telefonul sau un ceas sa sune la fiecare 20-30 de minute, ridica-te si mergi prin camera; indicat ar fi sa faci si cateva genoflexiuni, daca iti permite mediul.
Ai grija de muschii de baza!
Muschii de baza sunt in jurul trunchiului sustinand coloana vertebrala ca un corset natural, iar exercitiile Pilates sunt perfecte pentru a asigura ca ei isi indeplinesc sarcinile asa cum trebuie. Pentru localizarea muschilor de baza, stai in picioare, respira si cand expiri usor, angreneaza muschii pelvieni inferiori si trage-i spre interior – ar trebui sa iti simti stomacul gol. Stai in acest mod pentru cateva secunde, apoi respira in acelasi mod; acum, ca ai identificat muschii, angreneaza-i intr-un mod sanatos si benefic!
Nu mai sta garbovita!
In general, stam prea mult aplecati, intr-o pozitie care descrie litera C, fie ca suntem la birou, conducem sau folosim telefonul. Pozitia pe care o adoptam, este una subconstienta, asa ca cea mai buna solutie – in timp – de a ne controla, este sa ne autoverificam la fiecare jumatate de ora sa vedem cum stam. Important este sa stai cat mai mult cu spatele rezemat de spatele scaunului, iar pentru a redistribui punctele de presiune, incercati sa variati pozitiile.
Vezi cum ti se potriveste sutienul!
La ora actuala, 4 din 5 femei poarta sutienul gresit, iar daca greutatea sanilor nu este sustinuta in mod corect, muschii gatului si ai toracelui superior sunt contractati, in timp ce sutienele care tin prea strans, pot restrictiona fluxul de sange si pun presiune pe mijlocul coloanei vertebrale, mai precis, pe nervii spatelui. Asa ca, alegerea sutienului corect nu trebuie facuta superficial!
Alege exercitiul potrivit!
A merge, a pedala, a inota, a apela la un antrenor personal, reprezinta exercitii ideale pentru a te mentine in forma, dar mai ales daca ai probleme cu spatele. De cealalta parte, daca alergi, daca ridici greutati mari si daca faci in general, exercitii de mare intensitate, pot afecta articulatia sacroiliaca, care leaga osul sacrum de pelvis si care este sensibil in activitati, cum ar fi alergatul. Cu toate acestea, alergatorii sunt mult mai bine pregatiti pentru a face acestei situatii, iar daca practicati yoga si sunteti la inceput, mergeti doar la sala si nu va ghidati dupa clipurile gasite in mediul online, pentru ca va puteti accidenta cu usurinta!
Asigurati-va un mediu de lucru propice!
Partea inferioara a spatelui ar putea fi sustinuta de un suport lombar sau orice alt obiect destinat acestui scop. Daca lucrezi pe calculator, monitorul trebuie sa fie in fata ta la o distanta care sa-ti permita sa stai drept pe scaun la nivelul ochilor.
Doar la masa
……..
Citeste TOT articolul GRATUIT AICI, revista FAMOST-editia septembrie 2017!