Relaxarea este esentiala pentru bunastarea noastra, doar ca nu este o sarcina usor de indeplinit, mai ales in circumstante destul de dificile si greu de anticipat. Dar, daca vei invata cum sa faci aceste lucruri in mod corect, vei avea parte doar de beneficii, iar starea de sanatate va primi impulsul de care are nevoie. Relaxarea este benefica deopotriva starii de bine si sanatatii per ansamblu, avand influenta directa asupra imunitatii. Cercetatorii de la Harvard Medical School au descoperit ca cei ce practica yoga sau meditatie, au parte de gene mai active in privinta combaterii bolilor, comparativ cu cei care nu practica astfel de metode. S-a descoperit ca aceste gene s-au activat pentru a ajuta la protejarea de tulburari precum dureri, infertilitate, hipertensiune arteriala, artrita reumatoida.
In plus, relaxarea si a invata cum sa o faci mai bine creste nivelul de substante chimice care ne fac sa ne simtim bine, cum ar fi serotonina si hormoni de crestere, care repara celulele si tesutul. Relaxarea are efect opus stresului prin scaderea ritmului cardiac, cresterea imunitatii, ajutarea corpului sa prospere. Din nefericire, de cele mai multe ori, nu gasim metodele proprii adecvate relaxarii datorita stilului galopant al vietii actuale, de aceea, de multe ori, este bine sa avem incredere in propriile instincte.
In multe situatii mai dificile sau mai putin dificile, respiratia poate fi o buna modalitate de a ne relaxa, de a avea parte de o anumita resetare, o modalitate accesibila oricui, oriunde. A petrece timpul in natura, a te juca cu animalele, a avea parte de masaj sau a medita, oricare pot fi modalitati foarte bune de relaxare. Dar ce e potrivit pentru tine?
Relaxarea-cele mai eficiente metode
A crea
A crea poate avea diverse semnificatii de la a colora ceva, la a practica orice forma de arta (pictura, poezie, muzica), o forma activa de mediere care ajuta creierul sa se relaxeze si sa se concentreze pe locul si momentul actual: aici si acum. arta in sine are puterea de a vindeca, de a creste starea de bine, de a reduce anxietatea. Cercetatorii compara arta creativa cu exercitiile pentru creier, studiile aratand ca a fi implicat in orice forma creativa a artei, ajuta oamenii sa faca fata stresului si situatiilor dificile. Chiar si un simplu mazgalit este benefic, lucrul minunat venind din faptul ca acesta implica activitatea intregului creier.
A respira yoghin
Respiratia yoghina alternativa prin nara numita nadi shodhana pranayama activeaza raspunsul parasimpatic, intareste sistemul imunitar si te scuteste de stres in mod rapid. Stai drept cu picioarele incrucisate, avand mana stanga pe coapsa, expira complet si foloseste degetul mare pentru a inchide nara dreapta. Inspira 4-5 secunde prin nara stanga, inchide-o si expira prin nara dreapta tot 4-5 secunde. Inspira 4-5 secunde prin nara dreapta, inchide-o cu degetul mare si expira prin cea stanga. Repeta pana la 3-4 minute!
Terapia cu sunet
Terapia cu sunet/ muzica a fost folosita de secole pentru a ajuta oamenii sa intre intr-o stare mai relaxata, meditativa, promovand starea de bine si vindecarea. Tonurile binaurale sunt o consecinta a tehnologiei moderne, ascultatorii primind prin casti sunete diferite ca frecventa la fiecare ureche, creierul interpretandu-le ca frecventa ritmica. Aceste sunete creeaza raspunsuri neuronale specifice, care, in functie de frecventa, induc una din cele cinci stari ale undelor cerebrale care pot ajuta somnul si pot ameliora durerea (unde delta), ajuta relaxarea (theta), reduc stresul (alfa), imbunatatesc concentrarea si focalizarea (beta), imbunatatesc memoria (gama).
Aceasta terapie este eficienta, recunoscuta si sustinuta de neurologi si, bineinteles, nu este indicat sa te conectezi la aceste sunete in timp ce conduci.
A organiza
Ai auzit de nenumarate ori expresia “casa ordonata, minte ordonata” si chiar daca cei ce o spuneau o faceau in scopul pastrarii camerelor ordonate, exista efecte pozitive reale asupra mintii. Cercetarile au aratat ca cei care fac curatenie si ordine in casa, au parte de imbunatatirea starii de spirit, a sanatatii mintale, relaxarea avand doar de castigat.
ASMR
Pentru cei care se bucura de raspunsul meridian senzorial autonom ascultand sunetele de calmare ca soapte, mancare, pisica torcand sau sunetul ploii, este interesant de stiut ca acesti stimuli elibereaza substante chimice care ne fac sa ne simtim bine ca endorfine, dopamina, oxitocina, serotonina. Acestea ne elibereaza de stres, ajuta relaxarea si somnul sa ne cuprinda. ASMR aduce in mod constant in viata noastra confort, pace, calmitate si chiar daca nu poate vindeca sau preveni bolile, sentimentele de stres sau insomnie pe care le ofera sunt binevenite.
Canabidiol
Daca folosesti ca medicamentatie alcool sau diverse medicamente, cel mai indicat ar fi sa te reorientezi spre abordari naturale – benefice atat corpului cat si mentalului. Ai parte de o anxietate redusa, o reducere a stresului, o stare de relaxare profunda per total. Si exista destule studii pana in momentul de fata care arata beneficiile oferite de CBD, de la relaxare, la echilibrarea fricii invatate, la efecte anti-anxietate, pana la reducerea stresului si a tensiunii arteriale.
Baie cu sare
Baile cu sare sunt considerate de foarte mult timp un elixir deoarece combate stresul, incurajareaza relaxarea, secretul aflandu-se in magneziul continut. Persoanele care sufera de boli de sanatate mintala au niveluri scazute de serotonina, aportul de magneziu putandu-i creste nivelul acesteia. Cel mai bun mod de absorbtie a magneziului este prin intermediul pielii, astfel ca o inmuiere intr-o baie plina cu saruri bogate de magneziu ca sarea Epsom, Himalaya, te destreseaza, te calmeaza, iti imbunatateste starea de spirit.