Rutina alimentara te face sa te simti blocata intr-o rutina a modului in care iti prepari mancarea, ofera o monotonie obositoare a meselor cand acestea ar trebui sa fie o placere. Si nu e normal sa fie asa. Cum depasesti acest impas si cum poti fi creativa in bucatarie?
Cat de des incerci o reteta noua? Sau care este ultima reteta incercata? Nici nu iti amintesti, nu-i asa? Nu e nicio problema, pentru ca nu esti singura in aceasta privinta! Si conform statisticilor, se pare ca grijile cu privire la risipa ingredientelor si gresirea retetei ar fi principalele cauze pentru care nu incercam si altceva. In plus, lipsa timpului alaturi de alte probleme, reprezinta si ele alte motive pentru care nu iesim din aceasta rutina alimentara.
Timp pentru schimbare
Este bine si destul de reconfortant ca ai o rutina alimentara, ai mancaruri si obiceiuri cu care nu dai gres, iar a gasi motivatia pentru a te elibera de obiceiuri si a incerca ceva nou este o sarcina destul de dificila. Conform expertilor, este mult mai sanatos pentru organismul nostru sa consumam o gama larga de alimente zilnic, ceea ce nu se poate spune despre o alimentatie limitata. Diversitatea alimentelor este esentiala pentru sustinerea optima a sanatatii intestinului, oferind cantitati adecvate de nutrienti pentru a servi nevoilor corpului.
Resetarea
Poate fi prea mult sa introduci in alimentatie mai multe alimente, ingrediente, dar daca iti doresti acest lucru, ce ai putea face? Pentru a putea profita la maxim de alimentele pe care deja le consumi, trebuie sa incerci alte metode si tehnici de preparare. A schimba metodele de gatit reprezinta o foarte buna metoda de a adauga varietate in alimentatia zilnica si de a introduce usor usor si alte ingrediente.
O alta idee pe care ai putea sa o iei in calcul pentru a iesi din rutina alimentara este prezentarea farfuriei, chiar daca mananci singur. Vizualul joaca un rol esential in viata noastra, asa ca putem spune ca mancam si cu ochii, iar daca masa arata altfel, chiar daca folosim aceleasi ingrediente, tot suntem mai castigati din multe puncte de vedere. Poti folosi farfurii colorate, diverse modalitati de aranjare in farfurie, alte condimente sau arome comparativ cu mesele obisnuite.
Condimenteaza!
Cum stai cu condimentele? Cate ai in casa? Ierburile si tot ce intra in categoria condimente ofera niveluri de profunzime si aroma alimentelor, oferindu-ne posibilitatea de a crea diferite mese cu aceleasi condimente. Avand o gama larga in dulap, vei fi uimita cat de mult ti se vor schimba mesele si asta fara sa introduci noi ingrediente/ alimente!
Incearca ceva nou!
Daca vezi la cineva in familie sau la o prietena ceva nou ca mancare, incearca! Afla cat mai multe despre reteta respectiva, mai ales pentru ca nu vrei sa cumperi ceva fara sa iti placa! Si sunt cele mai mare sanse ca aceasta sa ajunga la cosul de gunoi ulterior. Mai mult decat a incerca noua mancare, ar fi foarte bine daca ai putea participa/ vedea intreg procesul de preparare; o astfel de experienta este minunata si te poate ajuta in alegerile ulterioare.
Pe de alta parte, chiar daca nu ai fost foarte convinsa de noul ingredient, ai putea sa ii mai dai o sansa … sau doua … poate nu a fost gatit corect, poate cine l-a gatit a incercat si el pentru prima data si nu i-a iesit asa cum isi dorea sau poate condimentele folosite nu au fost cele mai inspirate. Incearca sa faci minimul de efort pentru a depasi rutina alimentara care te tine pe loc!
Schimburi simple
Cand vrei sa incerci ceva nou, nu trebuie sa renunti la mancarurile preferate! Trebuie sa schimbi anumite ingrediente si chiar daca nu esti un expert in bucatarie, nu e nicio problema: internetul iti sta la dispozitie cu o multitudine de informatii, fie scrise sau in format audio/ video, indiferent de mancarea pe care ti-o doresti. O alternativa excelenta pentru a nu cumpara saptamanal legume proaspete este sa cumperi legume congelate, la fel de gustoase si nutritionale, mai ales daca gasesti retetele potrivite.
Daca esti o impatimita a sandvisului, cumparand paini diferite in fiecare saptamana ii va oferi o diversitate benefica intestinului prin mixul de seminte si cereale, toate sustinand un microbiom intestinal sanatos. Astfel, vei beneficia si de o varietate a aminoacizilor care sunt blocurile de constructie ale proteinelor, dar si a fitonutrientilor, substantele chimice din interiorul plantelor!
Inspiratia
Daca te simti blocat si nu vezi nicio sursa de inspiratie, nu trebuie sa te panichezi, mai ales ca solutia pentru a depasi rutina alimentara poate veni chiar de la cei mai apropiati: familia si prietenii! In aceste cadre este cel mai bine sa incepi noi retete, pentru ca, pe langa experienta propriu-zisa, poti beneficia de sfaturi, trucuri, poti afla daca un anumit fel de mancare contine vreun secret pe care ar trebui sa il stii. In plus, poti obtine un feedback cat de cat real, avand in vedere ca poate nu toata lumea va putea fi sincera 100% in privinta gustului.
Poti fi blocata si daca iti faci cumparaturile din aceleasi locuri! Mai multe piete si marketuri, mai multe idei, mai multa inspiratie! Incearca produse si ingrediente noi de la producatori locali!
Daca nu iti plac cartile cu retete, poti urmari un blog al unui bucatar care este pe aceeasi lungime de unda cu a ta si mai mult decat atat, internetul te asteapta cu bratele deschise. Intra pe retelele de socializare, cauta retete de mancare, experti in gastronomie, apreciaza pentru ca algoritmii sa te ajute si mai mult si sa-ti ofere si mai multe idei! Indiferent ca folosesti Instagram, Facebook, YouTube, Tik Tok, Pinterest sau alte retele de socializare, orice lucru nou invatat este un pas inainte pentru a-ti gasi inspiratia.