Sabina Georgescu, avand de mica un cadru cat se poate de favorabil pentru a iubi moda, a patruns intr-un mod firesc in industria modei, toate oportunitatile si evenimentele ulterioare desfasurarii vietii, venind parca in sprijinul destinului ce urma sa se contureze. Intelege foarte bine corpul uman si structura lui, gasind de fiecare data materialul si croiul – perfecte pentru clientele care-i calca pragul. Stilul ecletic, inspirat aproape de tot ce ne inconjoara, dar avand o nota clasica + calitatea materialelor, resuseste sa faca din stilul abordat de Sabina Georgescu, unul bine conturat.
Conectata la lumea modei si cu tot ce se intampla in aceasta mare industrie, Sabina reuseste sa pastreze pasul cu tendintele, atat din punct de vedere al materialelor folosite in creatii, al sustenabilitatii dar si al stilului, care, trebuie sa se adapteze in continuu, indiferent de propria semnatura. Si-ar dori ca romancele sa fie mai indraznete si sa se elibereze de anumite norme caracteristice societatii in care traim si ii iubeste pe cei care au schimbat perspectivele modei.
Stam de vorba si intram in lumea modei impreuna cu Sabina Georgescu – fondatoarea brandului Sabinne – prin intermediul urmatoarelor randuri, un interviu in care discutam despre moda, pasiune, frumos si cunoastem omul din spatele acestor minunate creatii vestimentare.
Buna, Sabina si bine ai venit in paginile revistei Famost. Spune-ne cum a inceput aceasta pasiune pentru moda in cazul tau? Ai fost influentata din copilarie cand te jucai cu papusile, ai avut un mediu care ti-a insuflat aceasta dragoste, a venit din interiorul tau?
A existat mai intai un cadru favorabil. Am fost suficient de norocoasa sa am de la cine sa invat de mica, trucurile feminitatii si am fost inconjurata de acest interes pentru moda. Mama si bunica mea, desi aveau stiluri vestimentare diferite, puneau foarte mare pret pe calitatea materialelor, minutiozitatea executiei finisajelor si, cel mai important, modul in care se asezau hainele pe ele. Aceste principii ma insotesc si pe mine in stilul meu personal si incerc sa le insuflu si clientelor. Atitudinea este foarte importanta. Apoi sa iti cunosti corpul, cu bune, cu rele si sa stii sa il imbraci ca sa iti atingi maximul de potential. Se stie ca majoritatea comunicarii o facem nonverbal, deci si modul in care alegem sa ne imbracam conteaza, desi nu in exclusivitate. Consider ca nu haina il face pe om. Haina trebuie sa fie un adjuvant, care alaturi de celelalte “accesorii” sa ne ajute sa ne exprimam la cote maxime.
Interesul meu pentru arta, pentru desen, pentru lucru manual, mestesuguri populare, au fost mereu incurajate la mine in familie. Cu toate ca am avut si alte arii de activitate in trecut, intotdeauna m-am preocupat de cele aproape sufletului meu.
Oportunitatile se ivesc daca le cauti, probabil ca a existat un lant de evenimente care au dus la activitatea mea de astazi, pentru care sunt foarte recunoscatoare.
Cand ti s-a conturat ideea de a pasi in lumea modei? Cand te-ai hotarat sa faci ceva concret in aceasta privinta?
Cand a devenit clar pentru mine ca ceea ce ma ajuta sa depasesc orice moment dificil era lucrul in atelier. Orice alte proiecte as fi avut in plan sau in desfasurare, tot la asta ma intorceam. Nimic nu imi dadea satisfactie mai mare decat sa imi petrec orele experimentand cu diverse tehnici, materiale, drapaje … Din 2010 fac ceea ce fac si nu as ezita sa aleg din nou acelasi lucru daca mi s-ar da ocazia.
In momentul in care luam o decizie importanta, aceasta este rezultatul unei analize sau a unor impulsuri. Ce te-a determinat pe tine concret sa incepi sa faci design vestimentar?
In cazul meu, cred ca exista mereu o dorinta in subsidiar. Exista o diferenta intre a fi in mod natural inzestrat cu anumite talente sau abilitati, a intentiona sa realizezi ceva si efectiv a incepe si a face si a te confrunta zi de zi cu tot ce aduce proiectul respectiv. Dar cred ca e ca atunci cand te indragostesti de cineva. Stii ca pur si simplu nu poti sa stai departe de el/ea. Nu mai poti fi fara.
Care este primul articol creat de Sabina Georgescu? Mai exista?
Imi amintesc ca dupa ce am vazut filmul de desene animate “Pisicile aristocrate” mi-am dorit foarte mult o pisica si pentru ca nu o puteam avea, am facut una din materiale (pe Marie), am umplut-o cu vata si apoi i-am desenat trasaturile cu carioca. Mult timp m-am jucat cu ea si atunci am simtit pentru prima data mandria si bucuria lucrului facut de propriile maini.
Ai ales ca numele brandului sa plece de la numele tau, Sabina. De ce ai ales astfel si nu ai mers pe un nume mai sofisticat, avand in vedere ca vedem exemple similare peste tot?
Sa-nteleg ca numele meu nu e suficient de sofisticat? 😊. Asa am simtit. Intre 2010 si 2015 am functionat cu Handmade Designs, insa mi s-a parut mult prea general si am simtit nevoia de rebranding. Am vrut ceva care sa ma reprezinte. Se pronunta cum se scrie, fara frantuzisme, facand referire la perioada din viata mea petrecuta la studii in Germania in cadrul unui program Erasmus. A fost o cautare indelungata, dar, cum cel mai lung drum este catre sine, am ajuns la esenta si am stiut ca sub acest nume vreau sa functionez de aici inainte. Am considerat ca este de bun augur sa il transform in marca inregistrata inca din 2015. Numele face referire si la un episod controversat al istoriei Imperiului Roman – rapirea sabinelor. In principiu, romanii au negociat cu toate popoarele invecinate pentru a le da voie sa isi ia sotii de la acestia pentru ca aveau mult prea putine femei. Insa, sabinii au vazut in asta amenintarea ca societatea romanilor ar putea deveni prea puternica si au refuzat sa aprobe aceste casatorii. Prin urmare, in timpul Festivalului lui Neptun, romanii au furat in jur de 30 de sabine. Istoricii nu au raportat evenimente nefericite. Casatoriile au fost de bunavoie si se pare ca toate au rezultat dupa relatii ce apucasera sa se stabileasca intre femeile sabine si barbatii romani. Eu am vazut in asta o poveste despre a lua ce este al tau, in pofida tuturor.
Cum vezi tu acest numar mare de designeri aparuti in ultimul timp, facand abstractie de perioada pandemica?
Designerii adevarati sunt cei care au si capacitatea de a rezista greutatilor, de a se adapta unei piete in eterna schimbare. Sunt cei care investesc constant in formarea lor profesionala si cei care prefera sa decanteze singuri informatiile, nu sa le preia de-a gata, de pe Pinterest. Designerii adevarati stiu ca satisfactia interna adevarata vine din procesul de creatie, cu toate suisurile si coborasurile sale, nu neaparat din cifra de afaceri. Cred ca exista o piata pentru orice si pentru oricine, trebuie doar sa iti gasesti nisa si sa fii tu insuti.
Cum se desprinde Sabina Georgescu de ceilalti in aceasta situatie? Cum eviti sa nu fii asociata cu ceilalti designeri?
Prin modul in care aleg sa ma prezint, prin modul in care imi desfasor activitatea, prin colaborarile pe care aleg sa le fac sau sa le intretin. Suntem unici. Si exista loc pentru toti.
Care este stilul tau creativ? Cum isi caracterizezi creatiile vestimentare si unde le incadrezi?
Stilul meu este eclectic. Ma inspira multe lucruri: elemente arhitecturale, natura cu a ei imperfectiune organica, toate formele de exprimare artistica, evenimente sau perioade istorice, anumite personalitati marcante ale diverselor epoci, chiar si anumite conversatii si opozitii de idei. Prin urmare, informatiile mele se amesteca si apoi se decanteaza esentialul. Am perioade cand imi acord timp sa vizitez muzee, sa ma plimb, sa ies si sa schimb idei cu alti oameni din bransa si nu numai. Totul e parte din proces.
Creatiile mele pornesc in general de la tipare clasice, dar au elemente care surprind. Fie ca este vorba de o structura interesanta, de o broderie deosebita, de anumite volumetrii atipice, se remarca fata de celelalte creatii. Investesc foarte mult timp in cercetare si experiment. Imi place sa fiu la curent cu tot ce este nou in domeniu, ma intereseaza mai ales dezvoltarea noilor tehnologii in crearea materialelor.
Care este semnatura Sabina Georgescu in vestimentatii? Ce element se regaseste aproape in orice articol vestimentar?
Tin foarte mult la calitatea materialelor. In toate colectiile de pana acum am mers pe contraste puternice nu numai din punct de vedere al culorii, ci si al texturilor folosite. Imi place sa combin materiale foarte dense sau opace cu materiale transparente, materiale greoaie cu cele fluide, etc. Imi place sa surprind. Nu ma cantonez in tipare, nici macar in ale mele.
Pe site-ul sabinne.com afirmi “Cred in arta modei. Cred ca moda poate fi practica si magica si mereu are un mesaj …” . Ce mesaj vrea sa transmita Sabina Georgescu prin ceea ce face?
Un indemn la gandire libera, o interpretare proprie a modei, increderea ca fiecare dintre noi este unic. Acest lucru nu ar trebui sa sperie, ci din contra, sa ne faca se ne manifestam ca atare, nu sa fim sclavii tendintelor si ai “culorii anului” .
Cum arata femeia SABINNE?
Persoanele care aleg SABINNE sunt independente, gandesc liber si au un stil propriu, matur. Nu se disting prin anumite caracteristici fizice, ci prin atitudine si modul de a fi, pur si simplu.
Prin creatiile tale sunt reflectate filosofia ta creativa, exprimi propriul stil de a te imbraca sau sunt lucruri diferite?
Pot sa spun ca exista anumite elemente comune intre creatiile mele si stilul meu personal, dar nu exista o confuzie intre acestea.
Cum functioneaza inspiratia in cazul Sabinei Georgescu? Exista mereu, ai sclipiri sau ai nevoie de un cadru special, o muza?
Inspiratie gasesc in tot ce ma inconjoara. Idei care imi vin uneori in afara contextului sunt notate si isi asteapta momentul propice pentru a lua forma. Uneori si muzele ajuta.
Cu ce materiale iti place cel mai mult sa lucrezi?
Imi place sa lucrez cu tot soiul de materiale, chiar si cele neconventionale cum sunt sarma sau plasticul. Toate au puncte forte si puncte slabe. Important este sa fii deschis si sa accepti limitarile fiecaruia.
Care sunt culorile preferate de Sabina Georgescu si de ce crezi ca iti plac?
Am perioade. Uneori prefer negru, alteori rosu. Vara – alb. Gri-ul mi se pare foarte ofertant. Nu as putea sa spun de ce exact. Mi se pare ca poarta un mesaj puternic care mi se potriveste mie. Este doar o preferinta personala si nu se aplica tuturor.
Esti implicata in tot procesul creativ sau doar in cateva? Care din aceste etape iti place cel mai mult?
…