Traversand aceasta perioada dificila, cu siguranta ne-am intersectat cu diverse mituri despre imunitate; si acum, pe langa pandemie, vremea ne poate aduce gripa si raceala. Astfel, avem toate motivele sa punem la indoiala sau nu, miturile existente vizavi de aceste afectiuni sezoniere!
Mit 1 : Vitamina C previne racelile.
Adevar : NU chiar, vitamina C doar poate reduce intr-o mica masura timpul de suferinta. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute mituri despre imunitate, doar ca, metaanalizele care au examinat daca dozele profilactice (200 miligrame) de vitamina C pot preveni o raceala, nu au aratat nicio reducere a frecventei de racire si doar prea putine dovezi (8-14%) ca au contribuit la reducerea duratei racelii. Cu toate acestea, in cazul sportivilor la antrenament ca maratonisti sau schiori, s-a observat ca o doza de cel putin 200 mg, a redus sansele de a raci la jumatate. Daca faci exercitii fizice de mare intensitate, asigura-te ca iei zilnic doza de 75 mg fie prin suplimente, fie printr-o alimentatie cu frunze intunecate, ardei gras, rosii, cartofi dulci.
Mit 2 : Exercitiile fizice cresc imunitatea.
Adevar : DA. Potrivit cercetarilor, exercitiile fizice cresc imunitatea si pot preveni anumite boli ca cele cardiovasculare, diabet de tip 2 si mai multe tipuri de cancer. Activitatea fizica imbunatateste circulatia, ceea ce ajuta la distribuirea componentelor imune in intreg corpul si ajuta la eliminarea bacteriilor din plamani si cai respiratorii. Aceasta de asemenea, poate provoca o crestere a anticorpilor si a celulelor albe din sange pentru a ajuta la detectarea timpurie a bolii, iar cresterea temperaturii interne din corp duce la prevenirea cresterii si a multiplicarii bacteriilor. Dar mare grija sa nu exagerezi, antrenamentele fizice de rezistenta de lunga durata si frecventa ridicata a antrenamentelor de intensitate mare, putand provoca inflamatie si creste riscul de infectie intr-un sistem imunitar suprasolicitat.
Mit 3 : Sapunul si apa sunt mai bune decat dezinfectantul pentru uciderea germenilor.
Adevar : DA. Conform cercetarilor, spalatul cu apa si sapun, ajuta la reducerea cantitatii tuturor germenilor infectiosi si a substantelor chimice de pe maini, in timp ce dezinfectantul reduce doar o parte din germeni. Mai mult, dezinfectantul pe baza de alcool, ucide orice tip de bacterie, chiar si pe cele bune de pe suprafata pielii, ceea ce duce la imunitatea bacteriana. Un studiu din 2018 publicat in Science Translational Medicine a arata ca multiple tulpini ale bacteriilor testate in spitale, s-au adaptat dezinfectantilor si au fost apte de a rezista pe o perioade lungi chiar si dupa o curatare buna. Acelasi studiu a constatat ca multe din aceste tulpini microbiene tolerante la alcool, nu au putut fi trate cu antibiotice de ultima generatie. Ca o concluzie, este bine sa ai la indemana pentru diverse cazuri, dezinfectante, dar baza trebuie sa fie in apa si sapun.
Mit 4 : Un iaurt pe zi tine doctorul la distanta.
Adevar : NU. Alimentele fermentate care contin culturi vii joaca un rol puternic in mentinerea microbiomului si sustinerea imunitatii, dar niciun aliment nu iti poate proteja sanatatea, indiferent ca este consumat in mod obisnuit sau nu. Este recomandabila o cantitate mica de alimente ca varza murata, kimchi, chefir, miso si otet crud de mere de cateva ori pe saptamana, cu scopul de a ajuta bacteriile intestinale sa prospere. In acelasi timp, asigura-te ca limitezi consumul de zahar, care, conform cercetarilor, declanseaza inflamatia si suprima imunitatea.