Stima de sine creste atunci cand esti iubit si sustinut. Majoritatea gandesc si spun „Inainte de a iubi pe cineva, trebuie sa te iubesti pe tine!”. Este ok, dar nu atat de simplu. Si chiar daca este adevarat ca o puternica valoare de sine duce la relatii puternice, unul din modurile prin care inveti sa te iubesti este acela in care esti iubit de altii, pentru ca apoi sa poti intoarce iubirea.
Cand varsta este una destul de tanara, majoritatea celor care intra intr-o relatie o fac sa se simta bine ei insisi si viata lor sa fie mai frumoasa; si acestea sunt justificari sanatoase. Iar la urma urmei, a avea intalnire cu cineva, a fi intr-o relatie cu cineva care te face sa te simti bine este un real motiv de bucurie.
„Ingrijirea de sine” este un termen destul de popular, care implica intreaga ta fiinta in asigurarea starii de bine, ceea ce pune multa presiune; in acelasi timp, este mai mult decat ok sa permiti si partenerului sa actioneze in aceasta privinta, impartasind aceasta sarcina si stare de bine, toate ducand in final la a spori ceea ce esti tu. Asa cum lucrezi pentru a te imbunatati, rasfata, etc, poti lasa aceasta sarcina in seama relatiei romantice.
Imbratiseaza asteptarile partenerului!
Probabil ai anumite ambitii si asteptari, dar la fel de bine si partenerul poate avea standarde la fel ca ale tale sau chiar mai ridicate. Din aceasta cauza, poate ai tendinta ca toate lucrurile sa le aduci in favoarea ta, sa incerci in vreun fel sa iti cresti stima de sine. E aceeasi situatie ca atunci cand esti intr-o sala de antrenament dura si instructorul de forteaza sa tragi mai tare. Facand acest lucru, te poate face sa te simti mai puternic si mai fericit in legatura cu cine esti si ce poti realiza, atat in cadrul relatiei in sine cat si in afara ei. Acesta este unul din motivele pentru care anumiti parteneri din relatiile mature spun „Ma faci sa fiu cea mai buna versiune a mea!” si o zic cu sinceritate si raspundere!
Respecta acceptarea!
Trebuie sa fii constienta de asemenea ca nimeni nu este perfect, ai facut si vei face greseli de judecata in toate privintele vietii tale. Cand esti in relatie cu cineva care ti-a descoperit anumite defecte si te iubeste in continuare, acest lucru te ajuta sa realizezi ca ai multe de oferit, iar anumite minusuri pe care le ai, nu reprezinta ceva rau intotdeauna. Aceasta acceptare si stabilitate te pot face sa realizezi ca, in ciuda faptului ca poti face greseli sau anumite lucruri – nu din cele mai bune, valoarea ta ca om este mult mai mare. Poate nu ai suficienta incredere in tine sau nu iti accepti anumite calitati, dar avand un partener care vede ce e mai bun la tine, iti poate da un impuls in aceste directii, lucru extraordinar pentru stima de sine.
Bucura-te de sustinere!
E posibil sa existe intre tine si partener o dinamica si o relatie pe care o vei intalni doar intre tine si parinti, sau poate si cu 1-2 prieteni, oricum – un cerc restrans. Ai siguranta faptului ca aceste persoane dragi te vor sustine indiferent de situatie si in mod neconditionat. Aceste sentimente sau incurajari care vin din partea lor, oricat de irelevante si mici ar parea sunt extrem de importante. Avand un partener care sa te sustina, te poate ajuta sa iti asumi mai multe riscuri, sa fii mai indraznet in situatii in care, in mod obisnuit, nu ai fi.
Accepta noi perspective!
Femeile in general, pot fi extrem de dificile cu ele insele; ca femeie, te poti acuza singura in mod grav pentru anumite esecuri, fie ca ca nu ai luat un examen, fie ai gresit sau ai uitat sa faci ceva la locul de munca. In aceste situatii este bine sa ai langa tine un partener care sa te sustina cand esti cu moralul la pamant si sa iti “ofere” replici de genul „Ai facut tot ce se putea mai bine!”. Avand in minte astfel de replici, realizezi ca nu trebuie sa te masori tot timpul cu succesul, iar aceste lucruri ar trebui sa te faca sa vezi anumite nerealizari mai detasat si din alte perspective, pe care poate nu le vezi clar cand esti la pamant. Si poti trece peste anumite esecuri mai tarziu cu ajutorul partenerului, facand impreuna alte activitati relaxante, care te vor face sa realizezi ca nimic nu este atat de rau asa cum pare in anumite momente.
Cere o parere (cel putin)!
Cu toate ca nu exista nicio indoiala ca esti o persoana capabila individual, o relatie sanatoasa te invata ca poti cere ajutor atunci cand e nevoie, esential atunci cand lucrezi la stima de sine. A spune ca ai nevoie de ajutor, este un lucru care iti poate imbunatati viata in toate aspectele sale. Si bineinteles ca nu este ceva realist ca partenerul sa te ajute in privinta multor aspecte! Daca aveti profesii diferite este destul de dificil sa ai o parere „extinsa” sau ajutor real din partea lui, atat timp cat domeniul este unul la care nu se pricepe! Dar in general, a cere ajutorul cuiva – fie ca este din partea unui mentor, prieten, partener – te va ajuta sa te simti mai putin singura, devenind incet incet mai sigura pe tine, pe deciziile luate, iar faptul ca vei avea o mai mare usurinta in a cere parerea/ ajutorul cuiva, iti va face viata, infinit mai simpla si mai frumoasa!