Salvia exista de secole, fiind cultivata si folosita deopotriva in alimentatia si medicina traditionala din Europa si Asia. Aceasta planta contine numerosi compusi activi ca tainuri, flavonoide, terpene, care ofera beneficii deosebite pentru sanatatea noastra. Salvia intareste imunitatea, are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene.
Salvia – 3 beneficii importante
Anti matreata
Clateste cu acest antimicrobian pentru a lupta impotriva infectiilor fungice, care poate provoca de multe ori matreata! Amesteca 1 cana cidru otet de mere cu o cana de apa, adauga apoi 10 picaturi ulei esential salvie si 10 picaturi din orice alt ulei esential pentru parfum (lavanda, portocala). Pune acest amestec in par pana la saturatie si fii sigura ca atinge si scalpul! Tine amestecul aproximativ 10 minute, apoi clateste bine! Pastreaza ce a mai ramas la temperatura camerei intr-un borcan de sticla cu capac, iar inainte de a-l folosi, incalzeste putin borcanul, tinandu-l sub apa calda!
Imunitate
Acest amestec este o baza excelenta pentru supe sau antreuri. Combina 4 catei de usturoi curatati de foi, 1 cana salvie proaspata cu tulpini, 1 lingura chimion macinat – care are si el proprietati antimicrobiene, sare si piper dupa gust intr-o oala cu 8 cani de apa. Amestecul se fierbe pana cand incepe sa clocoteasca, dupa care lasa-l la fiert inabusit aproximativ 1 ora sau pana cand mai raman doua cani! Pastreaza in frigider ce ramane intr-un borcan de sticla cu capac, pana la 1 luna.
Sirop de tuse
Tusea usoara dispare cu un remediu linistitor preparat din salvie si miere. Se macina sau zdrobeste usor 1 cana frunze cu salvia fara radacini, dar atentie sa nu devine pasata! Nu este indicat robot de bucatarie! Amesteca cu o cana de miere, preferabil Manuka, ce are la randul ei proprietati microbiene. Se lasa timp de 24 de ore intr-un borcan de sticla la temperatura camerei. Ia cate 1-2 lingurite dupa necesitate, pana la o saptamana! Amestecul poate tine pana la 3 luni.