Sanatatea picioarelor incepe sa ne preocupe atunci cand incepem sa avem diverse probleme, mai serioase sau doar atunci cand avem o batatura, ne strange un pantof, etc.
Calus
Straturile groase si dure ale pielii iau nastere prin frecarea repetata si presiunea asupra unei anumite zone a pielii. Calusurile apar in principal pe zonele talpii care iau contact direct cu solul, chiar daca le despart o soseta sau o pereche de incaltaminte. O solutie rapida este aceea de a sta cu picioarele in apa calda si de a indeparta straturile groase de piele cu ajutorul instrumentelor usoare care actioneaza ca o pila. Hidratarea acelor zone si a picioarelor, este la fel de indicata in fiecare zi daca vrei ca sanatatea picioarelor sa primeze.
Bunion
O umflatura mai dura ca un cucui in exteriorul degetului mare de la picior, este de cele mai multe ori rezultatul incaltamintei stramte sau gresite. Acest tip de umflatura este cunoscuta sub numele de bunion; degetul mare se indreapta spre degetele mici, provocand o durere in timpul mersului, destul de mare in anumite cazuri. Acest lucru duce la randul lui la inflamatii si iritatii. A sta in picioare mult timp, poate agrava situatia; cele mai la indemana solutii sunt acelea in care sa iti achizitionezi incaltaminte comoda si sa folosesti creme calmante.
Unghie incarnata
Unghiile de la picioare care cresc ciudat fiind inconjurate de piele, reprezinta de cele mai multe ori rezultatul taierilor unghiilor in mod necorespunzator, comprimarea sau vatamarea degetelor de la picioare. Un rol il poate avea si genetica. Astfel de unghii crescute in interior ne dau o durere destul de mare si o senzatie de disnconfort. In functie de gravitate, poti trata aceasta problema acasa cu ajutorul apei calde, a calmantelor si antibioticelor. In cazul cand acestea devin mai severe, in sensul ca se infecteaza, se inrosesc, apare puroi alaturi de alte complicatii, trebuie sa te adresezi de urgenta medicului.
Infectie fungica
Infectia fungica a unghiilor se manifesta prin pete galbene la unghii, surpare si decojire sub forma de fulgi. Aceasta problema vina in urma umiditatii, a caldurii mediului si a instrumentelor contaminate folosite pentru ingrijirea unghiilor. Simptomele castiga teren lent, dar se pot agrava daca infectia nu este tratata corect. Opteaza pentru o crema antifungica, iar daca acest lucru nu da rezultate, adreseaza-te medicului!
Bataturile si calusurile
Ele se formeaza in acelasi mod ca infectiile fungice. Aceste neplacute cercuri de piele ingrosata de pe degetele de la picioare sau de pe talpa, iau nastere in urma transpiratiei de la picior „prinsa” fara aerisire, iar la o prima aparitie, ele nu sunt dureroase. Le poti trata repede daca folosesti plasturi sau alte tratamente care pot elibera presiunea, permitandu-le sa se vindece. In cazuri mai severe, se poate ajunge si la interventii chirugicale.
Piciorul de atlet
Piciorul de atlet apare cand tinea fungus creste pe picior, iar primele semne includ mancarime, intepaturi si senzatie de artere a picioarelor. Aceasta afectiune contagioasa apare dupa ce ai intrat in contact direct cu ciuperca, in mod deosebit in locurile publice unde exista umiditate si caldura, dusuri publice si bazine de inot. Poti avea parte de besici la picioare, piele uscata si crapata, unghii crapate. Din nefericire, este destul este difcil de tratat, tratamentele incluzand antifungice locale si sau sistematice, produsele avand nevoie de mult timp pentru a-si face efectul, iar sanatatea picioarelor sa fie una buna.
Besicile
Besicile, aceste buzunarase cu lichid de pe picioare pot fi cauzate in mod deosebit de transpiratie si incaltaminte stramta, de statul indelungat in picioare sau mers mult timp. Besicile sunt in general, usor de tratat acasa, fie prin aplicarea unui bandaj pentru confort si usurare, sau cu un unguent antispetic pentru a ajuta vindecarea.