… sunt afectiuni rele, iar partea buna e ca in aceste cazuri, sanatatea vine de la frigider. Si aceste probleme nu sunt intr-atat de rele incat sa nu poti ajunge la locul de munca sau unde ai de rezolvat cate ceva. Si chiar daca zambim fortat arantadu-le celor din jur ca suntem ok, ar trebui sa fim mai realiste si sa ne preocupe eliminarea acestor suferinte. Partea buna pe care nu o luam aproape niciodata in calcul, este faptul ca multe dintre solutionari se gasesc in alimente, mai precis – in frigiderul nostru. Iar aceasta este o lectie pe care ar trebui sa o stie oricine: inainte de a apela la diverse medicamente, ar trebui sa stim ce sa mancam si cand sa o facem, pentru a preintampina problemele de sanatate, care, in mod normal, nu ar trebui sa apara.
Sindromul premenstrual (SPM)
Cum simti acest lucru, incepe sa bei ceai proaspat de ghimbir! Un studiu a demonstrat ca cele 150 de femei care au luat 1 gram de praf de ghimbir zilnic pentru primele trei zile ale perioadei, au avut parte de o reducere a durerii, comparabila cu eficienta ibuprofenului. Curata de coaja ghimbirul de marimea unui deget mare, apoi feliaza-l si impreuna cu lamaie si miere, lasa-le in apa fierbinte aproximativ 5 minute.
Consuma somon si oua, un studiu apartinand Archives Of Internal Medicine aratand ca vitamina D relaxeaza muschii si ajuta crampele sa fie mai lejere. Jumatate de somon file, contine jumatate din cantitatea zilnica recomandata, in timp ce un ou – 10%.
Semintele de in sunt bogate in acizi grasi, iar un studiu la care au participat 120 de femei avand SPM si in care jumatate au primit seminte de in, iar cealalta jumatate – placebo, a aratat ca cele care au consumat acizi grasi au avut crampe mai putin pe o perioada de sase luni. Asa ca, atunci cand va mancati dimineata cerealele, adaugati o lingura de seminte de in!
Balonarile
Cand simti ca ai balonari, mananca papaya si patrunjel, cel din urma ajutand la prevenirea retentiei de apa, in timp ce papainul – continut de papaya – este o enzima care “rupe” mancarea infundata in intestin. O ceasca cu ambele ar trebui sa fie de ajuns, doar ca trebuie sa tii cont ca impreuna nu au un gust foarte reusit.
Dupa ce ai mancat, bea ceai de menta, care este un bun dietetic eliberand muschii de spasme, ceea ce duce la relaxarea corpului, permitand lichidelor si alimentelor sa treaca mai departe.
Piperul rosu sau mai bine zis capsaicina – componenta care da iuteala ardeiului, creste fluxul enzimelor digestive prin intestine, care la randul sau, reduce balonarea si gazele.
Raceala
Mai ales cand esti la serviciu iar unul dintre colegi este racit, fa tot posibilul sa mananci usturoi, cautand in aceleasi timp si modalitati pentru ca acesta sa nu miroase. Oricum ar trebui ca mirosul de la usturoi sa fie ultima grija, un studiu publicat de Cochrane Library aratand ca adultii care au consumat placebo au avut de trei ori mai multe raceli comparativ cu cei care au consumat suplimente zilnic.
Daca gripa te-a “atins” mai puternic, mananca kiwi! Un studiu publicat in British Journal Of Nutrition si care a avut 132 de participanti adulti, a aratat ca cei care au consumat 4 kiwi zilnic, au avut parte de o insanatosire cu 3 zile mai rapida, comparativ cu cei care au mancat banane.
Cosurile
Studiile au aratat ca vitamina C este un antiinflamator potent, care poate ajuta si la vindecarea ranilor, iar portocalele se pare ca nu ar fi cea mai buna sursa a acestei vitamine. In schimb, o ceasca de pulpa de guava contine 377 mg vitamina C, mai mult de 4 ori decat cantitatea recomandata zilnic. De asemenea, somonul este bogat in omega 3 si omega 6, ceea ce ajuta la reducerea inflamatiei care declanseaza celulele care infunda porii.
Mahmureala
Inainte de a incepe sa bei alcool, bea suc de pere! Conform cercetatorilor, sucul de pere este acompaniamentul perfect pentru o seara in care vrei sa-ti faci de cap. Ei au constatat ca gradul de mahmureala de dimineata, a fost redus cu pana la 21% pentru cei care au consumat suc de pere inainte; iar inainte de a te baga in pat, bea zeama de varza sau de muraturi! Un pahar de vin de 250 ml face ca organismul nostru sa elimine 1000 ml apa; nu ar fi nicio problema la prima vedere, doar ca sunt eliminati electroliti ca magneziu, zeama de muraturi sau de varza, avand cantitati considerabile. Daca nu crezi ca poti bea, atunci mergi pe apa de nuca de cocos!
Dimineata, mananca pepene rosu si castraveti, pentru ca trebuie obligatoriu sa te hidratezi. Aceste vegetale bogate in apa (90%) sunt perfecte pentru gura uscata. Seara, mananca un cartof copt, potasiul fiind un alt electrolit eliminat atunci cand te intersectezi cu alcoolul. Daca poti, mananca acel cartof cu tot cu coaja si vei avea parte de aproximativ 700 mg potasiu – aproximativ 20% din doza zilnica; prin comparatie, o banana are doar 460 mg.
Energia scazuta
Pentru pranz, mananca quinoa! Daca te simti fara energie la locul de munca, poti avea lipsa de fier, acesta avand rolul de a ajuta transportul de oxigen la creier. O ceasca de quinoa gatite, asigura 15% din necesarul zilnic.
Inainte de a te baga in pat, bea suc de cirese! Melatonina, care regleaza ciclurile de somn, te ajuta sa ai parte de o odihna buna, conform unui studiu American Journal Of Therapeutics. Coacazele sunt de asemenea foarte indicate, datorita vitaminei C care duce la scaderea nivelului de cortizol, acesta epuizandu-ti energia cand este foarte mult in organism, dupa o perioada de stres.