Exista cateva lucruri certe existente in viata noastra si din pacate, actualmente, stresul reprezinta unul din ele!
Conform unui recent studiu, aproape 50% dintre femei au afirmat ca sunt cu mult mai stresate comparativ cu 5 ani in urma, si aproape 5% au descris nivelul de stres ca fiind extrem. Categoria cea mai stresata este sub varsta de 35 de ani, urmata indeaproape de categoria de varsta 35-45 de ani.
La o privire atenta, pare logic ca incepand cu varsta de 20 de ani sa fii mai stresata, deoarece incepi sa te lupti pentru cariera, sa-ti faci o relatie stabila, sa te zbati pentru bani. Toate acestea sunt in mod normal pe lista fiecarei femei si din pacate, trebuie sa te lupti cam pentru toate, sa incerci sa gasesti un anumit echilibru. De multe ori, ai bifat unul sau doua lucruri si nu il ai pe cel de-al treilea. Toate acestea, agitatia continua, problemele inopinate care apar, contribuie la acumularea oboselii si a stresului; iar societatea actuala, apreciaza faptul ca esti o persoana ocupata, care stie sa faca cat mai multe, care se implica peste tot.
O alta problema neluata in considerare, oarecum ascunsa, este cea in care, femeia, este de doua ori mai predispusa comparativ cu barbatii, sa schimbe mai bine de 20 de roluri. Ce ar insemna asta? Ca o femeie trebuie sa aiba rol de sefa, prietena, sora, trebuie sa isi faca treaba la birou, sa faca curatenie, sa plimbe cainele cand ajunge acasa, etc. Aceste schimbari, reprezinta o sursa enorma de stres, corpul interpretand fiecare rol in parte ca o intrerupere, ceea ce porneste un lant de hormoni si alte reactii metabolice.
Cercetarile arata ca, acest efect este cumulativ, pentru fiecare schimbare zilnica, stresul crescand cu 7%, o cifra deloc de neglijat. Partea buna este faptul ca, poti minimiza acest lucru, printr-o eficienta organizare, existand femei care au incercat acest lucru si s-au declarat mai odihnite si mai revigorate!
Cum sa-ti reduci lista de prioritati!
Scrie! In timp ce iti savurezi cafeaua,
– fa-ti o lista cu 5 prioritati de facut in ziua respectiva! Unele pot fi elementare (ai de cumparat sampon), dar ai si lucruri care sunt pe termen lung , cum ar fi cautarea unui hotel ieftin pentru vacanta. Acest prim pas, aduce cu siguranta o satisfactie.
– Lista pe o saptamana. Scrie apoi ce ai de facut in saptamana asta, pentru ca anumite sarcini, necesita mai multe zile pentru a fi duse la capat.
– Ar fi bine de facut. Exista de asemenea, lucruri care nu necesita realizare imediata sau un termen limita; scopul acestei liste, este de a elibera mintea de probleme, care nu necesita multa atentie, dar, care, daca sunt luate in serios cantaresc greu.
Acum, redu din probleme!
Inainte de a incepe ziua, uita-te la lista pe o saptamana si la cea “ar fi bine de facut” si taie cat poti de mult din ele! Scapa de tot ce este strain de dorintele tale! Ai ceva care nu iti place, deleaga pe altcineva sa o faca, chiar daca esti constienta ca nu o face nimeni mai bine ca tine! Ideea acestei actiuni, este de a lua deciziile corecte pentru a face exact ce este necesar! Restul, sunt lucruri neimportante!
Reorganizeaza
Acum este momentul sa organizati sarcinile care necesita aceeasi gandire, aceleasi actiuni, fapt care va reduce acele schimbari de rol.
– Anumite roluri sunt inevitabile, dar, daca ai de facut mai multe lucruri personale, fa-le pe toate odata, nu le imprastia pe tot parcursul zilei.
– Cand esti la munca, fa o sarcina, nu mai multe in acelasi timp! Aici iti trebuie disciplina, dar cand te concentrezi, vei reusi sa completezi sarcinile mai repede.
– Stabileste-ti doar o anumita ora pentru verificarea email-urilor.
– Lasa munca la locul de munca!
Reprioritizeaza
Din moment ce ai realizat tot ce aveai pe lista astazi, e timpul optimizarii! Odata ce ai completat una din sarcinile de pe lista, muta inca una de pe lista saptamanala, dar nu inainte, pentru ca vrei sa termini ziua fara sa ai nimic pe lista! Daca exista un lucru care l-ai dat taiat de pe lista, e momentul sa revii asupra lui. Procrastinarea care dureaza foarte mult, poate duce la anxietate!