Daca esti o persoana care consideri ca nu ai nevoie de protectie impotriva vremii sau pur sa simplu ingrijirea ta este la un nivel minimalist, poate ca ar fi bine sa revizuiesti putin ceea ce crezi si sa citesti urmatoarele!
O regula general valabila in privinta sanatatii pielii si pe care o poti auzi de la orice specialist in domeniu, este aceea de a avea o ingrijire adecvata. Si acest lucru nu este intamplator, avand in vedere ca 80 de procente din imbatranirea pielii este o consecinta a actiunii razelor UV, produsele anti imbatranire fiind o necesitate in rutina zilnica.
Avand in vedere vremea calda, razele solare nu ne vor neglija, indiferent ca suntem in vacanta pe plaja sau nu avem prea mult contact cu soarele; simpla deplasare de acasa la locul de munca, ne expune razelor UV. Razele UVA reprezinta pana la 95% din razele UV; ele trec prin nori, sticla si piele, penetrand mult mai profund decat o fac razele UVB, cunoscute ca “razele arzatoare”. In ultimii ani, foarte multe persoane au fost diagnosticate cu cancer de piele, anumite procente fiind destul de alarmante; tocmai acesta este motivul pentru care trebuie sa avem grija sa ne protejam mai mult impotriva razelor solare!
Ce este SPF pana la urma?
Factorul de protectie solara (SPF) reprezinta un standard international de masurare prin care se evalueaza protectia pielii de razele UVB. SPF este masurat, determinand cat de mult timp ia razelor UV (predominant UVB) sa arda pielea, pe care a fost aplicata in mod liber crema cu protectie solara, in comparatie cu pielea pe care nu a fost aplicat nimic. Daca pielea are ‘nevoie’ de 300 de secunde pentru a arde cu protectie solara si 10 fara, atunci SPF este 300/10, ceea ce inseamna un SPF 30!
Ce fel de SPF avem nevoie?
Tipul de piele joaca un rol determinant in modul in care suntem arsi, iar cei care au un tip de piele cu o textura echilibrata trebuie sa fie vigilenti. Pentru determinarea sensibilitatii pielii tale, dermatologii recomanda Fitzpatrick Skin Type, care foloseste datele ADN-ului tau (inclusiv culoarea) pentru masurarea acesteia. In urma masuratorilor, daca tipul tau de piele se incadreaza in I si II – piele care arde intotdeauna, dar niciodata nu capata bronz, SPF trebuie sa fie folosit in fiecare zi, de la intensitate medie pana la inalta. Daca pielea are un ton mai intunecat, este indicat un SPF mai mic, mai ales daca persoanele respective lucreaza mai toata ziua in spatii acoperite. Pentru a fi in siguranta, este necesar ca zilnic, sa te dai cu creme care contin un SPF de minim 30, pe fiecare parte a corpului expusa.
Chimic vs fizic
Cand se vorbeste despre protectia solara, exista doua tabere. Cei care sunt de partea ingredientelor chimice care filtreaza lumina UV; ei utilizeaza moleculele organice care stau pe suprafata pielii. In prezenta luminii ultraviolete, acestea absorb razele soarelui. Uitati-va pe etichete dupa ingrediente ca metoxicinamat de octil, benzofenona-3 si 4 si octocrilena. Ingredientele minerale si fizice, folosesc filtre anorganice precum dioxidul de titan si oxidul de zinc pentru a bloca soarele. Acestea imprastie si reflecta lumina ultravioleta si de obicei, protejeaza impotriva UVB si UVA.
Indicele UV
Emis de Bureau of Meteorology, indexul UV masoara intensitatea radiatiilor UV; aceasta este o necesitate pentru o buna protectie solara. Se intinde pe o scara de la 0 la 17, fiind un bun indicator pentru intensitatea UV; orice valoare mai mare de 11 este catalogata ca extrema. Daca vrei sa masori indexul UV, exista aplicatia SunSmart.
greseli comune
- Nu folosesti suficient! Daca nu folosesti protectie solara cat trebuie, nu vei avea parte de o protectie solara eficienta, iar pielea poate arde. Cat ar fi destul? Specialistii recomanda cam 35 ml in total: 5 ml (o lingurita) pentru fiecare zona: fata, spate, chip (incluzand gatul si urechile) si in plus, o lingurita pentru fiecare brat si picior.
- Nu reaplici cand iesi din nou afara, cand transpiri sau esti la inot! Chiar daca este rezistent la apa, protectiile solare ar trebui reaplicate la fiecare doua ore.
- Nu utilizezi SPF in zilele noroase! Indiferent ca afara este mult soare sau vremea este intunecata, razele soarelui patrund prin nori si iti poate arde pielea, fapt care este in stransa legatura cu indicele UV.