Ne izoleaza smartphone-urile ? Devenim oare mai singuri ? Ne scad aceste gadget-uri capacitatea cognitiva ? De multe ori au ajuns la urechea noastra, afirmatii conform carora, smartphone-urile ne izoleaza intr-un fel, ne transforma in persoane antisociale si ce este foarte ingrijorator – in persoane singure.
Iar acest lucru este foarte usor de vazut cand te afli in public si eviti pe cei din jur, vezi doar siluete, pentru ca esti cu ochii pe smartphone. Este un fenomen care seamana cu o epidemie, o fixatie obsesiva pe un ecran mic (oricat de mare credem ca ni l-am luat noi comparativ cu cei din jur!) si crearea unui univers propriu in lumea digitala. Cu siguranta, exista si voci care afirma ca lucrurile nu stau chiar asa, aducand in discutie importanta – de necontestat – a retelelor sociale, faptul ca oamenii comunica foarte usor, etc.
Pe langa faptul ca ne izoleaza, exista si anumite temeri care afirma ca smartphone-urile ne reduc capacitatea de gandire … chiar ar putea ca acest gadget sa ne faca … prosti? Si daca intr-adevar exista acest pericol, cum am putea sa ne ‘revenim’ si sa ne reintegram in ceea ce cunoastem ca ‘viata normala’ ?
Potrivit unui studiu al University of Chicago, se poate demonstra ca fiind adevarat ca prezenta smartphone-urilor in viata de zi cu zi, vine cu un ‘cost cognitiv’. Pentru a elabora, institutia a testat ipoteza ca ‘simpla prezenta a propriului smartphone, poate ocupa resursele cognitive limitandu-le capacitatea’. Rezultatele au demonstrat ca intr-adevar smartphone-urile chiar asta fac, dar ce se poate face intr-o lume in care ne bazam tot mai mult pe telefoane, ele devenind necesare si indispensabile pe zi ce trece?
Raspunsul este unul greu de realizat: scapa de telefon! Sau cel putin, lasa-l deoparte atunci cand trebuie sa te concentrezi! Studiul a aratat o diferenta considerabila intre cei care au avut telefonul la indemana (buzunar, birou, etc), comparativ cu cei care l-au avut in alta camera. Cei care au avut smartphone-ul departe de ei si au avut diverse sarcini cognitive, au reusit sa-si scoata telefonul din minte; cei care au avut telefonul la indemana, au fost distrasi, fiind in acelasi timp, mai putin atenti la ceea ce aveau de facut.
Doar avand telefonul la vedere, este suficient pentru a scadea performanta cognitiva, si asta cu toate trucurile traditionale – intoarcerea cu fata in jos, punerea pe silentios, sau alimentandu-l! Vazandu-ti smartphone-ul, vei fi ispitit! Este recomandata o separare totala de telefon, ceea ce va permite consumatorilor sa aiba performante mai bune in ceea ce fac, atat prin reducerea intreruperilor, dar si prin cresterea capacitatii cognitive disponibile. Masura destul de dura, nu?
Pentru cei care nu folosesc smartphone-urile pentru munca sau pentru destindere, cu siguranta despartirea de ele, nu este atat de dureroasa. In mod clar exista cazuri si cazuri, oameni diferiti, dar influenta smartphone-urilor este evidenta si din pacate, trebuie sa recunoastem ca ne scade capacitatea de concentrare si in privinta lucrurilor mici, neavand in minte avem acea liniste si pace pe care ne-o dorim de multe ori.