Soluţionarea conflictelor este o necesitate pentru buna armonie şi funcţionare a relaţiilor familiale, colegiale şi de orice natură, mai ales ca neînţelegerile apar peste tot – în situaţii previzibile sau atunci când te aştepţi mai puţin, fie în familie, la locul de muncă, în cuplu sau pe stradă. Motivele sunt dintre cele mai diverse şi sunt generate fie de un orgoliu exagerat sau de puncte de vedere diferite asupra unei situaţii. În funcţie de cei implicaţi în conflict, acestea pot dura mai mult sau pot avea parte de o aplanare mai rapidă. Partea bună în anumite situaţii este aceea că, odată soluţionate anumite probleme, relaţiile se pot întări şi pot deveni mai profunde.
Ce spun psihologii despre soluţionarea conflictelor pe cale amiabilă?
Ascultare activă
Presupunând un conflict în doi, este recomandat să îi acorzi atenţie celuilalt punct de vedere fără a-l întrerupe; şi indiferent de situaţie sau câtă dreptate crezi că are unul sau altul, încearcă să înţelegi emoţiile şi nevoile celuilalt. Pentru a te asigura că ai înţeles corect ceea ce gândeşte cealaltă parte, reformulează ceea ce auzi pentru a te asigura că ai recepţionat mesajul corect!
Comunicare asertivă
Exprimă-ţi clar şi concis propriile puncte de vedere şi nevoi, folosind un ton respectuos şi cât se poate de calm; evită să formulezi propoziţii acuzatoare sau atacuri la persoană, indiferent cum evaluezi tu situaţia! Şi chiar dacă în anumite circumstanţe poate fi greu de acceptat, încearcă să fii deschis la compromis!
Concentrează-te pe interese şi nu pe poziţie!
Adesea, oamenii sunt ataşaţi de poziţiile lor declarate într-un mod sau altul, chiar dacă acestea nu le servesc intereselor reale; având în minte acest lucru, încearcă să identifici interesele fundamentale care stau la baza conflictului! Încearcă să găseşti soluţii care să satisfacă interesele ambelor părţi!
Creativitate şi flexibilitate
Nu contează ce fel de conflicte ai avut până în momentul de faţă, ce tip de persoană eşti tu sau partenerul de conflict, “rezolvarea“ unei dispute are o soluţie unică. Manifestă-ţi disponibilitatea de a explora diverse opţiuni şi de a face compromisuri, dar în acelaşi timp, ia în calcul soluţii care ar putea fi benefice ambelor părţi.
Implică pe altcineva …
Dacă soluţionarea conflictelor pe cont propriu pare dificilă sau chiar imposibilă, ia în considerare implicarea unui mediator sau facilitator, o astfel de persoană imparţială putându-vă ajuta să comunicaţi mai eficient în scopul găsirii unei soluţii amiabile.