Somnul de frumusete sau mai bine spus odihna din timpul noptii este cruciala pentru o piele radianta si sanatoasa, iar daca vrei sa obtii maximul din ea, te invitam sa parcurgi urmatoarele randuri!
Somnul de frumusete nu e doar o expresie frumoasa pentru a incuraja odihna, numeroasele studii aratand ca un somn de calitate redusa slabeste pielea, ii reduce functiile de bariera protectiva si chiar pot afecta gradul de atractivitate fata de cei din jur. Un studiu recent publicat in SleepMedicine a constatat ca doar doua nopti de somn insuficient pot afecta negativ pielea, nivelul ei de fermitate, hidratare si nivelul pH-ului. Oamenii de stiinta afirma ca somnul profund este extrem de important, fiind perioada in care creierul si corpul se recupereaza cel mai bine. Creierul elimina “deseurile” din timpul zilei si ajuta corpul sa isi vindece ranile.
Credinta populara ne indeamna sa mergem la culcare la orele 10-11 seara pentru a prinde maximul din somnul de frumusete. Anumiti oameni de stiinta afirma ca a merge la culcare devreme iti ofera mai multe ore de somn profund datorita ciclului natural lumina-intuneric. Este de asemenea, o modalitate buna de a avea ore suficiente de somn, mai ales in cazul in care trebuie sa ne trezim in cursul diminetii pentru a merge la serviciu sau a desfasura alte activitati matinale.
Multe persoane stau pana mai tarziu din diverse motive: pot lucra, incearca sa termine anumite sarcini din timpul zilei, pentru divertisment. Perioada pandemica ne-a schimbat comportamentul somnului, ceea ce reprezinta un fenomen la nivel global, somnul de frumusete avand de suferit din aceasta cauza. Modificarea rutinelor, programul zilnic, reducerea contactului cu activitatea fizica si cu lumina naturala, toate au contribuit ca oamenii sa lucreze si sa se odihneasca la ore ciudate, iesind din structurile biologice normale. Iar anxietatea care poate veni din aceste schimbari poate interfera cu un somn bun de noapte.
Somnul de frumusete si recomandari pentru a dormi bine
- Expune-te la lumina de dimineata!
- Iesi afara pentru 30 de minute mai mult sau mai putin pentru a-ti reseta ritmul circadian!
- Programeaza-ti sfarsitul zilei!
- Stabileste o ora pentru a te opri din lucru si a te relaxa inainte de a merge la culcare!
- Regularitate!
- Ritmul nostru circadian ne pregateste corpul si mintea sa fie active la anumite ore si sa doarma la altele. Cu cat ritmul este regulat, cu atat intram in activitate sau in somn mai bine!
- Fa ce functioneaza pentru tine!
Exista multe sfaturi legate de somn, odihna, doar ca ele nu se potrivesc tuturor, o persoana putand fi mai sensibila la cofeina, in timp ce alta la lumina. Gaseste rutina/ reteta potrivita pentru tine si invata-i secretele pentru a te ajuta sa dormi mai bine!