Spatii mici-aspect premium? Nu e nicio greseala daca ne folosim creativitatea si mici trucuri de organizare! A locui intr-un spatiu de dimensiuni reduse nu reprezinta un echivalent al lipsei de stil, ci dimpotriva, poti avea multe avantaje atunci cand vrei sa-l decorezi! Cheltui mai putini bani, gasesti mai repede ce ai nevoie, astfel ca iti poti transforma spatiul in care locuiesti intr-unul uimitor. Si daca nu esti o persoana pretentioasa, poti gandi totul logic si practic in privinta amenajarii, astfel incat sa nu aglomerezi inutil, sa nu existe ceva care nu iti place, dar in acelasi timp sa aiba si personalitate si un aspect distractiv.
O canapea minimalista sau cu aspect clasic de catifea in camera de oaspeti este bine venita, la fel ca scaunele curbate care ofera generozitate. O masa cu colturile rotunde ofera mai mult spatiu, facand-o utila si pentru lucru. Un dulap care sa adaposteasca un televizor si sa ofere ceva spatiu de depozitat este iarasi binevenit, iar o oglinda – cel mai vechi truc – iti ofera iluzia de spatiu si nu trebuie sa fie de dimensiuni mari.
Cand vorbim de spatii mici, bucataria joaca un rol esential, fie ca o ai separata sau “legata” de camera de oaspeti, ea are mari sanse sa fie in forma de U. Se poate bucura de un aspect foarte modern si daca dulapurile sunt de aceeasi culoare ca peretii, nu creeaza iluzia ca domina.
Chiar daca multi evita culorile inchise in baie, daca ele sunt lucioase, in combinatie cu chiuveta, cada/ dusul – albe, mai mult reflecta decat absorb lumina.
Camera de zi poate fi dominata de alb, ferestrele trebuind sa fie fata in fata cu peretele pentru a crea cat mai multa lumina. Spatiul de depozitat de sub pat este o necesitate, iar pata de culoare, daca o vrei, poate fi data de un tablou deasupra patului.
Indiferent ca avem spatii mici sau mari, dand fiecarei camere personalitatea sa, se poate crea un sentiment de spatiu si poti face acest lucru prin stratificarea intr-o varietate de culori, texturi, obiecte, de multe ori, anumite obiecte vintage fiind foarte potrivite. Tot ceea ce vezi intr-o camera o face mai interesanta, utilizarea unor materiale, lucruri si obiecte care “imbatranesc” frumos, pot face din camera ta, una extrem de interesanta si atractiva.
Camerele pot avea peretii si podeaua in nuante neutre, ceea ce creeaza un efect unificator. Personalitatea camerei vine insa, prin tesaturi, mobila, covoare. Verdele si albastrul sunt optiuni foarte bune datorita asocierii cu natura, vibrante si inaltatoare, dar si calmante.
Este foarte important daca ai parte de spatii mici, sa iei in calcul optiuni de mobilier usoare, cum ar fi scaunele si micile dulapuri, care pot fi mutate cu usurinta, astfel incat sa ii dai camerei o reimprospatare din cand in cand. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa eviti canapeaua, care iti ofera confortul dorit si un sentiment de caldura. Plaseaza canapeaua in fata unei ferestre, pentru a permite luminii sa inunde camera!
Incerca sa aduci in camere mobilier si obiecte de decoratie care nu au unghiuri ascutite, cele rotunde fiind mult mai primitoare. Ca vorbim de mese mari rotunde, mese pentru cafelute, taburete, perne, oglinzi, toate ofera mai multa caldura cand formele sunt rotunjite.
Poate ca din punct de vedere al suprafetei, camerele nu sunt generoase, dar poate sunt inalte si in acest caz, trebuie exploatezi totul la maxim si sa folosesti peretii pana sus. Poti folosi oglinzi, fotografii, tablouri.
Daca iti doresti spatiu in camere si vrei ca ele sa se simta in acelasi timp relaxante si incapatoare, nu trebuie sa existe dezordine. Una din reguli este ca aproximativ 15-20% din spatiu sa fie dedicat depozitarii, fie ca vorbim de sertare sub pat, spatele canapelei care nu este vizibil si mascheaza diverse lucruri depozitate. Chiar si valizele din dulap sau de pe dulap, pot fi utile si folosite ca spatiu de depozitare.
Adaugand varietate in camere, iti da o stare de spirit mereu proaspata, de la mutatul unor obiecte de mobilier, pana la tablouri. Exista si table de desenat unde te poti “manifesta” din punct de vedere artistic desenand, fie ca o faci singura sau cu prietenii; alta intalnire cu prietenii, alta “opera de arta”. Vazele cu florile si florile insesi, plantele in ghivece, cartile postale, au acelasi efect.
Lumina este foarte importanta in camere mai ales cand ai parte de spatii medii si mici, iar a putea modifica intensitatea acesteia in diverse scopuri sau pentru diverse stari de dispozitie ajuta mult. Cand camera este mica, iti doresti sa te simti diferit, iar a putea regla intensitatea luminoasa in functie de activitate sau stare, face diferenta, la fel ca situatia in care folosesti lumanari ambientale.