Spatiul si amenajarea inteligenta au devenit o necesitate in mod deosebit din momentul in care am fost izolati la domiciliu, casele noastre devenind birouri, sali de curs, spatii de antrenament, sali de consiliu; iar organizarea spatiului acasa joaca un rol important, pentru a fi eficienti, dar a ne si relaxa atunci cand avem nevoie.
Spatiu rupt
Toti iubim spatiile deschise si degajate, doar ca tendintele aduse de arhitecti in prim plan, despart spatiul deschis in zone mai mici si mai confortabile. Colturile si zonele nefolosite de obicei, vor crea zone naturale utile, iar un spatiu deschis, poate fi separat printr-un perete pana la jumatate, prin intermediul unor plante inalte sau a unui ecran mai mare.
Imparte!
Planurile deschise sunt minunate pentru timpul petrecut in familie pentru ca sunt degajate si luminoase, dar, cu toata lumea in acest spatiu pentru mult timp, poti resimti un anumit haos si oboseala. Un separator de camera sau orice altceva subtil care sa faca o divizare a camerei este indicat pentru crearea unor mini spatii bine definite.
Zona de relaxare
Mobilierul este o modalitate usoara de despartire a incaperii, in special daca acesta este generos, spatiul si amenajarea bucurandu-se de optiuni diverse. Poti folosi scaunele, poate si o canapea in mijlocul spatiului, iar daca vrei ceva vizibil de jos pana sus, poti incepe cu o schimbare a pardoselii, sau poti folosi un covor moale pentru a da un plus ideii de relaxare.
Eleganta in spatiu deschis
Creeaza-ti un loc unde sa poti sta cu laptopul fara a distruge estetica in camera de zi. Rafturile pe perete pot fi foarte elegante si elibereaza foarte mult loc ocupat de mobilierul normal, iar tot ce inseamna hartii si alte accesorii ce iti trebuiesc, pot fi foarte bine gestionate in aceste spatii.
Hub de familie
Masa unde se gateste in bucatarie trebuie sa fie doar destinata gatirii meselor, iar daca spatiul este unul generos, poti veni cu o masa micuta, unde poti eventual tine un laptop, asezata langa o priza preferabil.
Maximizeaza spatiul
Mic dejun, loc de munca, loc de invatat, spatiul trebuie maximizat, iar acea masa micuta din bucatarie poate sta foarte bine daca ai o canapea pe colt, care iti ofera mai mult spatiu si permite si loc mai multor persoane. Daca respectiva canapea are si sertare sub ele este si mai bine, pentru ca poti depozita hartii si alte lucruri necesare, in timp ce cosurile sunt bune pentru depozitarea jucariilor, ustensilelor de bucatarie, lenjeriei de masa.
Mobilitatea este totul
Masuta de cafea, masuta de lucru, oricare ar fi destinatia ei, ar fi indicat sa fie mobila, pentru a-ti tine toate lucrurile intr-un singur loc si a te putea misca acolo unde ai nevoie, fara a incurca alte activitati. Un dulapior mobil iarasi este foarte util in aceasta situatie.
Linistea e necesara
Poate vrei sa ai si momente de liniste in bucatarie, asa ca, constientizeaza din timp acest lucru si achizitioneaza-ti o masina de spalat, masina de spalat vase, ventilator sau orice alt aparat, care sa fie silentioase. Acest lucru depinde si de marimea spatiului, pentru a le putea ascunde atunci cand este cazul.
Pozitioneaza-te eficient!
Spatiul si amenajarea intr-un loc deschis cum ar fi zona bucatarie-sufragerie pentru a-ti crea un loc in care nu exista trafic este cea mai buna solutie daca ai si ceva de lucru si vrei sa faci o distinctie clara. Evita sa te pozitionezi pe “rutele” care duc catre aragaz, masa unde se mananca sau orice alte puncte des „vizitate”.
Birou suspendat
Daca lucrezi de acasa si iti doresti mai mult spatiu, rafturile si biroul pozitionate pe perete reprezinta cea mai buna solutie. Foloseste cateva dosare pentru a ascunde hartiile necesare si pentru ca acest colt de lucru sa arate cat mai ordonat.
Scaun
Indiferent de tipul de scaun pe care stai – cu spatar sau nu, asigura-te ca partea cu tot cu manerele laterale intra sub birou pentru a eficientiza cat mai mult spatiul, atunci cand nu lucrezi.
Spatiu foarte restrans
Daca spatiul tau este restrans si vrei totusi un colt in care lucrezi, o debara sau spatiul dintr-un dulap reprezinta o buna solutie. Pe birou poti pune de asemenea o sursa de lumina daca este necesar acest lucru, iar scaunul voluminos poate fi inlocuit cu un taburet, mai ales daca nu lucrezi foarte mult.