Starea de bine sau bunastarea in general este un subiect despre care se poate discuta mult, din diverse puncte de vedere. Ai o familie normala, cu copii, o afacere care se misca cat de cat, incerci sa faci lucrurile bine atat acasa cat si la munca, incerci sa fii o persoana ok in societate. De la eforturile pe care le faci pentru cei din jur si in societate, dar si din natura ta, te ingrijesti intai de cei din jur, ai grija sa le fie lor bine si nu prea te concentrezi pe propria persoana.
Daca doar te gandesti cum sa iti faci tie bine, ajungi la concluzia ca efortul este prea mare, ar trebui sa ai parte de cateva zile libere, de o alimentatie corespunzatoare si sa nu ai mari griji. Te gandesti ca poate exista o reteta pentru starea de bine … Daca esti o persoana independenta finaciar, nu te poti opri chiar acum cand au inceput sa vina clienti si nici nu ii poti refuza! Orice ar fi, nu te poti opri acum, cand esti pe val! Mai mult decat atat, nu iti poti indeparta atentia de la cei de acasa, chiar daca, poate, in mod real, timpul acordat lor este putin …
Ce ai putea face? Poate discursurile, cursurile motivationale si toate retetele care promovoaza bunastarea nu te prind! Pur si simplu! Nu te conving, nu sunt adaptate necesitatilor tale, nu crezi in ele! Sa te odihnesti, sa iei pauza de la toate, te fac sa te simti inutila; ai sentimentul ca nu faci nimic si simti frustrare. In astfel de situatii, cea mai buna metoda care sa te ajute sa-ti descoperi, sa-ti definesti si sa-ti conturezi propria bunastare este aceea de a afla singura ce inseamna pentru tine bunastarea si cum o poti obtine.
Astfel ca, in loc sa pierzi timpul ascultand discursuri care nu iti folosesc in mod real la nimic (poate doar pe moment!) sau sa intreprinzi alte actiuni care nu aduc nimic bun pentru tine, descopera-ti propria stare de bine! Adresandu-ti intrebarile corecte, poti gasi singura ce ai nevoie!
- Cum ai grija de ceva? (devii activa)
- Ce inseamna pentru tine bunastarea? (esti capabila sa faci activitati si sa te misti)
- A cui voce iti spune ca trebuie trebuie sa iei pauza si sa nu faci nimic (mass-media)
- Cum arata ceva cand e totul ok? (esti activa si razi)
- Ce inseamna pentru tine bunastarea? (daca poti face lucruri, le poti asimila, esti independenta si te simti implinita)
Avand aceste intrebari despre starea de bine si raspunzandu-le, te va ajuta sa intelegi mai bine care iti sunt necesitatile. Trebuie sa fii activa si sa razi pentru tine, nu pentru ca asa iti spune mass-media! Accepta si dezvolta ceea ce iti face bine si ce te face sa te simti bine si de ce nu, cauta alternative pentru diversitate!
Daca anumite lucruri iti plac, iti ofera satisfactie, te fac sa te simti bine si implinita, fa-le fara nicio remuscare! Iti face bine rutina? Dezvolt-o si bucura-te de ea! Vrei sa fii un bun exemplu pentru copii si sa le oferi o educatie sanatoasa? Arata-le acest lucru in care sa incluzi si timpul acordat tie!
A face lucrurile in asa fel incat sa aiba sens si dandu-i creierului mesajul lingvistic corect, te ajuta la incorporarea unui obicei pe care il vrei si care iti face bine. Poti face absolut orice vrei, de la munca, la familie, timp de relaxat, pentru ca, pana la urma, pentru tine alegi!