Daca e sa vorbim de suplimente pentru burnout, putem incepe prin a spune ca fiecare avem pareri diferite in ceea ce priveste suplimentele si mai ales cand vine vorba de industria farmaceutica, chiar daca rolul benefic in privinta propriei sanatati este de necontestat. Si cum de multe ori, alimentatia zilnica ne priveaza de vitaminele si mineralele necesare organismului, aceste suplimente sunt mai mult decat binevenite, mai ales daca sunt utilizate corecte, eficient, dupa o discutie cu un medic specializat sau cu nutritionistul.
Primul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul cand ai in vedere anumite suplimente pentru burnout este sangele, mai ales daca te simti fara energie, asa ca trebuie sa vezi care este nivelul fierului, vitaminei B12 si vitaminei D, dar si a hormonilor tiroidieni.
Fierul
Fierul este parte a hemoglobinei, proteina ce transporta oxigenul in fluxul sanguin catre toate organele din corp. Daca fierul nu este prezent in corpul tau sau nivelul este scazut, este posibil sa te simti lipsita de energie, sa ai parte de oboseala, senzatii de oboseala, ameteala, dureri de cap, respiratie afectata dupa urcarea scarilor in mod obisnuit, dificultate de concentrare, cadere par, unghii casante, piele palida. Iar daca vrei sa suplimentezi fierul, fa analize inainte pentru a sti exact cat trebuie sa iei, o cantitate in exces putand duce la aparitia hemocromatozei, care poate fi fatala.
Daca nivelul de fier este scazut, incearca sa obtii necesarul zilnic din alimentatie, astfel ca trebuie sa te bazezi pe carne rosie, peste, fasole, tofu, oua, legume cu frunze. Daca te indrepti si spre suplimente de fier, asigura-te ca acesta este chelat, fierul fiind chimic modificat pentru a permite trecerea prin tubul digestiv. Fierul nechelat poate provoca constipatie, iar vitamina C poate ajuta la absorbtia fierului. Alegerile alimentare bune in privinta vitaminei C includ capsuni, portocale, afine, ardei rosii, rosii, dovleac.
Vitamina B12
Vitamina B12 este una din cele mai importante pentru promovarea energiei, fapt care se datoreaza producerii de adenozin trifosfat, vital pentru transferul energiei in interiorul celulelor, ceea ce il face unul din cele mai importante ingrediente/ suplimente pentru burnout. Dintre manifestarile lipsei vitaminei B12, enumeram oboseala, lipsa respiratiei, stare de ameteala, slabire, piele palida.
Corpul nu poate produce vitamina B12, astfel ca ea trebuie sa fie ingerata, carnea de vita, carnea de pui, pastravul, somonul, tonul, ouale, cerealele fortificate fiind cele mai bune optiuni alimentare. Dar ca si in alte cazuri este recomandat un test al sangelui pentru a vedea daca esti deficitara.
Vitamina D
Aceasta vitamina esentiala actioneaza ca un hormon si fiecare celula din corp are un receptor pentru el. Vitamina D este necesara pentru echilibrarea calciului, construirea oaselor sanatoase, intarirea sistemului imunitar, reducerea inflamatiei. Printre cele mai importante simptome ale lipsei acestei vitamine sunt de mentionat oboseala, imbolnaviri dese, oase slabe, depresie.
A obtine vitamina D din alimente este dificil si asta deoarece putine alimente contin cantitati semnificative, astfel ca suplimentele reprezinta cea mai buna optiune. Mergi pe vitamina D3 care este forma activa, un aport zilnic de 1000-4000 UI sau 25-100 mcg fiind suficient pentru majoritatea oamenilor.