Va fi foarte usor sa ai o temperatura corporala ideala, cu ajutorul micilor secrete, pe care le vei descoperi, citind randurile urmatoare!
Pentru a rezolva problema transpiratiei, trebuie sa fii informata despre ea. In momentul in care apa, sarea si alte minerale sunt evaporate prin piele, aceasta se raceste, permitandu-i corpului sa pastreze temperatura optima. Exista doua tipuri de transpiratie: ecrina-un lichid subtire care apare peste tot corpul cand afara este cald sau cand faci exercitii fizice si apocrina-o secretie de o densitate mai mare, care apare la subrat. Apocrina este asociata in mod deosebit cu stresul, cu toate ca alimentatia noastra obisnuita, sanatatea si emotiile pot juca un rol important in aceasta privinta; iar cat de mult transpiri, depinde de genele tale, la fel ca si zonele in care transpiri.
Cele mai frecvente locuri sunt spatele, palmele, talpile, fruntea si asta deoarece, ele sunt zone cu cea mai mare densitate a glandelor sudoripare. Zona subratului este cea in care bacteria digera transpiratia si produce mirosul corpului. Modul in care transpira zonele corpului sunt diferite, de exemplu, spatele poate transpira primul si asta deoarece glandele raspund cel mai repede semnalelor transmise de creier ca urmare a caldurii sau a stresului.
Pe de alta parte, transpiratia nu este doar parte a ADN-ului! Cat de mult transpiram, depinde de adaptarea noastra, cei care sunt obisnuiti de exemplu cu un mediu mai calduros, au o transpiratie mai eficienta, cum ar fi cazul sportivilor, a caror corpuri, a fost instruit sa disperseze caldura mai repede. Atletii se pregatesc de exemplu pentru maraton in conditii similare de caldura, iar daca tu, ca persoana obisnuita incepi sa faci acelasi lucru, corpul tau va invata sa maximizeze eliberarea caldurii in aproximativ 3 saptamani, acest lucru depinzand si de corpul tau.
Cum sa ramai uscata
Intai de toate, alege-ti un produsul potrivit antiperspirant, acesta avand rolul de a opri mirosul si nu umiditatea. Deodorantul antiperspirant le combina pe altele. Anumite persoane opteaza pentru deodorant, deoarece pielea lor sensibila reactioneaza inadecvat la antiperspirante; altii le evita, datorita zvonurilor ca exista ingrediente pe baza de aluminiu, iar aceste ingrediente active au fost asociate cu boala Alzheimer sau cancerul, dar studiile clinice au aratat ca nu exista nicio legatura in acest sens.
Ca folosesti un roll-on, solid sau gel, acest lucru mai putin conteaza; conteaza eficacitatea si sa fie bun pentru pielea ta! Dermatologii recomanda sa te dai si seara inainte de culcare si apoi sa reaplici dimineata, pentru a avea cele mai bune rezultate. Iar ca antipersiparantul sa dea cele mai bune rezultate, el trebuie sa intre in glandele sudoripare si sa le blocheze. De retinut este faptul ca, pe timpul noptii suntem mai linistiti, pielea este uscata, asa ca, sansele ca de a fi absorbit, creste.
Chiar daca avem o doza de conservatorism in aceasta privinta, trebuie stiut faptul ca se poate aplica antiperspirantul oriunde transpiram, doar ca trebuie sa fim atente la iritatii, mai ales in zonele sensibile, cum ar fi pieptul. Pentru zona de sub sani, putem pune bicarbonat de sodiu cand pielea este curata si uscata, acesta fiind un bun anti-inflamator si antibacterial; in plus, previne iritarea. Pentru scalp, ca transpiratia sa fie absorbita, este indicat samponul uscat, iar pentru picioare uscate, trebuiesc folosite produse speciale. Pentru zona pubisului, optati pentru o pudra absorbanta destinate acestei zone.
Foarte importanta este imbracamintea atunci cand faceti exercitii fizice, fiind indicat sa investiti in tesaturi sintetice care sunt aerate si usuca umezeala de pe piele.
In cazul in care corpului ii ia o vesnicie sa se usuce post antrenament, intrati intr-un dus rece si stati atat cat puteti; orice actiune care reuseste sa scada temperatura corpului, ajuta transpiratia sa se opreasca. O alta problema poate fi umiditatea care previne transpiratia sa se evapore, singura solutie fiind aceea de a lua-o usor. Daca umiditatea este mare iar voi alergati, incetiniti ritmul!
Daca transpiri mult, medicii recomada indepartarea cu laser a parului de la subrat, acesta acumuland mult mai multe bacterii comparativ cu pielea, ceea ce face ca transpiratia sa dureze mai mult, iar mirosul neplacut sa persiste.
Pentru cei cu hiperhidroza sau transpiratie excesiva, dermatologii ofera solutii mai dramatice, cum ar fi antiperspirante care contin clorura de aluminiu si care sunt foarte eficiente pe palme si picioare, sau injectii cu Botox, care deactiveaza temporar glandele sudoripare. Pentru zone mai mici, cum ar fi axile sau maini, rezultatele dureaza de la 6 luni la 12 luni.