Terapia prin flotatie sau terapia prin plutire ofera beneficii majore in reducerea stresului, ajutandu-te sa te relaxezi si sa te bucuri de efectele reparatorii ale unei bai eficiente.
Terapia prin flotatie nu necesita vreun efort din partea ta, sarurile din apa ajutandu-ti corpul sa pluteasca fara niciun efort; tu doar trebuie sa stai intinsa cu burtica in sus. Fara factori vizuali, auditivi sau termici care sa te deranjeze, ai parte de un proces meditativ; temperatura apei si a aerului se potrivesc temperaturii corpului. Anumite persoane ar spune ca esti privat senzorial, dar de fapt sunt reduse doar intrarile senzoriale externe; cele interne raman la tine si sunt imbunatatite.
Exista studii care au constatat reduceri semnificative ale anxietatii si alte forme de tulburare legate de stres intr-o sesiune de doar o ora, efectele depasind 24 de ore. Majoritatea sesiunilor terapiei prin flotatie dureaza intre 60 si 90 de minute, in timp ce alte medicamente anti anxietate au un efect de cateva ore. Pe de alta parte, terapia prin flotatie este noninvaziva, nu creeaza dependenta, nu are efecte secundare ceea ce o face o alternativa de luat serios in calcul. Alte cercetari ale oamenilor de stiinta din 2016 arata ca plutirea are un efect terapeutic foarte bun pentru cei cu tulburari de stres.
Fiecare persoana tine stresul in corp, iar daca ai parte de o sesiune de plutire de minim 20 de minute, tensiunea arteriala si tensiunea musculara sunt reduse, la care se adauga echilibrarea ritmului cardiac. Din moment ce suntem bombardati cu stimuli zilnic de la prima ora pana cand ne culcam, a oferi corpurilor noastre o astfel de sesiune de odihna aduce multe plusuri si stare de bine vietii.
Terapia prin flotatie nu este in sine un remediu pentru anxietate, deci este important sa se mearga mana in mana cu o terapie complementara precum psihoterapia sau meditatia mindfulness. Deoarece reducerea anxietatii prin aceasta metoda dureaza aproximativ 24 de ore, ca terapie post flotatie este indicata terapia prin vorbire.
Terapia prin flotatie sau terapia prin plutire nu se recomanda persoanelor cu afectiuni ale pielii sau rani, persoanelor cu afectiuni ale urechii interne cum ar fi vertijul. In ceea ce priveste igiena, apa cu saruri nu este prea prietenoasa cu bacteriile si virusii si de obicei este filtrata prin folosirea unei combinatii de peroxid de hidrogen in doza mare si ozon cu UV.