Terapia vertij poate ajuta la ameliorarea ameţelii mai ales dacă ai experimentat ameţeală sau te-ai simţit dezechilibrată. Anumite tratamente medicale sunt eficiente, dar la fel de eficiente pot fi şi practicile alternative care se pot face şi acasă, dacă ai parte de specialişti buni.
Cu mult timp în urmă, medicii chinezi au descoperit puncte specifice pe corpul nostru care, prin stimulare, au efecte terapeutice. Aceste puncte pot fi stimulate prin utilizarea presiunii – presopunctură sau inserarea unor ace foarte subţiri (de dimensiunea firului de păr) ceea ce se numeşte acupunctură. Acupunctorii autorizaţi pot executa ambele tehnici, dar poţi învăţa să faci presopunctura chiar la tine acasă!
Cum poate ajuta terapia vertij?
Vertijul se manifestă ca o senzaţie de a te simţi dezechilibrat şi iluzia de a te mişca ce rezultă în ameţeli uşoare până la severe. În medicina chinezească aceasta este asociată cu dezechilibrul de energie din ficat, tratamentul presupunând masaj peste toate acupunctele care au legătură cu ameţeala. Când acestea sunt stimulate cu presiune, corpul îşi va găsi echilibrul, care poate rezolva indirect vertijul.
Folosind presopunctura pentru vertij este un lucru minunat, doar că, dacă aceste ameţeli sunt recurente şi îţi afectează viaţa de zi cu zi, consulta un medic pentru a exclude orice potenţiale cauze!
Ce se întâmplă concret când te găseşti cu un specialist?
Acupuncturistul îţi va adresa o serie de întrebări, îţi va face o analiză fizică, va revizui istoricul sănătăţii pentru a determina cauzele vertijului. Toate acestea vor ajuta acupuncturistul să creeze cea mai eficientă schemă a punctelor, ulterior, acesta va aplica presiune punctelor pentru a atinge scopul tratamentului. Un studiu a arătat că 85% dintre pacienţi care au avut parte de presopunctură au experimentat o reducere a simptomelor de vertij în doar o sesiune.
Cum poate fi făcută acasă terapia vertij?
Cele patru puncte de acupunctură sunt pe porţiunea de piele unde degetul mare de la picior se intersectează cu următorul, în spatele lobului urechii spre baza craniului, între baza degetului mare şi cea a degetului arătător şi în vârfului capului. Încearcă să aplici o presiune fermă asupra oricărui punct cu degetul mare sau cu degetele index şi mijlociu până simţi o senzaţie de durere sau de căldură pe o durată de aproximativ 3 minute. Repetă în conformitate cu nivelul tău de confort!
Presiunea nu ar trebui să fie aplicată pe zonele unde există răni, tăieturi, vânătăi, umflături care nu au fost diagnosticate, eczeme sau alte situaţii similare.
Când te vei simţi mai bine?
Rezultatele pot fi simţite imediat, dar presopunctura necesită repetare şi consecvenţă pe mai multe sesiuni pentru a beneficia de efecte de lungă durată. Presopunctura se adresează dezechilibrelor interne pentru a preveni vertijul, astfel că trebuie făcută în mod repetat până când corpul îşi schimba modelul. Dacă o faci acasă este recomandată o perioadă de 30 de minute zilnic pentru obţinerea celor mai bune rezultate.