“This is me!” – celebrăm originalitatea şi înlăturăm prejudecățile într-un eveniment complex, sub egida Ambasadei SUA în România. Parada diversităţii: de la mici la mari, blonde, roşcate, asiatice, mulatre şi chiar modele plus size vor defila la evenimentul din 7 aprilie 2024.
Făcând parte oficial dintr-un proiect internațional, “4/4 Pentru Prieteni”, a 6-a ediţie, aflată sub egida Ambasadei SUA în România şi American Councils of Education, evenimentul “This is me!” include defilări pentru branduri şi designeri, în care urmează să demontăm mituri şi prejudecăți din modă, cu ajutorul persoanelor atipice.
“Suntem diferiți, din fericire!” este motto-ul evenimentului care l-am validat de-a lungul unor ani deosebiţi sub umbrelă #ekfw, evenimente realizate din 2019 până în anul curent la Paris, Milano şi București.
Anul acesta, proiectul “This is me!” reuşeşte să aducă în prezentări de modă toate tipologiile, promovând nu doar moda şi frumusețea, ci un stil de viața responsabil care să ajute copiii să înțeleagă mai bine diversitatea de gen, să creadă în incluziune socială, să nu facă diferenţe şi să își găsească locul în societatea aceasta plină de stereotipuri.
Fără standarde de vârstă, dimensiuni, măsurători, îi susținem să își iubească şi să își accepte diferențele. Atitudinea face totul!
Trebuie să înţelegem că, pe scenă, vârsta e doar un număr, dimensiunile nu mai contează atât de mult, nici măcar la Paris Fashion Week, înălţimea şi greutatea devenind criterii de diversitate, nu de excludere, ca în trecut. Atitudinea ne reprezintă, iar cei ce aleg să facă un statement din asta, sunt alături de mine! Moda este dictată de stradă, de lifestyle, de mulţimea evenimentelor care ne definesc într-o zi întreagă. Nu de centimetri şi de asortarea la culoarea pielii. Modă facem noi, cei care cumpăram piese luxury sau mass market, fără să ne întrebe cineva la casa de marcat dacă am corespuns standardelor.
– menționează Cătălina Buzdun-Rafaila, inițiatoarea proiectului.
Totodată, Cătălina a declarat că a ales să abordeze aceste teme, vizualizând sute de show-uri de modă din New York până în Rusia încă din 2016 şi constatând că moda şi principiile ei se schimba constant. La Londra se folosesc modele cu dizabilități sau în cărucioare, la New York persoane de culoare şi modele plus size, la Dubai casting directorii aleg mereu frumusețea nordică, rusească, pe când în Franța brandurile lor aleg modele 50+ pentru eleganța specifică.
Eu lucrez cu copii şi adolescenţi şi vreau ca toţi să conştientizeze că sunt buni, frumoşi, talentaţi şi să se accepte aşa cum sunt, chiar dacă normele sau standardele societății le spun altceva. Prefer să fie diferiți, deosebiți, decât să fie banali. Motto-ul care mă ghidează este <<Suntem diferiţi, din fericire>> şi l-am transformat într-un manifest pentru originalitate şi diversitate. Faptul că în 2024 am obținut suportul unui program atât de important iniţiat de Ambasada Statelor Unite, şi a unor parteneri extrem de reputați, precum American councils of Education, mă bucură nespus, pentru că ne confirmă faptul că vocea noastră a fost auzită, iar mesajul transmis a fost înțeles.
– conchide Cătălina Buzdun-Rafaila.