Iubeşti sau deteşti tofu, acest caş vegetal bogat în proteine pe bază de plante este foarte popular în rândul veganilor şi vegetarienilor. Partea interesantă este aceea că tofu devine o alternativă viabilă şi pentru cei care consumă carne, ca sursă de proteine.
Fie că îţi place în varianta de omletă, prăjit, crocant, copt, tofu este pentru toată lumea dacă găseşti reţetele care să fie pe gustul tău; important este să ştii să-l găteşti. Tofu este perceput ca fiind fad, dar este versatil în gătit deoarece are un gust blând, neutru, care tinde să capete gusturile din mâncarea pe care o găteşti. Gătitul poate fi descurajant pentru începători, dar rezultatele pot fi excepţionale prin oferirea satisfacţiilor sănătăţii şi papilelor gustative.
Tofu există de mii de ani, fiind originar din China. Se crede că datează din dinastia Han (206 ien – 200 en). Se zvoneşte că acum mai bine de 2000 de ani, chinezii l-au descoperit după ce au combinat accidental laptele de soia cu nigari. Nigari este un coagulant bogat în minerale care rămâne după extragerea sării din apa mării, fiind folosit pentru a ajuta tofu să se solidifice şi să-şi păstreze forma. În ciuda popularităţii din Asia, tofu a explodat în popularitate doar în ultimii ani, datorită proteinelor pe bază de plante, o alternativă de invidiat pentru vegetarieni şi nu numai.
Ştim astăzi despre tofu că este un caş vegetal obţinut prin coagularea laptelui de soia, solidificat şi presat pentru obţinerea diverselor niveluri de fermitate. În majoritatea cazurilor, tofu este realizat precum brânza din lapte. După ce laptele din soia a fost preparat, este adăugat şi amestecat nigari până se obţine fermitatea dorită.
Având o multitudine de beneficii, tofu este bogat în vitamine, calciu, fier şi sărac în conţinut gras. Soia, alături de tofu, reprezintă o sursă utilă de proteine vegetale, oferind cei nouă aminoacizi esenţiali de care avem nevoie pentru creştere, recuperare, sănătate imunitară. Este de asemenea o sursă puternică de izoflavoni – antioxidanţi puternici ce pot ajuta la minimizarea daunelor cunoscute ca stres oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Tofu în bucătărie
Gătitul cu tofu este relativ simplu, primul pas fiind acela de a-l găsi pe cel ideal reţetei tale: va fi vedeta sau doar va completa mâncarea? Îl poţi găsi ca având o textură mătăsoasă, ferm sau foarte ferm; cu cât fermitatea este mai mare, cu atât tofu conţine mai puţină apă. O variantă mai fermă a acestui aliment înseamnă mai mulţi nutrienţi, vitamine şi minerale. Având în vedere că are o cantitate deosebită de apă este esenţial să îl presezi înainte, mai ales dacă îl prăjeşti, coci sau îl pui pe grătar. Ideal este să-l cumperi în varianta organică pentru a evita aditivii şi boabele de soia modificate genetic.
Varianta mătăsoasă este foarte cremoasă, textura moale şi cremoasă făcându-l ideal pentru a fi amestecat în smoothie-uri, sosuri, deserturi şi supe. Dacă ai mâncat supă miso, cu siguranţă îţi sunt cunoscute feliile mătăsoase de tofu găsite în acest fel de mâncare. Acest tip este un bun înlocuitor pentru smântână şi lactate într-o gamă largă de feluri de mâncare, deoarece oferă o textură similară când este amestecată, având în acelaşi timp şi un gust blând. Având o cantitate mai mare de apă, tofu tinde să se sfărâme foarte uşor, aşa că, mare atenţie la presiune!
Tofu, în varianta mai fermă, este mai gustos decât cel mătăsos. Este un ingredient ideal pentru sandvişuri şi salate, putând fi pasat, fărâmiţat şi folosit pentru a înlocui ouăle.
Tofu în varianta foarte fermă are cel mai scăzut conţinut de apă; fiind mai uscat este şi mai uşor de gătit deoarece poate fi tăiat în cubuleţe şi feliat. Acesta este unul din motivele pentru care tofu foarte ferm este folosit acolo unde el se număra printre vedetele din farfurie, deoarece îşi păstrează forma când este gătit. Fie că doreşti să îl prăjeşti, să îl pui pe grătar sau cu friptură la cuptor, posibilităţile de a găti sunt nelimitate.
Tofu are un gust blând, neutru, aşa că este important să îl asezonezi bine şi te poţi gândi la asta ca la o pânză goală pentru gătit. Poţi marina şi tu tofu, dar există diverse magazine ce oferă diverse variante pre-marinate care te scutesc de timp. Varianta fermă şi foarte fermă tinde să aibă cele mai bune rezultate când este marinat, fiind important să îl presezi, să îl scurgi, apoi să îl înmoi în marinată timp de cel puţin 30 de minute înainte de gătit. Poţi la fel de bine congela şi dezgheţa tofu înainte de marinare, deoarece acest lucru îl ajută să absoarbă şi să păstreze mai multă aromă în procesul de marinare, oferindu-i o textură mai cărnoasă.
Pentru tofu mai crocant, este indicată o variantă extra fermă, iar dacă ţi-l doreşti şi mai crocant, încearcă să scurgi excesul de apă. Poţi face acest lucru cu ajutorul unei prese sau manual, cu mâinile, folosind prosoape de hârtie de bucătărie.