Mai mult decat un material textil rezistent, ceea ce cunoastem ca jeansi/ denim/ blugi, reprezinta astazi un articol vestimentar purtat de toata lumea si pe care-l regasim in garderoba fiecaruia dintre noi. De la high class pana la omul de rand, purtat la evenimente dar si la locul de munca, taiati, clasici, rupti sau cu imprimeuri, ceea ce cunoastem astazi ca fiind blugi, isi au originile undeva la mijlocul secolului al XIX-lea.
Cuvant ‘jeans’ provine de la expresia franceza ‘bleu de Genes’ – albastrul de Genova, tesatura acestui material cu originile in orasul francez Nimes fiind cunoscuta peste tot in lume ca ‘denim’. Cu toate ca nu avem o ‘istorie atestata’ a denimului, se pare ca acest material exista inca din jurul anului 1500. Prin anii 1870, Levi Strauss a creat pentru minerii din California pantaloni dintr-un material foarte rezistent. Fiind incomozi la inceput datorita faptului ca erau facuti din canepa dar avand succes in acelasi timp, el a utilizat bumbacul adus din Nimes si cam asa ii stim in ziua astazi.
Despre blugi si cum au devenit atat de populari
In anii ’30 s-au facut foarte multe filme western, aproape fiecare cowboy purtand acesti pantaloni, de aici popularitatea lor.
Daca la inceputuri denimul era o imbracaminte casual, ulterior a devenit un simbol al rebelilor, avand-i in prim plan pe Marlon Brando si James Dean in rolurile interpretate. Aceasta moda a fost imediat imbratisata de tineri, ea depasind granitele Americii: in Europa, jeansii reprezentau simbolul vietii perfecte americane: fericita si usoara. Blugii au fost adoptati si de clasa mijlocie, au devenit un simbol al democratiei (anii ’60), secretul supravieturii jeansilor find versatilitatea lor si faptul ca pot fi purtati de oricine, dand in acelasi timp o libertate mai mare celorlalte piese vestimentare pentru o tinuta completa. Au fost facuti blugi pictati, brodati, psihedelici.
In anii ’70 deja blugii devenisera ceva obisnuit, mai ales ca incepusara sa aiba preturi mai mici, majoritatea putandu-si-i permite. Nu a mai fost decat un pas pana in anii ’80 cand au intrat in atentia marilor designerilor, fiecare dintre acestia punandu-si amprenta asupra calitatii, croielii, samd.
In ziua de astazi, jeansii sunt un element cheie in vestimentatie, fiecare sezon aducand noi modele, noi croieli, metode inedite de confectionare, diverse nuante.
Numele de ‘blue jeans’ vine de la culoarea, denimul fiind tratat cu un colorant labastru obtinut din planta de indigo; aceasta culoare era folosita inca din anul 2500 i. Hr. in Asia, Grecia, Roma, Peru, Marea Britanie.
In 1908 a expirat brevetul jeansilor, astfel ca mai multe branduri au intrat pe piata!
Scurta biografie Levi Strauss
Levi Strauss s-a nascut in Buttenheim – Germania pe data de 26 februarie 1829, fiul lui Hirsch si Rebecca Haas Strauss (cea de-a doua sotie); a avut trei surori si trei frati mai mari. In 1846 tatal sau moare de tuberculoza, iar el impreuna cu surorile sale pleaca la New York unde se intalneste cu doi dintre fratii sai mai mari (Jonas si Louis) care aveau o afacere in domeniul comertului – J. Strauss Brother & Co.
Goana dupa aur din California (1848 – 1855) il determina pe Levi sa se mute in San Francisco (1853)unde isi deschide o afacere continuand traditia celor doi frati, redenumindu-si chiar si firma in “Levi Strauss & Co”. In 1972, Levi primeste o scrisoare de la unul din clientii sai, un croitor -Jacob Davis in care i se explica un mod unic de a confectiona pantaloni si ca are nevoie de un partener de afaceri. Foarte entuziasmat, Strauss a fost de acord, iar pe 20 mai 1873, jeansii au fost brevetati. Levi intra in nefiiinta pe data de 26 septembrie 1902 in San Francisco.