Trench-ul, o piesă vestimentară atemporală şi cu o siluetă clasică, a fost reinventat în multiple materiale şi stiluri de-a lungul anilor pe podiumurile de modă. Considerat că o piesă centrală din garderobă, longevitatea acestuia constă în versatilitatea sa. Chic şi relaxat, oferă o gamă largă de posibilităţi de styling: de la rochii elegante la jeans.
Trench-ul şi originile sale
La începutul secolului al XIX-lea, cu 100 de ani înaintea Primului Război Mondial, Charles Macintosh realizează haina din bumbac cauciucat care urma să fie denumită “macs”, după numele său. Designul său era revoluţionar pentru că avea o caracteristică ce nu a mai fost întâlnită până atunci – era impermeabil, însă avea de asemenea şi anumite limitări: materialul nu lăsa pielea să respire reţinând un miros distinctiv şi se topea în soare.
Câţiva ani mai târziu, în 1853 Thomas Burberry crează ţesătura “gabardine”, devenită celebră până astăzi. Aceasta prezenta caracteristici superioare, fibrele ei fiind peliculizate individual, eliminând problemele de ventilaţie, dar păstrând impermeabilitatea.
Design-ul trench-ului clasic a fost dezvoltat în Primul Război Mondial având în minte practicabilităţi pliate pe nevoile soldaţilor. Acesta oferea o alternativă mai lejeră, uşoară şi impermeabilă mult superioară paltonului greu din lână. Epoleţii foloseau pentru a ataşa insignele militare, capa de la spate asigura scurgerea apei, buzunarele adânci şi cureaua cu inel D, erau utilizate pentru a atârna uneltele.
Deşi gândit pentru nevoile militare, practicabilitatea trench-ului prin croiala lejeră, lungimea medie şi cordonul ajustabil l-a făcut extrem de popular, fiind introdus în garderoba zilnică atât de bărbaţi cât şi de femei. În filmele de la Hollywood, acesta este purtat de detectivi, gangsteri şi “femme fatale”, devenind un element iconic ce simbolizează sex-appealul şi puterea.
Tendinţe
Chiar dacă designul şi materialele din care a fost realizat au variat în timp, trench-ul în varianta sa clasică se deosebeşte prin următoarele caracteristici:
- design petrecut;
- revere ample;
- închidere cu 6-10 nasturi;
- “capă pliată” la spate;
- manşete ajustabile;
- închidere cu cordon sau curea cu inel;
- lungimea până la genunchi sau mijlocul gleznei.
Favoritul garderobei “între sezoane” – trench-ul este element vestimentar sofisticat care poate fi adăugat aproape oricărei ţinute. Poţi opta pentru varianta clasică, culoarea beige sau maro, pentru a te asigura că investeşti într-o piesă vestimentară care va rămâne mereu actuală.
Acesta poate fi uşor asortat la jeans şi cămaşa pentru un look casual, însă îl poţi purta la fel de bine peste o rochie eleganta şi pantofi cu toc.
Dacă îţi doreşti un look mai puternic, inspirat de personajele feminine din filmele hollywood-iene, încearcă o ţinută “all black” formată dintr-o rochie mini şi un trench de piele naturală sau artificială.
Alege trench-ul într-o culoare vibrantă dacă doreşti o piesă “statement” în garderoba care să funcţioneze ca un punct central, indiferent de ţinuta pe care o adopţi!