Uleiul de rozmarin este un ingredient stimulant ce promovează creșterea părului în timp ce stimulează fluxul sanguin, întărind foliculul de păr sau mai bine spus, creează un mediu sănătos în care firele de păr să fie puternice prin îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul scalpului, hidratând pielea, calmând mătreața și inflamația.
Cu siguranță majoritatea am avut perioade în care părul ne-a căzut foarte mult fie din cauza folosirii căldurii excesive, a vopsirii greșite, a stresului. Pe de altă parte există aparate de masaj pentru scalp, la fel ca multe dispozitive cu lumina pentru creșterea părului, uleiul de rozmarin însă fiind o sursă naturală de întărire a firelor de păr.
Originar din regiunea mediteraneană, uleiul de rozmarin este un lichid cu aromă ierboasă, folosit de multe ori în parfumuri, în crearea de produse pentru îngrijirea pielii și părului ca ingredient absorbant, antiinflamator, antimicrobian.
Planta de rozmarin conține acid carnosic ce ajută la vindecarea leziunilor tisulare și la refacerea celulelor. Folosirea lui încurajează creșterea nervilor și îmbunătățirea circulației sângelui. Iar circulația sângelui este foarte importantă pentru creșterea părului, deoarece fără o alimentare adecvată cu sânge, foliculii nu primesc nutrienții de care au nevoie pentru ca firele de păr să crească; și mai rău decât atât, pot muri.
Un studiu a comparat beneficiile oferite de uleiul de rozmarin și minoxidil, concluzia fiind că au existat aceleași rezultate după 6 luni de zile, dar este de reținut faptul că minoxidilul este oferit în proporție de 5 procente, ceea ce îl face mai eficient. Într-un alt studiu dar de această dată pe șoareci, s-a demonstrat că ingredientul inhibă hormonul masculin DHT care are un rol determinant în căderea părului atât la bărbați cât și la femei.
Același studiu cu minoxidil a arătat că majoritatea celor ce au folosit uleiul de rozmarin au avut de asemenea mai puține mâncărimi ale scalpului, uleiul de rozmarin fiind cunoscut datorită proprietăților antiinflamatorii, ceea ce duce la calmarea scalpului afectat. În același timp, proprietățile puternice de antioxidant luptă împotriva radicalilor liberi – molecule care distrug celulele în timp, ceea ce duce la căderea părului prin deteriorarea foliculului de păr. Pe lângă îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului, uleiul de rozmarin elimină bacteriile care înfundă foliculii de păr, ceea ce reduce apariția fulgilor pe scalp.
Când celulele sunt deteriorate de agresorii mediului înconjurător, ele se pot oxida, ceea ce reprezintă un rol major în accelerarea proceselor de îmbătrânire, cum ar fi albirea părului, dar luptând activ împotriva radicalilor liberi, uleiul de rozmarin poate încetini procesul de albire. În plus, terapia cu ulei esențial de rozmarin poate fi utilă pentru reducerea stresului, despre care se știe că duce la albire.
Specialiștii tricologi recomandă să păstrezi uleiul de rozmarin în păr o perioadă de cel puțin 30 de minute și nu e nicio problemă dacă îl lași mai mult timp. Folosit ca tratament neîntrerupt, acesta poate fi benefic părului, putând fi aplicat pe scalp și masat sau chiar aplicat pe păr și acoperit cu o cască de dus sau de încălzire pentru un tratament liniștitor. Cu toate acestea, uleiul de rozmarin, la fel ca orice alte uleiuri, nu trebuie lăsat pentru o întreagă noapte sau o perioadă lungă de timp, deoarece poate deranja microflora scalpului, ceea ce poate duce la mâncărime și roșeață.
Uleiul de rozmarin este foarte concentrat, de aceea este recomandat să fie diluat cu un alt ulei, precum uleiul de argan sau jojoba înainte de a-l aplica direct pe păr. Mai mult, este indicat ca uleiul de rozmarin să fie folosit împreună cu produse care conțin peptide, celule stem (de struguri), ginseng. În același timp, trebuie să fii conștientă de faptul că nu toate persoanele se vor bucura de rezultate miraculoase. Beneficiile depind de la o persoană la alta în funcție de modul cum reacționează scalpul, iar dacă îți dorești un păr lung, răbdarea ta trebuie să fie de minim 6 luni de zile.
Ceea ce este interesant de reținut este faptul că uleiul de rozmarin poate fi folosit pe orice tip de păr, deoarece acțiunea lui vizează foliculul de păr și nu firele în mod direct; este sigur de asemenea pentru părul vopsit. Dacă ai pielea sensibilă și te temi de modul în care poate reacționa scalpul, discută cu un dermatolog. Fă-ți testul cu plasture, așteaptă 24 de ore pentru a vedea dacă ai parte de vreo iritație și când aplici pe scalp, lasă capul pe spate pentru a evita contactul cu ochii! Nu există date privind utilizarea când alăptezi sau ești însărcinată, așa că cel mai sănătos este să-l eviți.
Greutatea fizică a folosirii uleiului de rozmarin ar putea interfera cu stilul tău. Dacă firele tale de par sunt subțiri sau fine, au o densitate scăzută; uleiurile pot face ca părul să pară gras, îngreunat și este recomandată folosirea produsului ca tratament pre-șampon în zilele când te speli pe cap.
Dacă îți dorești să folosești uleiul de rozmarin pentru mătreață, îl poți folosi mixat cu alți compuși de 3‑4 ori pe săptămână. Masează-l direct pe scalp, lasă-l să acționeze timp de 15‑20 de minute și apoi șamponează uleiurile de pe scalp sau păr. Dacă ai părul subțire sau scalpul gras, folosește-l o dată pe săptămână ca tratament pentru scalp, dar spală-l imediat pentru a evita aspectul gras.
Poți începe să utilizezi acest ulei o dată sau de două ori pe săptămână pentru a vedea cum este tolerat de scalp, pentru ca apoi să ajungi la utilizarea zilnică. Scalpul trebuie masat 5 – 10 minute și nu uita să-l amesteci cu ulei de cocos sau jojoba! Această diluare ajută la reducerea potenței, ceea ce va duce la scăderea iritației pielii. Poți utiliza uleiul de rozmarin cu majoritatea uleiurilor esențiale, dar îl poți folosi și cu șampon, cu condiția de a-ți spăla bine părul pentru eliminarea produsului.