Un creier sanatos inseamna sa ai parte de o rezistenta emotionala mai puternica, sa fii mai inspirata la locul de munca in privinta deciziilor bune, sa ai parte de o reducere a riscurilor de boli neurologice… Cum ai putea avea parte de asa ceva? Vezi in continuare …
Pentru a te bucura de o odihna adecvata, trebuie sa ai o rutina pe care sa o respecti zilnic, …
Mergem la sala pentru ca stim cat de mult inseamna acest lucru pentru corpul nostru. Ne demachiem si ne ingrijim pielea in fiecare seara pentru a arata cat mai bine. Doar ca uitam ceea ce este mai important: creierul nostru! Adaugand cateva obiceiuri sanatoase in rutina noastra, putem avea parte de imbunatatiri substantiale in toate domeniile vietii noastre, pana la o varsta inaintata.
Somnul
Primii pasi pentru un creier sanatos, rezistent si o mai buna sanatate mentala incep in pat, lipsa somnului facand ravagii in privinta bunastarilor emotionale si a luarii deciziilor. Inainte ca tehnologia, mai precis – lumina albastra, sa intre atat de mult in viata noastra, oamenii erau activi in timpul zilei cand lumina era una naturala, iar seara si noaptea erau mult mai odihniti. Organismul nostru functioneaza foarte bine in acest ritm circadian, dar din nefericire, viata moderna face acest lucru din ce in ce mai dificil. Orele multe de munca, toate gadget-urile si ritmul alert al vietii moderne, fac simpla si naturala misiune de a dormi, ceva dificil si pretios; de aceea, somnul trebuie sa redevina una din principalele noastre griji!
Inainte de a merge la serviciu sau inainte de pranz, incearca sa petreci 20-30 de minute in lumina naturala, lucru care te va repozitiona in acest ritm circadian; daca vremea nu este cea mai potrivita, a deschide fereastra ajuta intr-o buna masura.
Trebuie de asemenea sa identifici daca esti o persoana care doarme mult sau putin. Daca noaptea dormi 6-7 ore, acest lucru inseamna ca nu ai nevoie de mult somn, iar daca te simti cat de cat om cu un minim de 8 ore, inseamna ca esti o persoana care are nevoie de mai mult somn. Ceea ce trebuie sa retii de aici este faptul ca nu trebuie sa petreci mai mult timp in pat decat ai nevoie pentru un creier sanatos. Daca intri in pat seara la 10, dar nu ai de gand sa adormi la 11.30, mai bine nu o mai face! Pe de alta parte, din moment ce te-ai trezit dimineata, nu are rost sa o mai lungesti foarte mult. Oricare din cele doua situatii te scoate din ritmul tau natural!
Pentru a te bucura de o odihna adecvata, trebuie sa ai o rutina pe care sa o respecti zilnic, sa ai parte de somnul de noapte intr-o camera destinata doar acestui scop si relatiilor intime. Patul si pernele trebuie sa fie confortabile; uita-te la televizor, citeste ceva, orice obicei ai tu care face trimitere catre somn! Aici intervine o asociere psihologica, aceea ca patul este locul destinat odihnei.
Alcoolul trebuie evitat cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare si chiar daca ai impresia ca te adoarme mai bine, somnul nu este unul de calitate; cafeaua trebuie si ea evitata dupa a doua jumatate a zilei. Orice dispozitive care lumineaza trebuiesc inchise cu cel putin o ora inainte de somn, sau daca folosesti un smartphone, mergi pe optiunea odihnitoare a ecranului – ideal ar trebui sa nu ai contact cu el inainte de somn. Daca iti vin ganduri ingrijoratoare inainte de somn, cel mai bine este sa ti le notezi; se creeaza o anumita confesiune psihologica, care relaxeaza si care te va sigura ca nu vei uita de probleme si le vei rezolva.
Mai mult stres
Nu, nu glumim, pentru ca stresul este necesar in viata noastra; si vorbim de un stres la care trebuie toti sa ne expunem, cunoscut sub numele de hormeza. Daca ne dam noua insine destul timp sa ne recuperam de la hormeza, acest lucru ne va ajuta sa dezvoltam mai multa rezistenta. Concret, acest lucru se „traduce” prin faptul ca atunci cand seful te va apostrofa sau te vei certa cu un amic, vei face fata mult mai usor; mai mult decat atat, tot acest proces este asociat cu o sanatate mai buna in general, implicit, un creier sanatos.

Cum te poti expune hormezei?
Facand exercitii fizice la inceput, prin aplicarea unei presiuni controlabile asupra muschilor, corpul raspunzand prin stimularea procesului de reparare, ceea ce duce la muschi mai puternici si capabili de a tolera aceeasi cantitate de stres in viitor, asta dupa un timp suficient de recuperare. De asemenea, sauna iti ofera o frumoasa hormeza.
Cand te „antrenezi” pentru hormeza, creierul iti va indica faptul ca este fortat sa asimileze noi informatii si facand acest lucru, va creste. A invata o noua limba straina, o noua miscare de dans, orice altceva nou, iti ofera un sentiment de mare satisfactie.
Se spune ca esti ceea ce mananci si ceea ce mananci iti poate afecta creierul si sanatatea lui. Oamenii sunt surprinsi cand aud ca creierul cantareste 2-3% din intreaga greutate corporala, el cerand 20-25% din energia zilnica. Acest organ inteligent este bine sa fie hidratat si hranit corespunzator, fiind format din apa in proportie de 80%; oboseala crescuta, functia cognitiva slaba, starea de dispozitie proasta, toate sunt asociate unui creier deshidratat. Hidrateaza-te corespunzator avand la dipozitie o sticla cu apa si daca iti este greu sa iti amintesti, poti descarca aplicatia Drink Water Reminder N Tracker, care sigur te va ajuta in aceasta situatie.
Cercetarile actuale arata ca a consuma zilnic salata, kale, spanac, ofera creierului ce are nevoie:
- Vitamina A – pentru a ajuta la dezvoltarea noilor conexiuni ale creierului si supravietuirea celulelor ;
- Vitamina K – are legatura cu o memorie mai buna si reduce riscul aparitie dementei;
- Folat – reduce inflamatia.
Creierul poate primi toata glucoza de care are nevoie din digestia cerealelor si vegetalelor, asa ca, ideal ar fi ca bauturile dulci, alimentele prajite si procesate, sa nu se regaseasca in alimentatia ta mai mult de 3-5 ori pe saptamana.
Studiile au aratat ca, cu cat este mai mare numarul de alimente inflamatorii ingerate, cu atat este mai crescut riscul pentru depresie recurenta, afectarea functiei cognitive, dementa. Pentru a evita un numar mare al celulelor albe din sange, care este un indicator al inflamatiei, trebuie sa iti asiguri o alimentatie antiinflamatoare, care contine usturoi, ghimbir, legume viu colorate, fructe de padure, turmeric, ceai verde sau negru.