Versiunea ta calma este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine, atunci cand dezordinea din viata ta iti aduce mai multa confuzie in minte; valorificand chiar si un mic spatiu din casa ta, te poti bucura de un sentiment de seninatate.
Indiferent unde traiesti, fie ca este vorba de o camera, un apartament cu 2-3 camere sau o casa cu 8 camere, din nefericire, daca esti o persoana dezordonata si nu ai o anumita ordine a lucrurilor, acest lucru se va reflecta in aspectul fiecarui spatiu in care locuiesti. Si indiferent care este stilul adoptat, fie ca este clasic sau minimalist, aceasta dezordine se poate vedea oricum. Evident ca ai toate scuzele la tine si faptul ca nu ai luat masuri in aceasta privinta – are argumentele sale.
Dezordinea, conform specialistilor, se datoreaza deciziilor intarziate sau amanate. Iar daca nu reusesti singura sau cu ajutorul partenerului sa aduci in spatiul in care locuiesti, putina ordine, atunci poate ca ar trebui sa iei in calcul, apelarea la un specialist. Dar pana una alta, ar trebui identifici factorii care se pare ca au fost gasiti vinovati pentru dezordine, totul pentru a construi versiunea ta calma. Cum? Vedem in continuare!
Articole daruite
Acestea pot fi orice, de la cadouri de ziua de nastere la obiecte mostenite si pe care, ne simtim cumva datori sa le pastram. Acestea sunt deseuri mari pe care le pastram si nu le folosim niciodata, dar gandindu-ne ca le vom folosi candva, le pastram. Iar in privinta articolelor mostenite vine cea mai grea parte, pentru ca sentimentul de vinovatie este unul mai mare daca le-ai arunca. Si ai putea sa te intrebi daca de exemplu, ti-ar placea la randul tau sa le dai propriilor copii ceva sa le pastreze si sa se simta si ei la fel de vinovati?
Pentru a solutiona cumva acesta problema ai putea incepe sa oferi anumite lucruri membrilor familiei daca crezi ca si le-ar dori; o alta solutie ar fi aceea de a le fotografia, pentru a le pastra in format digital. Pe de alta parte, daca este vorba de bijuterii, mobilier (sau orice altceva poate suferi transformari), le poti gasi, (re)transforma pentru a le purta sau folosi.
Lucruri pentru „versiunea ta calma”
Acestea includ obiecte pentru exercitii fizice, piese vestimentare prea mici sau pe care nu le-ai mai folosit de luni/ ani de zile, carti de gatit (internetul il ai pe telefon!), diverse elemente care fac parte din proiecte de care nici nu te-ai apucat … Constientizeaza faptul ca trebuie sa te desparti de lucrurile pe care chiar nu le folosesti! Vinovatia despre terminarea sau inceperea proiectelor te trag in jos si atarna greu, motiv in plus sa scapi de aceste sentimente de vinovatie.
Cu fiecare proiect sau pasiune care apar in viata ta, incearca sa imprumuti anumite lucruri sau sa folosesti biblioteca, pana in momentul in care esti sigur ca vor fi parte din viata ta. Nu trebuie sa mai cumperi lucruri pentru viitor care sa te oblige sa-ti spui ca „ar trebui” sa faci respectivele proiecte! Nu pastra obiecte daca nu ai certitudinea ca vor face parte cu adevarat din viata ta!
Lucruri facute sa te inveseleasca
Acestea includ haine, accesorii, diverse potiuni minune. Probabil nu ai nevoie de aceste lucruri, dar pot fi usor de cumparat si iti completeaza nevoile in scurt timp. Si cu cat mai des faci acest lucru, cu atat mai scurta este placerea. Trebuiesc gasite noi modalitati de a te face sa te simti mai bine; iesirile cu prietenii, cititul unei carti bune, vizionarea unui film, sunt modalitati mult mai bune de a suplini existenta fizica a unui anumit lucru.

Lucruri considerate ca a fi valoroase
Aceasta poate fi o problema delicata pentru anumite persoane. Si acest lucru se intampla deoarece majoritatea considera ca lucrurile pe care au dat multi bani, sunt cu adevarat pretioase si nu se pot debarasa de ele; in caz contrar, s-ar considera o risipa. Daca ai de exemplu in dulap ceva pe care nu il utilizezi, nu poti vinde, nu poti lua niciun ban pe el, nu merge refacut, aceasta este intr-adevar o risipa. Cea mai buna solutie este sa i-l oferi cuiva care are nevoie de respectivul lucru, asta ca sa nu-l arunci. Mai mult decat atat, majoritatea au avut acel lucru la valoarea lui, asa ca, acum, mai putin conteaza daca a fost scump sau nu. Tu deja ai cumparat acel articol, asa ca „pierderea” este in trecut; ceea ce poti face acum este sa te asiguri ca deciziile in privinta viitoarelor achizitii sunt corecte.
Evitarea, amanarea
Amanarea este considerata cel mai bun prieten al dezordinii, lucru care se vede initial in tot ceea ce fac anumite persoane, de la amanarea unor plati chiar daca banii nu sunt o problema, amanarea unor actiuni fara motive bineintemeiate. Aceste manifestari cresc si dau nastere unei probleme si mai mari, care devine din ce in ce mai grea si dificil de gestionat si fac dificila misiunea de a-ti construi versiunea ta calma.
Evitarea devine astfel din ce in ce mai costisitoare, fie ca vorbim de bani sau alte consecinte nefavorabile; de asemenea, aceste consecinte pot atrage altele: ratarea unor evenimente, oportunitati si toate din cauza unei organizari deficitare. Amanarea unor actiuni cu adevarat importante pentru viata ta in detrimentul altora pe care le vrei realizate doar ca iti plac pe moment sau din diverse ambitii, au rolul de a-ti aduce in viata multa dezorganizare si haos.
Articole sentimentale
Cutiile copiilor intra in mare parte in aceasta categorie, acestea putand contine cateva fire de par, primele desene (mazgalituri), primele carti de scoala, primul dinte de lapte cazut si exemplele pot continua. Primul lucru pe care il poti face este acela de a revedea periodic ce contine cutia; poti tine o astfel de cutie aproape de tine, iar in momentul in care se umple, o poti depozita intr-un loc in care nu ocupa spatiu in camera (pod, garaj).
Iar cand se aduna aceste cutii in numar mai mare, poti revedea continutul acestora impreuna cu copii daca e posibil, pentru ca ei, pana la urma, vor dori ce anume sa pastreze si ce nu. Doar ca, din ce s-a vazut pana acum, parintii sunt cei care pastreaza cele mai multe, lucru care este absolut normal.