A vedea partea pozitiva in situatiile si lucrurile din viata de zi cu zi joaca un rol important in starea ta de bine, iar schimbarea modului de a privi prin „lentila” emotiilor negative te va ajuta sa descoperi sentimente si emotii care iti sunt folositoare.
Majoritatea am experimentat de mai bine de un an o anumita revolta de emotii, data fiind situatia pandemica. Apoi ne-am relaxat, pentru ca ulterior sa ne reintoarcem intr-o forma sau alta la situatii restrictiva. Ne obisnuim, ne adaptam, dar pentru multi dintre noi, chiar daca nu simtim neaparat, aceste tranzitii ne pot slabi, fiind extrem de importanta in aceste momente, „autovalidarea”.
Fiecare ne dorim sa ne simtim bine tot timpul, sa nu fim apasati de emotiile negative, sa vedem mereu partea pozitiva, dar, in mod real, acest lucru este imposibil. Pe de alta parte, respingem emotiile negative cat se poate de departe, fara a invata nimic din ele. Si cu toate acestea, trebuie sa invatam din astfel de perioade, pentru a sti sa apreciem situatiile din timpurile bune.
Partea pozitiva din partea ta intunecata
Fiecare vedem lumea prin prisma proprie si depinde de noi cum percepem emotiile. Cultura japoneza afirma ca fiecare dintre noi avem 3 fete: prima este cea pe care o aratam lumii, a doua este cea pe care o aratam prietenilor, familiei si celor apropiati, iar cea de-a treia pe care nu o aratam nimanui – aceasta este adevarata reflectie a ceea ce suntem. In timp, acceptarea sentimentelor si emotiilor noastre – rele si bune – ne duc la o stare de buna, cea pe care ne-o dorim, doar ca trebuie sa fim mai flexibili in abordare si perceptie.
Partea neplacuta este aceea ca majoritatea asociem emotiile negative cu slabiciunea, doar ca, acceptarea modului in care ne simtim reprezinta cheia spre propria fericire autentica. Inca de la varste fragede ni s-a indus ideea de a nu plange, de a nu fi suparat, iar asocierea sentimentelor negative cu slabiciunea produce o deconectare, astfel ca nu ai cum sa vezi ulterior si partile pozitive.
Exista multe cercetari care sustin pozitivitatea in privinta emotiilor negative si multe din ele, chiar ne pot surprinde. Putem descoperi ca de fapt ceea ce era rau este bun, trebuie ca noi sa fim deschisi catre sentimentele si emotiile noastre.
Tristetea poate imbunatati memoria
Nimeni nu vrea sa se simta trist, doar ca acest sentiment te poate face mai inteligent. Rezultatele unui studiu efectuat in cadrul Universitatii din California, au gasit ca participantii la studiu, intr-o zi ploioasa, pe langa dispozitia proasta, au avut parte de o mai buna amintire a detaliilor obiectelor vazute intr-un magazin, comparativ cu zilele luminoase si insorite, cand memoria nu mai avea aceeasi acuratete.
Starile de spirit asociate cu emotiile negative tind sa fie mai atente, analitice, precise, comparativ cu emotiile pozitive. Cercetarile au aratat ca avem sanse mai mari ca informatiile si amintirile noastre sa fie inselatoare cand suntem intr-o buna dispozitie, datorita neatentiei.
Pesimismul incurajeaza gandirea clara
Uneori, putem simti ca parca e mai natural sa fim pesimisti decat optimisti. Ne asteptam la rau cand lucrurile merg bine, ceea ce ne impiedica sa ne bucuram si sa traim pozitiv.
Doar ca exista un avantaj in aceasta situatie: creierul nostru stocheaza amintirile negative intr-un alt mod decat o face cu cele pozitive, ca parte a supravieturii noastre. In cazul in care o situatie prezinta un risc semnificativ, atunci un pesimist cauta cel mai rau scenariu posibil care se poate intampla in momentul in care evalueaza situatia.
Cand esti optimist, nici nu iei in calcul cateodata pericolul, ceea ce se poate dovedi fatal in anumite situatii. Iar o buna intelegere a raspunsului tau natural – fie ca este pesimist sau optimist – este intelegerea constienta a modului in care raspunzi. Evalueaza apoi daca iti folosesti optimismul sau negativismul pentru cel mai bun efect.