Daca ai vazut si te-au incantat titlurile articolelor in care sunt prezentate beneficiile pe care ti le ofera vinul, ar trebui sa inlocuiesti orice alta bautura alcoolica cu vinul si mai mult, ai putea sa iti faci o noua pasiune si sa adopti un nou stil de viata. Dar, inainte de astea, treci printre randurile urmatoare si vezi cum iti afecteaza sau nu, alcoolul – sanatatea!
Beneficii
Nu conteaza ce studii ai vazut sau care sunt beneficiile asociate cu bauturile respective, insa toate au un numitor comun: consumul moderat, 1 pahar pentru femei, 1-2 pahare pentru barbati, zilnic. Barbatii au mai multa libertate in acest sens, datorita corpului de dimensiuni mai mari si modului in care acesta metabolizeaza alcoolul. Daca este pastrata cantitatea moderata, alcoolul chiar este bun pentru sanatate. Exista o asociere intre cantitatea moderata de alcool si riscul scazut de infarct miocardic, drept dovada fiind studiile de peste 50 de ani.
Riscuri
Alcoolul are legatura cu o crestere mica a dezvoltarii cancerului, un studiu publicat cu aproape 2 ani in urma in British Medical Journal, aratand ca, cei care consuma alcool in cantitati moderate au prezentat un risc de 2 pana la 6 ori mai mare, comparativ cu cei care nu au consumat deloc. Asocierea intre alcool si cancerul de san este si mai mare, femeile care au consumat o treime pana la un pahar intreg de vin zilnic, au avut un risc de crestere a cancerului cu aproximativ 13%. Corpul metabolizeaza alcoolul in diverse substante, acetaldehida, fiind primul si cel mai toxic metabolit al alcoolului, considerat un agent cauzator de cancer; iar tesutul mamar poate fi mult mai susceptibil in acest sens, comparativ cu alte organe.
Alcoolul poate afecta ADN-ul in celulele mamare, creste de asemenea nivelul de estrogen care circula in corp, un nivel mai ridicat al acestui hormon fiind asociat cu cu diverse tipuri de cancer de san. Odata ce alcoolul depaseste acea limita considerata moderata, riscurile depasesc orice beneficii cardiovasculare. Nivelurile ridicate de alcool ingerat, au legatura cu cresterea bolilor de inima, hipertensiunea arteriala, atac de inima, accident vascular cerebral, precum si diverse tipuri de cancer.
Nu se stie
Datele despre alcool sunt consecvente, insa majoritatea studiilor nu dovedesc cauza si efectul. Multe din studii doar observa ceea ce fac persoanele in viata reala, si mai putin atribuie intamplator persoanelor sa se abtina sau sa consume alcool, pentru ca apoi sa vada efectele alcoolului asupra sanatatii. Un astfel de studiu, ar fi intr-adevar folositor, dar este destul de dificil sa ai si sa controlezi un astfel de grup; in plus, a incerca sa separi astfel de grupuri, a incerca sa le dai instructiuni clare asupra cantitatii de alcool pe care trebuie sa o bea sau nu si asta pe parcursul a catorva ani, este aproape imposibil.
Fara dovezi clinice, anumiti experti sunt reticenti in a recomanda consumul moderat de alcool ca o tactica pentru sanatate, datele observationale fiind destul de bune si neexistand evidente clare ale beneficiilor unui consum moderat de alcool. De aceea, diversele asociatii de sanatate si cercetatorii din domeniu, invita la o moderatie in cazul in care consumati alcool, iar daca nu consumati deloc, nici sa nu incepeti!
Despre gustul nisipos pe care ti-l ofera vinul
Deschiderea unei sticle mari de vin rosu, indica putere, clasa, bun gust. Dar ce se intampla cand vinul are gust nisipos? Conform expertilor, acest lucru se datoreaza de obicei sedimentelor, formate din pigmenti de culoare si taninuri (care da gust uscat vinului). Aceste sedimente apar de obicei la vinurile vechi rosii bune, dar si la cele mai tinere, depinzand de struguri si vechime.
Asa ca, in loc sa aruncati vinul gandindu-va ca este expirat, turnati-l intr-un decanter sau un recpient inalt de sticla, monitorizandu-i nivelul. Pe masura ce va apropiati de a doua jumatate, veti vedea sedimentul care incepe sa se adune la fundul sticlei; opriti-va din turnat cand mai aveti 2-3 degete in sticla. Acum, aveti vinul curat! Pentru ‘linistea’ deplina a voastra, folositi o strecuratoare la gura decanterului, pentru a va asigura ca nu intra nimic acolo! Aaa … si ar fi indicat sa nu faceti acest lucru in fata … oaspetilor, cu cel mai bun vin al vostru!