Vitamina K atrage atentia in ultimul timp, deoarece, are un efect mult mai mare asupra sanatatii noastre decat s-a crezut anterior. Nu este o singura substanta, ci o familie de nutrienti, care joaca un rol esential in prevenirea bolilor si afectiunilor, inclusiv osteoporoza si intarirea arterelor care duce la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. In mod traditional, vitamina K a fost vazuta ca esentiala pentru sangele sanatos, mai precis in privinta coagularii – am putea sangera pana la moarte, dintr-o simpla taietura fara ea.
Astfel, deficienta nu a fost privita ca o problema a oamenilor sanatosi, lucru care ar fi valabil doar pentru o forma a ei: vitamina K1; vitamina K2 este cu totul alta poveste. In natura, exista 10 subtipuri, a caror nume este desemnat de diferitele structuri moleculare. Toate functiile lor sunt nu sunt inca pe deplin intelese si nu este cunoscuta o cerinta zilnica stabilita pentru vitamina K2, dar nevoia este clara.
Cercetarile au aratat ca vitamina K2 are un efect esential asupra modului in care corpul nostru foloseste calciul, nivelurile ridicate de vitamina K2 fiind corelate cu calciul depus in oase, ceea ce duce la prevenirea osteoporozei, in timp ce nivelurile scazute sunt corelate cu depunerile daunatoare de calciu din artere. In Japonia, vitamina K2 este este aprobata ca tratament pentru osteoporoza, fiind dovedit ca a reusit sa opreasca declinul densitatii mineralelor din oase si in anumite cazuri, chiar sa-l inverseze.
Ce spun rezultatele cercetarilor
In Olanda, a fost studiat efectul vitaminelor K1 si K2 pe un numar de aproape 5000 de persoane – barbati si femei, in varsta de la 55 de ani sau mai mult. Alimentatia si sanatatea le-a fost monitorizata timp de 10 ani. Nutritionistii au masurat cantitatile de vitamina K1 si K2 folosite si au constatat ca cei care au consumat mai multa vitamina K2, nu au avut parte de boala arteriala coronariana, comparativ cu cei care nu prea au consumat, cei din urma fiind si foarte dispusi la deces. Nu s-a gasit nicio astfel de corelatie in privinta vitaminei K1.
Un studiu cuprinzand un numar de 244 de femei aflate in postmenopauza, au comparat efectele consumului a 180 mcg de MK-7 – o formula a vitaminei K2 si placebo. Cele care au consumat suplimentele MK-7 s-au bucurat de o incetinire semnificativa a pierderii densitatii osoase legate de varsta, impreuna cu o crestere a rezistentei oaselor.
Un alt studiu care a cuprins un numar de peste 16000 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani, a aratat ca ele nu au avut parte de boli de inima. Cercetatorii le-au monitorizat timp de 6-8 ani si au descoperit ca cele care au consumat vitamina K2 au dezvoltat mai putine probleme de inima. Pe de alta parte, nivelurile de vitamina K1 nu au afectat in niciun fel inima.
Nivelurile scazute ale vitaminei K2 sunt corelate cu incidenta mare a diabeticilor. In plus, cercetarile au aratat ca exista legaturi intre vitamina K2 si prevenirea cancerului, functia imuna, ficat sanatos, rinichi sanatosi, functia neurologica.
Unde gasim vitamina K?
Vitamina K1 poate fi gasita in frunzele verzi si este estimat ca majoritatea iau vitamina K1 din alimente, dar sursele de vitamina K2 sunt destul de limitate.
Cea mai bogata sursa de vitamina K2 provine din natto – mancare traditionala japoneza facuta din boabe de soia fermentate, mancare mai putin intalnita in zona noastra sau occident. Alte surse sunt cele din carne: ficat, carne de pui si rata cu tot cu piele, galbenus de ou, branzeturi avand continut total de grasimi. Mancarea provenita de la animalele crescute pe baza de iarba care convertesc vitamina K1 in K2, contine mai multa cantitate de vitamina K2 comparativ cu animalele hranite cu grane. O alimentatie specifica zonei noastre nu ofera destula vitamina K2, dar suplimentele pot compensa aceasta lipsa.
Exista doua tipuri de vitamina K
- Vitamina K1
Permite coagularea sanatoasa a sangelui, iar doza zilnica recomandata este de 90 mcg pentru femei si 120 mcg pentru barbati si poate fi luata din frunzele verzi sau multivitamine. - Vitamina K2
Este esentiala pentru calciu pentru a fi utilizata pentru oase decat artere, unde depozitele de calciu duc la boli de inima; nu este recomandata o cantitate zilnica necesara, dar alimentatia zonei noastre si cea din vest, este departe de a fi cea optima. - MK-7 este un subtip al vitaminei K2.
Vitamina K2 este solubila in grasimi si este absorbita mai eficient, atunci cand este consumata cu alimente grase. Mare atentie insa la suplimentele de vitamina K (K1 si K2) nu sunt recomandate pentru cei care iau medicamente pentru subtierea sangelui! Acestea functioneaza prin blocarea vitaminei K si luarea vitaminei, poate reduce eficacitatea medicamentelor.