Daca vrei sa stralucesti, trebuie sa iei in considerare faptul ca nutrientii pe care ii consumam, actioneaza la fel ca organismul cand vine vorba de agresori ca poluare si bacterie, la fel ca si celulele regeneratoare, cruciale pentru sanatatea pielii, parului, unghiilor. Si chiar daca pe masura ce trece timpul devenim mai constienti de legatura dintre ce introducem in corp si modul cum aratam in exterior, multi dintre noi, inca nu avem toate cunostintele necesare sau ce anume trebuie facut in acest sens.
Iata de ce este necesar sa citim urmatoarele randuri …
Acnee si cosuri
Conform nutritionistilor, acesta este una dintre cele mai dese probleme cu care ei se intersecteaza din partea femeilor, intre un sfert si jumatate dintre femeile cu care ei iau contact, au avut aceasta problema sub diverse forme, in fiecare luna. Pielea este ca o fereastra care arata ce se intampla in corpul tau, iar daca sufera, acest lucru inseamna ca e ceva in neregula acolo.
Un prim pas, este acela de a echilibra nivelul zaharului din sange, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face, un nivel ridicat al insulinei – ducand la imflamatie si la efectele nocive ale testosteronului, care duce la acnee. O modalitate simpla pentru echilibrarea nivelului de zahar din sange, este asigurarea unei cantitati corespunzatoare de proteine ori de cate ori mananci, indiferent ca e una din cele trei mese sau doar gustari, fapt care duce la scaderea absorbtiei de zahar in sange. In plus, este esential pentru buna integritate a pielii, ajutand vindecarea; legumele si fructele ca lintea si nautul sunt foarte indicate, la fel ca nucile cu aportul lor pentru crearea unor membrane celulare puternice si flexibile; tofu organic este foarte bun. Pentru a evita cantitatile mari de zahar in continuare, este ideal sa fie consumati carbohidratii complexi, cum ar fi cartofii dulci si cerealele integrale.
Atentia trebuie indreptata si catre ficat si intestin. Ficatul detoxifica, iar un intestin puternic opreste toxinele microbiene care scapa si cauzeaza inflamatie. Daca vrei sa ajuti ficatul, cruciferele sunt foarte indicate – broccoli sau varza, sau frunze verzi, deoarece contin vitaminele B si magneziu, care ajuta la detoxifiere. Kefir, kombucha si alte alimente fermentate, sunt indicate pentru un intestin sanatos si o varietate de fructe si legume, pentru furnizarea unui combustibil pentru bacterii bune.
Pierdere par si subtiere
Multe persoane carora le cade parul sau li se degradeaza, presupun ca aceste lucruri li se intampla din cauza genelor, dar, una dintre cauzele comune sunt deficientele nutritionale. Fii atenta la alte semne de deficienta, un scalp cu fulgi sau unghii casante, sunt semne clare ale faptului ca alimentatia este de vina.
Cel mai important pas este acela de a merge pe macronutrienti, importante fiind proteinele si grasimile sanatoase; nucile, ouale, semintele – creeaza structura firului de par, de aceea, sunt esentiale. Grasimile bune retin umezeala in par, oferind hidratare in scalp; daca scalpul este uscat, foliculii sufera, ceea ce inseamna ca si cresterea firelor de par sufera. Pentru a pastra totul sanatos si stralucitor, sunt indicate omega 3 (chia, seminte de in), 6 (seminte, nuci), 9 (avocado, masline).
In timp ce vitaminele B (nuci, seminte) si seleniumul (nuci braziliene) sunt ambele la fel de importante, avem si deficiente de zinc si fier. Fierul transporta oxigenul la radacinile parului, deficitul de zinc deteriorand structura proteinelor care alcatuiesc folicolul. Sunt indicate lintea si fasolea; de asemenea, ele trebuiesc insotite zilnic de alimente bogate in vitamina C, ca ardei sau kiwi. Zincul il gasim in cereale integrale, nuci, seminte.
Unghii uscate, crapate
Multe persoane se confrunta cu o astfel de problema, de multe ori aflandu-ne in situatia in care nu puteam avea lungimea sau forma unghiei dorite. In timp ce unghiile cu gel sunt vinovate in principal, alimentatia afecteaza rezistenta unghiilor noastre.
Trebuie sa luam in considerare serios zincul si formarea celulelor, toti nutrientii necesari pentru sanatatea unghiilor, jucand un rol cheie in structura si integritatea celulelor. Iar zincul este singurul nutrient aprobat de European Food Safety Authority pentru mentinerea unghiilor normale. Ca antioxidant, zincul previne deteriorarea celulelor si este necesar pentru cresterea si diviziunea celulelor, fiind gasit in oua, branza, migdale, lapte, legume.
Deficienta vitaminei B12 poate duce la uscare severa, ceea ce provoaca o indoire a unghiilor in sus si capatarea de catre acestea, a unei nuante inchise. Laptele si ouale sunt principalele alimente care furnizeaza vitamina B12, iar in cazul in care alimentatia este vegana, apelati la suplimente. Acizii grasi sunt lubrifianti buni, asa ca este indicat sa-i consumati, gasindu-i in uleiul de masline, nuci, seminte si avocado.