Bun gasit, Andra Raluca Tautu! Ne bucuram sa te cunoasca si sa te admire cititorii revistei noastre.
Cand spunem Andra Raluca Tautu, ne gandim imediat la arhitectura. De cat timp este in viata aceasta profesie?
Arhitectura ca modalitate de exprimare a culturii a aparut inca din preistorie – practic, de la primul adapost, de la prima dorinta de a crea o cladire sub forma materiala. Cladirile au avut dintotdeauna rolul de simboluri culturale, opere de arta, au marcat transformarile care au avut loc in noi si in afara noastra, si au evoluat odata cu omenirea.
Daca stam sa analizam, civilizatiile antice si nu numai, sunt adesea identificate in prezent prin intermediul realizarilor lor arhitecturale, cele care au supravietuit, bineinteles. Sa ne gandim la Piramide, la castele, la cetati, temple si amfiteatre. Fiecare spune povestea unei epoci, a unei culturi care ne fascineaza.
Arhitectura (latina architectura, din grecescul ἀρχιτέκτων arkhitekton „arhitect”, din ἀρχι- „sef” si τέκτων „creator”) este atat procesul, cat si produsul planificarii, proiectarii si construirii cladirilor sau a altor structuri. In perioada antica, arhitectul era cel mai adesea artizanul.
Cel mai vechi text care a supravietuit despre teoria arhitecturii este tratatul de arhitectura din secolul I d.Hr., al arhitectului roman Vitruviu, conform caruia o cladire buna intruchipeaza firmitas, utilitas si venustas (durabilitate, utilitate si frumusete).
Meseria de arhitect, cel putin in Europa, a aparut posterior descoperirii hartiei. Hartia nu a fost folosita in Europa pentru a desena pana in secolul al XV-lea, dar a devenit din ce in ce mai disponibila dupa anii 1500. Disponibilitatea hartiei si creioanele au permis ca desenele pentru constructie sa fie facute de profesionisti si astfel s-a facut tranzitia de la artizani la arhitecti.
Arkia Creative Home este brandul pe care il detii alaturi de asociatul tau. Implineste 24 de ani anul acesta. De la ce vine Arkia?
Arkia este un cuvant de suflet pentru noi si inseamna atat in Hebrew cat si in araba – „a te inalta”. Am ales acest nume deoarece suntem mereu pregatiti pentru o noua provocare si incercam sa ne inaltam si sa fim deasupra acesteia pentru a o rezolva cu succes, impreuna.
Care este sloganul vostru?
Simplu, clar, si la obiect: „Case fericite pentru oameni fericiti!„.
Unde aveti biroul in Bucuresti?
Suntem incantati sa va spunem ca ne-am mutat intr-un spatiu nou – o casa cu multa istorie si o gradina minunata, pe str. Grigore Ipatescu nr. 10.
Mergeti doar voi la clienti sau mai vin si ei la intalnirile de la biroul vostru?
Spatiul unde lucram este tratat ca un Showroom by Appointment si imbinam cele doua metode de lucru si intalniri – mergem la client pentru a vedea spatiul si pentru a intelege mai bine cine este si ce isi doreste, dar il incurajam pe client sa ne treaca pragul, sa bea o cafea in biroul nostru si sa se inspire din ceea ce noi am creat pentru noi.
Ce iubeste cel mai mult Andra Raluca Tautu in aceasta profesie? Amenajarea interioara sau supervizarea exterioara a proiectelor?
Ceea ce imi place cel mai tare este sa descopar fiecare client asa cum este si sa ii pot crea o ambianta si un spatiu perfect pentru el. Uneori asta inseamna sa ne implicam pana la ultimul detaliu atat in proiectare cat si in executie, alteori doar sa il ajutam sa duca la bun sfarsit ceea ce viseaza. E o munca in care sunt si consultant, si psiholog, si prietena de iesit la bere, si profesionist, si Gica contra, daca asta ajuta sa ajungem la rezultate excelente.
Dar intre rezidential si comercial – ce ai alege?
Recunosc ca partea de rezidential imi aduce cea mai mare bucurie. Sa vezi uimirea si bucuria in ochii clientului la final de proiect e ceea ce ne hraneste si ne face sa continuam in acest domeniu. A ti se spune – „Multumesc, mi-ai creat spatiul la care nici nu speram sa visez!” e cea mai buna recompensa pentru noi.
Cum recunoastem o locuinta cu bun gust?
O locuinta cu bun gust este una echilibrata, care nu epateaza si are elemente care se completeaza, se pun in valoare. O casa reusita te face sa zambesti si care, de la inceput, te imbie sa stai in ea.
Ar trebui sa urmarim tendintele cand ne decoram locuinta?
Nu cred ca tendintele primeaza inaintea personalitatii: locuinta este un loc intim, trebuie sa reflecte si sa sustina pe cel care o utilizeaza. Eu cred ca trebuie sa fie ca un passepartout – sa aiba o baza solida si aliniata cu cine este cel care locuieste in ea, si, daca dorim sa o adaptam unor tendinte, sa o putem face fara investitii majore. Este in regula sa urmam tendintele doar atunci cand acestea se aliniaza cu cine suntem noi cu adevarat.
Cum arata locuinta ta? Dar biroul?
Locuinta mea este un apartament in centrul orasului – este in primul rand functionala si adaptata nevoilor familiei mele: o adolescenta creativa, un preadolescent pasionat de tehnica, un sot care pentru a se putea relaxa are nevoie de spatiu pentru manufactura. Iar pentru mine, linistea inseamna o bucatarie in care sa pot crea, un balcon transformat in gradina, un spatiu pe care il pot modifica si adapta rapid starii mele si a celor dragi.
Biroul Arkia este un loc de intalnire si cooperare, in care avem camere si zone dedicate partenerilor, este un hub unde acei arhitecti tineri care doresc sa afle de la noi informatii si sa invatam impreuna sunt bineveniti. Avem o gradina in care pe perioada verii o sa facem prezentari si evenimente pentru a populariza aceasta meserie minunata, pentru a aduce impreuna creativii si pentru a sustine diferite cauze: copii care exceleaza in diverse domenii, ONG-uri care au grija de copii defavorizati sau cu diferite afectiuni. La noi in birou exista un coltisor pentru cei de la Incotera, care sustin parintii copiilor cu sindrom down.
Care a fost cea mai amuzanta experienta in lucrul cu un client?
…