A bea constient poate fi pentru anumite persoane o notiune delicata, 2020 fiind anul in care foarte multe persoane au consumat alcool pe fondul stresului, pentru a rezolva problemele legate de anxietatea indusa de pandemie. Statistica arata insa, facand abstractie de situatiile deosebite, ca tendinta generala este aceea de a bea mai putin, in aceasta perioada, consumul de alcool fiind la cel mai mic nivel de la mijlocul anilor 1960.
De ce se intampla acest lucru? Oamenii tind sa bea cu moderatie in general, mai ales persoanele mai tinere, cercetarile aratand ca milenialii (persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani) sunt greu de schimbat in ceea ce priveste relatia lor cu alcoolul, in timp ce generatia Z (18-24 de ani) consuma foarte putin. Cu toate acestea, asta nu inseamna mai putina socializare. Iar magazinele au diverse sticle cu bauturi delicioase, avand continut scazut de zahar, multe dintre ele fiind si sanatoase si iata ca pot exista si sfarsituri de saptamana in care nu te trezesti mahmur!
Ce inseamna a bea constient?
Este cumva opusul a ceea ce cunoastem … a bea cand ajungem acasa seara dupa o zi grea, a bea pentru ca este vineri seara, a bea pentru a completa o masa gustoasa, de plictiseala, … A bea constient inseamna sa reflectezi asupra vechilor si cunoscutelor obiceiuri si a gasi alternative, iar abordarea consumului de alcool sa fie facuta cu atentie si intentie. In aceasta situatie, nu este nimic corect sau gresit, oricum ai aborda aceasta problema.
In plus, constientizarea generala si sanatoasa a relatiei cu alcoolul, faptul ca exista solutii in acest sens, ajuta oamenii in gestionarea acestei relatii, transformand-o intr-o problema deschisa de acceptare. Ce ar insemna acest lucru? Ca putem decide ce rol are alcoolul in viata noastra.
Iar stilul de viata sanatos promovat in majoritate de femeile mileniale pe retelele sociale, in mod special pe Instagram, se pare ca a dat roade. La aceasta se adauga incurajarea unui mod de viata in care educatia despre nutritie, despre miscare si apelarea la serviciile unui nutritionist, au castigat teren in ultima perioada. Alternativele alcoolului sunt din ce in ce mai numeroase, multi producatori de bere si vinuri scazand considerabil alcoolemia in bauturi, adaugand acestora diverse ierburi mai sanatose, arome, care sa iti dea si sentimentul de un sfarsit de saptamana, dar in acelasi timp sa iti ofere si energie si substante nutritive, pentru a nu avea parte de mahmureala pe care o cunoastem.