A fi ocupat este o dependenta moderna creata de cultura actuala si cu care foarte multi se mandresc sau si-o asuma ca pe ceva onorific. Astazi nu prea auzi pe nimeni afirmand ca are la dispozitie mult timp liber, se simte foarte bine si plin de energie. Cum se explica acest concept/ situatie de a fi ocupat in ziua de astazi? Reprezinta un cumul de comportamente, o anumita atitudine, o perspectiva asupra vietii si a organizarii timpului?
La nivel elementar, aceasta situatie de a fi ocupati tot timpul se explica prin experimentarea senzatiei ca timpul este prea scurt pentru cate avem de facut; nu mai avem loc in viata noastra pentru prea multe. Facem un lucru, dupa care ne intalnim cu cineva, apoi iarasi avem ceva de lucrat, activitati repetitive zilnic sau la un interval regulat de zile. Sau, de multe ori, aceasta situatie de a incerca sa faci cat mai multe lucruri o singura data, implica nevoia de a te grabi cand faci ceva.
Situatia de a fi ocupat, pare a fi in primul rand, o experienta interna, doar ca ea, atrage cu sine diverse comportamente. Oamenii „ocupati” pot fi remarcati prin faptul ca au un contact vizual slab, par dezorganizati, absenti in diverse convorbiri, imprastiati; fac greseli in mod neglijent, uita de intalniri, uita obiecte, interactioneaza scurt intr-un mod care irita si mai mult decat orice: se plang de cat de ocupati sunt si de timpul minim pe care il au la dispozitie!
Ce ne face sa ajungem persoane atat de ocupate?
Foarte multi factori actuali ai vietii moderne ne fac sa devenim ocupati, ei diferind de la anotimp la anotimp, de la persoana la persoana.
- In primul rand, ar fi responsabilitatile multiple, fie de la locul de munca, fie ca esti intr-o relatie responsabila, activitati casnice.
- Apoi, ar fi de mentionat diversele circumstante specifice unei vieti moderne: esti blocat in trafic si ajungi tarziu, primesti vesti de la scoala ca ti s-a imbolnavit copilul, apare un client subit exact cand esti in mijlocul unei activitati, ti se strica ceva acasa ce nu suporta amanare.
- Dorinta de a te simti util. Simti o anumita anxietate in privinta modului cum iti percep altii abilitatile si insusirile; echivalezi lucrurile facute si duse la bun sfarsit cu valoarea personala.
- Obiceiuri personale. Ai fost crescut intr-o familie in care, atunci cand nu aveai ceva de facut in mod deosebit, ti se dadea ceva de facut.
- Incercarea de a fi eficient. Nu vrem sa pierdem timpul pretios, asa ca „impachetam” ziua de dimineata pana seara, fara a lasa pauza intre intalniri sau sarcini ce trebuie duse la bun sfarsit.
Exista si alti factori de identificare ce pot duce la vieti foarte aglomerate, dar cei enumerati sunt incadrati la a fi elementari.
Vietile personale
Obiectivul principal al nostru la locul de munca este sa facem relatiile sa mearga, astfel ca, majoritatea resurselor si informatiilor noastre trateaza problemele legate de munca. Cand suntem la locul de munca, putem aborda in mod distinct sarcinile, doar ca acestea trebuiesc bine clarificate si prioritizate, trebuiesc foarte bine stiute responsabilitatile, stabilite granitile si invatat sa spunem „nu” atunci cand se depasesc anumite limite.
O componenta frecvent ignorata care este un factor destul de important, este faptul ca suntem ocupati foarte mult in afara serviciului cu problemele frenetice din viata personala, ceea ce duce la un stres enorm la locul de munca. Gandeste-te la viata pe care o traiesti tu sau colegii tai si fa-ti o lista cu factorii regasiti in afara locului de munca care iti iau din energie, pentru a le constientiza cel putin.
In legatura cu munca, trebuie sa intelegem si sa realizam foarte bine ca angajatii sunt oameni si nu unitati de productie, care au o viata in afara muncii – familie, prieteni, pasiuni. Doar ca, majoritatea respingem sau minimizam – voit sa nu – impactul acestui sentiment de viata ocupata care apartine vietii noastre in afara muncii si continuam sa simtim acest lucru la locul de munca.
Cum depasim in prima faza acest sentiment de ocupatie?
Prima etapa in a ne debarasa de aceasta situatie de „a fi ocupat” in care ne aflam este si cea mai grea si cea care intampina cea mai mare rezistenta: sa recunoastem si sa gestionam problema! De asemenea, aceasta este intr-o mare masura un rezultat natural al alegerilor pe care le facem; cu mici exceptii, noi ne cream aceasta situatie. Si ne exteriorizam, atribuind aceasta situatie, factorilor externi: cerintele si responsabilitatile locului de munca, seful nostru, copii, scoala la care invata si cerintele lor catre parinti, etc. In realitate insa, aceasta experienta neplacuta este o consecinta a activitatilor noastre, fie ele luate cu mult mult timp in urma.
Daca privim in mod onest o mare parte din aceasta situatie, ea este consecinta a activitatilor pe care le facem voluntar: vorbitul la telefon sau ascultatul muzicii la casti in timp ce conducem, iesitul seara atat la cina cat si la un teatru, mersul cu copii intr-un turneu sportiv in week-end, … toate acestea ajung in anumite zile, sa iti dea acel sentiment de sufocare. Multe din aceste activitati nu sunt refuzate dintr-o frica de a nu le rata, de a-ti eficientiza timpul …
Cum scapam de aceasta situatie de a fi ocupati?
O parte din aceasta situatie este generata de realitatea in care traim, avand sarcini legate de locul de munca, obligatii casnice, datorii civice. Doar ca, ar trebui sa incepem sa analizam sarcinile optionale si sa incepem sa le evaluam. Este ziua unui coleg si tu esti cea care trebuie sa ii cumperi cadoul sau sa-i faci tortul? Poate vorbesti cu o alta colega sa mearga ea la cumparaturi, sau poate cumperi tortul si scutesti mult timp si batai de cap. Multe astfel de ocupatii pot fi scoase de pe lista ta.
Reintoarcerea la primul pas
Primul pas este stapanirea problemei. A fi ocupat nu este ceva ce ti se intampla, este in mare parte rezultatul alegerilor pe care le faci. Ca si in multe alte situatii, trebuie sa fii sincer cu tine, sa treci in revista modul tau de a trai si sa te intrebi cat de mult acapareaza acest lucru din viata ta? Apoi intreaba-te cine ia deciziile care au dus la acele angajamente ale tale si constientizeaza faptul ca, asa cum ai luat decizii care te aduc in situatia asta, asa le poti elimina.
O alta intrebare pe care trebuie sa ti-o adresezi, este: ce poti face pentru a reduce aceasta situatie „ocupata”? – o intrebare, la care, daca gasesti raspunsul, trebuie sa te si simti bine cu situatia de a avea o viata mai lejera. Pe de alta parte, orice schimbare in viata, vine ca urmare a unei decizii (sau mai multe) de care esti deplin convins si care trebuie respectata. Nu este usor, nu trebuie sa renunti si nu trebuie cazut in capcana in care, parca ti se pare ca sunt prea multe sarcini de depasit sau la care sa renunti!