Balonarea, conform studiilor, se poate regasi la 70% dintre oamenii care prezinta dureri de burta; oricare ar fi motivul, senzatia de burtica umflata nu este cea mai placuta, nici vizual si nici din punct de vedere al modului in care te simti. Care ar fi cele mai intalnite motive?
Principalele cauze ale balonarii
Mananci prea repede
Sunt mari sanse ca tu sa mananci cu o viteza foarte mare, sa nu realizezi acest lucru si sa te intrebi de ce este burtica umflata dupa ce te-ai ridicat de la masa, chiar daca cantitatea de alimente ingerata a fost una ponderata. A manca cu viteza nu ii permite organismului sa trimita semnalele corecte la creier, ceea ce iti lasa senzatia ca esti supra satula. In plus, sunt mari sanse sa inghiti si mai mult aer decat e cazul, ceea ce face sa apara balonarea, asa ca incearca sa reduci viteza cand mananci!
Imbracaminte stramta
Daca iti place sa porti blugi stramti pe tine cu talie inalta sunt sanse crescute ca ei sa fie cauza balonarii tale. Este pusa presiune inutila pe abdomen, ceea ce restrictioneaza digestia, gazul este “prins” in interior, ceea ce in final duce la umflarea stomacului. Incearca sa porti pantaloni elastici si/ sau largi cand mananci si incearca sa constientizezi cum te simti dupa masa!
Intoleranta la alimente
Oamenii pot avea parte de intoleranta la anumite alimente, fie ca e din cauza glutenului de la cereale sau a glucozei din produsele lactate. Dintre alimentele de baza care pot provoca balonarea se pot enumera merele, ceapa, fasolea, legumele crucifere (varza).
Esti deshidratata
Fara sa vrei poti intra in modul de foame datorita unei alimentatii necorespunzatoare. Cand nu bem destula apa, corpul o retine, ceea ce duce la balonare. Incearca sa consumi 1,5 – 2 litri apa zilnic!
Esti constipata
Daca nu mergi o zi intreaga la toaleta, burta incepe sa se umfle. Acest lucru se intampla cand corpului ii lipsesc fibrele, apa si miscarea de orice forma. Consuma apa zilnic, consuma fibre in cantitate suficienta si incerca sa faci miscare – cel putin prin casa – daca stilul de viata este sedentar!
Sistemul digestiv are multiple functii, astfel ca este esential sa il mentii sanatos. Trebuie sa mananci constient, consumand o varietate de alimente si adaugandu-le in mod special pe cele fermentate, care imbunatatesc digestia si introduc bacterii bune in tractul digestiv, pastrand o burtica sanatoasa si fericita.
Alimente care reduc balonarea
- Bananele previn retentia de apa, contin fibre solubile, ceea ce previne ameliorarea constipatiei, implicit a balonarii.
- Ghimbirul este un antiinflamator natural care calmeaza muschii tractului digestiv, ajutand la ameliorarea balonarii.
- Iaurtul (cu culturi vii) creste cantitatea de bacterii vii din intestin, ceea ce promoveaza digestia si previne balonarea abdomenului.
- Papaia contine enzima papaina despre care se crede ca descompune proteinele, usurand digestia.
- Castravetii contin un antioxidant flavonoid despre care se crede ca reduce umflarea din intestin.