Schimba alimentele pe care le consumi in mod obisnuit inlocuindu-le cu altele mult mai bune si care te vor ajuta sa obtii maximul de nutrienti!
Despre carbohidrati se discuta mult, fiind atat in atentia specialistilor cat si a persoanelor care au nevoie de o atentie sporita in ceea ce priveste alimentatia de zi cu zi. Multe informatii contradictorii si de o parte si de alta, opinii sustenabile, dar ce conteaza cel mai mult pentru fiecare dintre noi este aportul nutritiv pe care ni-l ofera si cantitatea recomandata, totul pentru a corespunde necesitatilor personale. Calitatea este un aspect esential in privinta carbohidratilor, multi carbohidrati albi rafinati fiind lipsiti de beneficiile nutrientilor, asa ca, incearca urmatoarele sugestii – schimba alimentele conform acestora si bucura-te de o sanatate robusta!
SCHIMBA orezul alb cu orezul brun!
Orezului alb i se elimina taratele si germenii, exact partile care contin cea mai mare parte a micronutrientilor, astfel ca, in timp ce inca mai ai parte de carbohidrati, pierzi multe vitamine si minerale. Orezul brun contine o cantitate de trei ori mai mare de magneziu, mai multe proteine dar si mai multe fibre. Orezul brun are o textura de nuci, ceea ce il face perfect in salate.
SCHIMBA cartofii cu mazarea!
Nu e nimic in neregula cu cartoful, dar poti lua in calcul din cand in cand o schimbare, iar daca o faci, sa poti culege cat mai multe beneficii. Mazarea este bogata in nutrienti, o sursa importanta de nutrienti – din aceeasi familie cu nautul, fasolea, lintea, toate avand multe multe proteine. Mazarea este bogata si in fibre, in timp ce lintea are 8 g la 100 g, comparativ cu 2 g ca in cazul cartofilor albi. Mazarea in combinatie cu uleiul de masline este o alternativa excelenta a piureului de cartofi, la fel ca adaugarea de turmeric cu proprietatile sale antiinflamatoare, ideale pentru recuperare.
SCHIMBA painea alba cu painea de casa!
Painea alba pe care o consumi aproape zilnic este foarte mult prelucrata, astfel ca carbohidratii si nutrientii sunt in cantitati reduse, cei din urma fiind eliminati in urma procesului de rafinare si inlocuiti de regula cu versiunile sintetice. Cumparand paine din secara sau din aluat fermentat, faci o alegere inteligenta pentru sanatatea ta. O alegere la fel de buna este aceea de a-ti face tu paine, mai ales ca ultima perioada ti-ai petrecut-o acasa, unde ai experimentat multe retete de prajituri.
Schimba alimentele inteligent, inlocuind faina alba cu cea neagra, adaugand nuci si seminte pentru a creste aportul de proteine si grasimi sanatoase! Din nefericire, painea de casa nu are viata atat de lunga comparativ cu painea din comert si asta datorita lipsei aditivilor, iar pentru a o pastra, tai-o in bucati si pune-o in congelator.
SCHIMBA cerealele cu ovazul!
Daca esti un mare fan al cerealelor de dimineata, trebuie sa stii ca, pe langa multitudinea de beneficii pe care le vezi enumerate pe cutie, ele sunt destul de mult procesate si nu atat de sanatoase cum ar parea. Ovazul in schimb, are mult mai multe beneficii, oferind minerale esentiale, zinc, fier, mangan, magneziu, iar in combinatie cu alte ingrediente la fel de sanatoase, te poti bucura de dimineti la fel de delicioase.
SCHIMBA pastele pe paste!
Daca pastele fac parte din alimentatia de baza sau se regasesc in meniul tau destul de des, stii deja ca exista alternative mult mai sanatoase, fara gluten si mai bogate in proteine. Poti incerca paste de linte sau edamame, care furnizeaza atat proteine cat si carbohidrati si sunt ideale pentru recuperarea de dupa un efort fizic intens.