O casa sanatoasa inseamna o familie sanatoasa, curatenia si ordinea fiind o necesitate, orice demers pe care il faci in aceasta directie fiind de bun augur; dar, in acelasi timp, aceasta actiune trebuie sa fie cat mai constienta si mai logica.
De exemplu, daca te gandesti sa mai vopsesti ceva prin casa sau sa faci o curatenie mai serioasa, este important sa iei in calcul numeroasele substante chimice toxice la care vei fi expusa si care poate avea efecte nedorite asupra sanatatii tale si a familiei, atat pe timpul curateniei cat si de-a lungul timpului. Pentru a reduce riscurile, ia in calcul urmatoarele sugestii, menite a-ti imbunatati in mod real calitatea vietii si sanatatea!
Vopselurile
Daca intentionezi sa vopsesti prin casa, asigura-te ca nivelul toxicitatii este unul scazut, compusii organici volatili – substante chimice care elibereaza usor vapori la temperatura camerei – contribuie la poluarea aerului interior. Aceste substante au fost gasite “vinovate” de o serie de efecte negative asupra sanatatii, atat pe termen scurt dar si lung, de la dureri de cap, la ameteli, la astm, eczeme. Benzenul si formaldehida sunt recunoscute ca responsabile si de cancer.
Daca tinzi catre o casa cat mai sanatoasa, ai numeroase alternative in privinta vopselurilor si a altor produse decorative care nu mai au in compozitia lor compusii organici volatili sau alte substante chimice toxice ca ftalatii sau metalele grele. Si chiar daca aceste produse pot fi mai scumpe, merita sa investesti in produse care nu iti afecteaza sanatatea ta si a familiei.
Plasticul
Borcanele si cutiile de depozitare reprezinta o modalitate foarte buna de organizare in bucatarie, frigider, alte spatii, dar evita recipientele din plastic in favoarea celor din sticla sau otel inoxidabil, pentru pastrarea alimentelor si bauturilor. Produsele chimice nocive ca bisfenol A (BPA) si ftalati pot iesi din recipientele de plastic in interiorul cutiei, pentru ca urmatoarea destinatie sa fie corpul tau, unde pot perturba activitatea hormonilor.
Pentru o casa sanatoasa, ia in calcul produsele din bumbac (saculeti) pentru depozitarea fructelor si legumelor si folosirea hartiei cat mai naturale ca alternativa pentru foliile de plastic si gentile de sandvis. Iar daca cumperi mancare si bauturi in ambalaje de plastic, transfera-le in recipiente mai “sanatoase” cand ajungi acasa!

Curatenie
O casa sanatoasa este rezultatul unei curatenii a casei cu simt de raspundere, ceea ce este un lucru bun oricand; ideal ar fi sa se faca poate si in concediu cand ai mai mult timp la dispozitie. Dar, pentru sanatatea noastra, important este sa mergem pe o curatare cat mai naturala si sa evitam produsele toxice cu chimicale. Conform unui studiu, folosirea substantele/ produselor de curatenie toxice pe o perioada de 10 pana la 20 de ani este la fel de nociva ca fumatul unui pachet de tigari zilnic. Expunerea la produsele de curatare toxice a fost asociata cu boli legate de ast, inima, cancer la sani, samd.
Si exista destule companii care fac produse naturale si sigure, trebuie doar sa te intereseze acest aspect daca iti doresti o casa sanatoasa. Orienteaza-te spre carpe de curatat din microfibre destinate folosirii doar cu apa, iar solutiile traditionale cu otet, bicarbonat de sodiu, suc de lamaie, uleiuri esentiale, reprezinta alternative foarte bune si care merita toata atentia ta.
Mobilier natural
Indiferent care este stilul tau, vei gasi mereu alternative de mobilier natural, fie ca vorbim de piese noi sau diverse magazine care reconditioneaza ceea ce este vechi. Daca esti genul boho, traditional sau chiar minimalist, cu siguranta diversitatea de astazi iti va oferi ceea ce ai nevoie. Mergi doar pe alternative naturale, fie ca vorbim de mobilier, cuverturi, draperii, cearsafuri, iar daca gasesti optiuni cu “anti-pete”, “rezistenta la cute”, “anti-molii” – evita-le, deoarece acestea au cele mai mari sanse sa-ti introduca in casa substante daunatoare.
Ftalatii, fenolii, alte substante chimice sunt asociate cu o serie de efecte daunatoare asupra sanatatii, cum ar fi toxicitatea hormonala si reproductiva, asa ca, inainte de a achizitiona ceva nou, informeaza-te foarte bine! Tesaturile netratate chimic cum ar fi lana netratata te ajuta sa eviti pesticidele. La fel de indicate sunt bumbacul organic, canepa, iuta, sisalul, iarba de mare, nuca de cocos pentru covoare, meiul, hrisca sunt excelente optiuni de umplere a pernelor si pilotelor.
Parfumurile
Este tentant sa ai o casa in care e un miros imbietor, fie ca vine de la lumanari parfumate, betisoare sau alte alternative, doar ca si ele, sintetice fiind, iti pun sanatatea in pericol prin intermediul substantelor nocive. Benzenul se gaseste in diverse odorizante si este asociat cu boli cancerigene si probleme de reproducere, toluenul este iritant pentru piele si ficat si este o toxina pentru rinichi, terpenele sunt iritante si sensibilizante, utilizarea frecventa avand legatura cu dureri de urechi, diaree, varsaturi la sugari, dureri de cap, stari de depresie.
O casa sanatoasa este una bine ventilata mai ales daca nu stai intr-un mediu poluant, la care adaugam plante de apartament cum ar fi iedera engleza, plantele paianjen sau mergi pe metode traditionale ca pastrarea unui bol cu otet alb pe pervaz pentru eliminarea mirosurilor. Purificatorul de aer, daca este bun pentru sanatatea ta, absoarbe mirosurile, praful, polenul, parul animalelor de companie, compusii organici volatili. Iar daca iti doresti mirosuri deosebite, mergi pe alternative sanatoase ale uleiurilor naturale, internetul oferindu-ti o diversitate ofertanta de produse si informatii.