Iti place sa oferi ajutor pentru cei din jur, inima ta cea mare te face sa ii multumesti pe toti, sa ii faci pe toti fericiti, dar in momentul in care acest lucru trece de un anumit nivel si iti afecteaza valoarea de sine, trebuie sa iei masuri!
Descopera radacinile!
Aceasta dorinta de ajutor pentru cei din jur, de a empatiza cu ei, este atat de bine inradacinata, incat nici nu stii de unde vine, nu stii ce o alimenteaza. Cel mai important pas este acela de a realiza si de a recunoaste ca aceasta dorinta a ta se incadreaza intr-un anumit tipar. Acest lucru incepe de obicei din copilarie, avand “implantatata“ ideea ca intr-un fel sau altul esti responsabil pentru fericirea celor din jur. Insasi simpla situatie in care iti vezi parintii certandu-se, iti poate da impulsul de a face totul bine pentru ei. Constientizand acest raspuns, te poate ajuta sa iti validezi sentimentele si emotiile.
Numeste emotiile!
Pentru a te elibera de ceea ce poate declansa nevoia de a le face pe plac celor din jur, incearca sa pui cuvinte in locul sentimentelor. De exemplu “ma simt prost daca persoana X va deveni nefericita daca nu fac Y” si spunand acest lucru cu voce tare, iti ofera datele pe care le poti analiza. Iar daca respectivele persoane au ceva sa iti reproseze – cum ca nu ai face ceva, acesta este un lucru care arata egoism din partea lor, este un lucru nesanatos si nedrept vizavi fata de tine. Acum, in loc de a cauta in interiorul tau sa te invinovatesti, vezi imaginea per ansamblu!
Pretul este prea mare
Ce inseamna pentru tine sa incerci sa oferi ajutor pentru cei din jur, sa incerci sa ii faci pe toti fericiti? Exista vreun cost in acest demers al tau? Este o intrebare simpla, care poate usura indoiala de sine. A-i face pe altii fericiti pe cheltuiala ta, s-ar putea sa te coste fericirea personala sau prieteniile autentice. Poti realiza ca in timp ce incerci sa ii faci pe cei din jur fericiti, vei avea putin timp pentru tine, te vei neglija; si daca gandesti pe termen scurt, nu ar fi nicio problema, dar pe termen lung, acest lucru te costa! Iar daca raspunzi la intrebarea initiala, iti va permite sa vezi acei oameni care sunt demni sa fie in viata ta si care te vor iubi chiar daca le vei spune NU in anumite circumstante.
Aminteste-ti valoarea!
Aceasta obsesie, obisnuinta de a incerca sa-i multumesti pe toti cei din jur, te poate transforma in ceva in care de fapt nu esti, in asa fel incat iti vei pierde identitatea ta ca persoana si personalitatea. Trebuie sa stabilesti anumite limite si granite, doar ca aceasta constructie trebuie sa inceapa cu tine. Acest lucru te ajuta sa constientizezi ca existi pentru un scop si nu esti doar un corp si o minte, ci si un spirit puternic. Cand esti copil, esti tratat ca atare si cumva trebuie sa stai in banca ta, dar, apoi ca adult, ai voce si trebuie sa iti dai si tie permisiunea de a vorbi si a-ti exprima opiniile.
Pauza
In momentul in care intram intr-o rutina de a-i servi pe ceilalti, credem ca este gresit sa stabilim granitele, dar acesta este unul dintre cele mai sanatoase lucruri pe care le poti face pentru tine si relatiile tale. Daca este prea greu pentru tine sa zici NU, poti veni cu urmatoarea replica “pot avea mai mult timp sa ma gandesc?”. Astfel, vei avea timp sa analizezi si sa decizi ce vrei, care este raspunsul tau si daca aceasta persoana are loc in viata ta.
Fii tu insati!
Poti fi o persoana amabila si empatica, dar iti poti pastra si verticalitatea. Iar daca cineva asteapta mereu ajutor de la tine, poti raspunde intr-un mod diplomat ca “imi place sa te ajut, dar in acest moment sunt coplesit de ceea ce am de facut si nu cred ca reusesc”. A-ti pastra verticalitatea si demnitatea intr-un mod pozitiv si iubitor – asa cum esti tu de fapt, este un lucru bun atat pentru tine, cat si pentru cei din jur. Iar cei ce vor fi in viata ta, te vor accepta asa cum esti, pentru ceea ce esti!