Chiar daca in viata designerului au existat puternice controverse legate in special de viata personala, trecerea in nefiinta a celebrului designer britanic la varsta de 41 de ani a socat lumea designului, lasand o tristete de nedescris. Testamentul designerului < etichetat de multe ori ca bad boy > se regaseste in creatiile inconfundabile, caracterizate de un stil puternic, avangardist, extravagant, mereu inovator.
Fiu de taximetrist, Alexander McQueen s-a nascut in Londra pe 17 martie 1969; la varsta de 16 ani a abandonat studiile pentru a se dedica uceniciei la scoala de croitorie traditionala Saville Row, intai la Anderson and Shephard, iar mai tarziu la Gieves and Hawkes. Ulterior, a avut o perioada de activitate in domeniul costumelor de teatru la Angels and Bermans – experienta de aici in domeniul croitoriei si-a pus amprenta mai tarziu asupra stilului McQueen.
La varsta de 20 de ani a fost angajat de designerul Koji Tatsuno, pentru ca un an mai tarziu sa devina la Milano, asistentul designerului Romeo Gigli. In anul 1993 Alexander McQueen a absolvit masterul la Colegiul Central St. Martin din Londra, studii „finantate”de matusa sa, Renie Holland. Si-a schimbat prenumele din Lee in Alexander, considerand ca suna mai bine pentru un designer. Incepand din primavara 1994, el a inceput sa creeze colectii pentru fiecare sezon – asta chiar daca nu avea bani, mama sa Joyce, sustinand-ul financiar pentru a putea achizitiona materiale. In acelasi an, una din colectiile sale a atras atentia stilistului de moda Isabella Blow (Issa Blow) si a fost achizitionata de aceasta contra sumei de 7750$.
In anul 1996 lanseaza controversatii pantaloni cu talie joasa „bumsters”; tot in acelasi an, devine Chief Designer al casei de moda Givenchy pana in anul 2001, timp in care isi dezvolta si propria marca, dezabrobata de critici si public la momentul respectiv. In martie 2001, McQueen inceteaza colaborarea cu Givenchy, fiind inlocuit de designerul britanic Julien MacDonald.
Primul magazin marca Alexander McQueen se deschide spre sfarsitul anului 1999 pe Conduit Street din Londra, in septembrie 2002 deschide primul showroom din SUA, pentru ca in 2006 sa lanseze brandul secundar McQ. In decembrie 2000 Gucci cumpara 51% din McQueen numindu-l pe acesta in functia de Creative Director; in primavara anului 2008 aduce prin intermediul unui show, un omagiu celei care a fost considerata mentorul, descoperitoarea lui McQueen: Isabella Blow – decedata in luna mai 2007.
Este declarat designerul anului in Marea Britanie de 4 ori ( 1996, 1997, 2001, 2003), este distins in iunie 2003 ca Designerul International al Anului de catre CFDA, primeste titlul de CBE (A Most Excellent Commander of the British Empire) in 2003 de la insasi Regina Elizabetha, in 2004 este distins cu Designerul Anului in materie de imbracaminte pentru barbati.
In dupa-amiaza zilei de 11 februarie 2010, celebrul designer este gasit spanzurat in locuinta sa – folosita drept garderoba, ancheta derulata ulterior stabilind ca Alexander McQueen si-a luat singur viata, dupa ce a inghitit o combinatie letala de cocaina, somnifere si calmante, la mai putin de doua saptamani dupa moartea mamei sale.
Designul McQueen este cunoscut atat pentru puterea emotionala pe care o emana – cu accente romantice dar determinate, cat si pentru energia bruta transmisa prin showurile sale, mereu folosind cele mai noi tehnologii in materie de efecte tehnice spectaculoase. Colectiile Alexander McQueen imbina croiala perfecta a costumelor englezesti bespoke, cu linia fina a atelierelor frantuzesti si finisajul impecabil italian, combinate cu puternice contraste: fragilitate vs. puternic, traditie vs. modern, flexibil vs. strict.
Hainele marca McQueen au imbracat personalitati ca Mihail Gorbaciov, Printul Charles al Marii Britanii, Nicole Kidman, Paris Hilton, Lucy Liu, Angelina Jolie, LeAnn Rimes, Beyonce, Cate Blanchett, Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Gwyneth Paltrow, Rihanna, Mary J. Blige, Cameron Diaz, Victoria Beckham, Drew Barrymore, Naomi Campbell.