Alimentatia pe baza de plante este pentru oricine, fie ca este vegetarian, vegan, flexitarian sau se incearca reducerea consumul de carne. Plecand de la conceptul ca pentru o sanatate robusta avem nevoie de o alimentatie echilibrata, ne intrebam: ce ar trebui sa mancam? Iar raspunsul la aceasta intrebare este dat de multe persoane, opinii contradictorii. In mod real, acest echilibru este dat de un compus de alimente variate neprelucrate, fibre, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale, apa.
Si indiferent cum arata farfuria fiecaruia, un lucru este cert: legumele neprocesate sunt coloana vertebrala a unei farfurii, o modalitate excelenta de a-ti aduce plusuri sanatatii. Alimentatia pe baza de plante nu inseamna sa elimini complet carnea, ci doar sa reduci consumul ei, fara a respecta strict parametrii conceptelor “vegan” sau “vegetarian”. O astfel de mentalitate este mult mai usor de intretinut comparativ cu cele stricte, oferindu-ne libertatea sa respiram fara nicio vina.
Iata in continuare doar cateva din beneficiile alimentatiei pe baza de plante!
Fibrele
Legumele si fructele au multe fibre solubile si insolubile, esentiale pentru punerea sistemului digestiv in miscare; a manca mai multe legume, ne ajuta in privinta cailor de eliminare, accelerand trecerea alimentelor, ceea ce poate ajuta la scaderea absorbtiei de toxine. Mai multe fibre consumate reduc colesterolul “rau”.
Antioxidantii
Daca iti doresti o piele radianta, antioxidantii sunt raspunsul, ei ajutand la lupta impotriva daunelor oxidative si a stresului, protejandu-ne de razele UV si reducand inflamatia per ansamblu. Carotenoidele se gasesc in cartofii dulci, kale, morcovi, portocale.
Greutatea
Si vorbim de o anumita greutate sanatoasa care trebuie mentinuta si care este unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta, legumele, in general, avand o cantitate scazuta de kilojouli. Asa ca, consuma cat mai multe pentru mentinerea unei greutati sanatoase!
Sfaturi utile
Concentreaza-te mai mult pe introducerea a cat mai multor vegetale in alimentatie decat pe eliminarea consumului alimentelor de origine animala. Cauta retete, incearca noi modalitati de a consuma vegetale, totul intr-un mod normal, fara a-ti impune o anumita presiune.
Cand te gandesti la o alimentatie pe baza de plante, nu trebuie sa iei in calcul carnea falsa sau alimentele vegane procesate. E ok ca exista si astfel de alternative, dar trebuie sa incerci sa iti aduci in alimentatia de baza alimente fara conservanti.
Daca vrei sa faci trecerea la o alimentatie pe baza de plante, trebuie sa stii ca aceasta nu se face peste noapte, procesul trebuind sa fie unul treptat. Introdu incet in alimentatia ta mai multe legume si fructe, pentru a permite corpului sa se obisnuiasca cu cresterea cantitatii de fibre, aceasta trecere trebuind sa fie una placuta si durabila si nicidecum coplesitoare.
Obtinerea unei alimentatii adecvate pe baza de plante
Una din cele mai usoare modalitati de a obtine mai multi nutrienti este aceea de a avea legume variate, la care adaugam acizii grasi omega-03 din semintele de in, cu rol antiinflamator. Daca poti, in timp, redu cantitatea alimentelor prajite si a celor ce provoaca inflamatie, precum canola si uleiul de floarea soarelui. Daca nu consumi deloc carne, vitamina B12 poate fi obtinuta din cereale si lapte fortificate, in timp ce fierul il poti gasi in frunze verzi, linte, naut, caju, quinoa, caise, smochine.
Modalitati de crestere a consumului de legume
- Prajeste bucati de legume pentru a le manca de marimea unei muscaturi!
- Alege legumele preferate si incepe acest demers cu ele!
- Mananca legumele cu o salata crocanta!
- Bea suc de legume, dar adauga si fructe pentru aroma si dulceata!
- Viziteaza mai des pietele locale, comerciantii si magazinele specializate!
- Experimenteaza noi legume!
- Cumpara-ti mixuri de vegetale saptamanal, fapt care iti va spori creativitatea si nu vei irosi nimic!
- Gaseste modalitati de a inlocui anumite ingrediente nu tocmai sanatoase cu alternative vegetale!