Amânarea face parte din modul de a fi a multor persoane şi nu credem că există cineva care să nu fi amânat ceva vreodată. Dar de ce amânăm să facem anumite lucruri? Nu avem timp îndeajuns sau nu îl gestionam corect? Ni se pare foarte greu, avem o sarcină prea dificilă? Se întâmplă doar atunci când avem sarcini grele sau şi când acestea sunt facile?
Conform statisticilor, 95% dintre femei recunosc că amânarea lucrurilor face parte din stilul lor de viaţă. Cu toate acestea, dacă te incluzi aici, nu trebuie să te dai bătută! Iată în continuare câteva sfaturi care te pot ajuta să revii pe drumul cel bun!
Recunoaşte-ţi emoţiile!
Cel mai mare mit despre procrastinare este cel care susţine abilităţile organizatorice slabe. Aceasta de fapt nu este o problemă de gestionare a timpului, ci o problemă de gestionare a emoţiilor. Avem tendinţa de a amâna lucrurile din cauza unei frici de eşec, plictiseală sau frustrare.
Dacă simţi că nu poţi face ceva deoarece este foarte greu, întreabă-te ce ai făcut înainte şi dacă ai făcut lucruri mai grele decât acesta. Şi cu siguranţă ai avut astfel de momente. Fiecare am avut. Dacă ceva este extrem de plictisitor, poate exista o soluţie de a-l face mai interesant; poţi implica pe cineva apropiat sau partenerul de viaţă. Din moment ce ţi-ai recunoscut emoţiile, spune-ţi că este în regulă să te simţi astfel; a fi sincer faţă de tine te ajută mai mult să depăşeşti aceste situaţii şi să le faci faţă mai bine decât să le amâni.
Iartă-te dacă e cazul!
Este foarte uşor să ne învinovăţim pentru amânarea unor sarcini, doar că ruşinea ne ţine blocaţi. Cercetările arată că iertându-ne pe noi înşine, ne recunoaştem calitatea umană; până la urmă, fiecare amâna şi în multe situaţii, nu este vina noastră. Vom încerca din nou în momentul în care vom simţi în stare să o facem şi după ce am fost amabili cu noi înşine. Amânarea lucrurilor este un mecanism pe care îl folosim pentru a ne ajuta să facem faţă stresului şi realizând că nu este nimic în neregulă cu noi, ne ajută să luăm măsuri.
Paşi mici
Pentru a merge înainte, întreabă-te care este pasul mic pe care îl poţi face corect în moment respectiv. Când te afli în situaţia de a evita un proiect mai dificil, cel mai mic lucru pe care îl poţi face este să deschizi laptopul, un fapt cu care eşti în siguranţă. Ulterior, în funcţie de situaţie, rămâne să identifici următoarea mică acţiune ce va crea motivaţia necesară spre asaltul final.
Tentaţiile
Unul din cele mai bune moduri de a gestiona amânarea este acela de a grupa tentaţiile sau a combina ceea ce ai de făcut cu ceva plăcut. De exemplu, făcând exerciţii fizice în timp ce urmăreşti serialul preferat te poate motiva să faci exerciţii pe termen mai lung. O altă modalitate de face sarcinile distractive este aceea de a le face mai sociale; dacă de exemplu, amâni taxele pe care le ai de plătit, când vrei să le plăteşti, cheamă un prieten şi ia şi o sticlă de vin!
Angajament
O modalitate dovedită de a învinge procrastinarea este aceea de a utiliza un “sistem de angajament”, o tehnică care leagă consecinţele de comportamente. Dându-ţi singur amendă dacă nu te laşi de fumat până la o anumită dată este o modalitate foarte eficientă de a renunţa. O altă modalitate de a face ceva concret este să mergi tot pe latura socială, să te angajezi public că vei duce la bun sfârşit ce ai de făcut; în acest mod, poţi avea parte şi de încurajările sau sfaturile anumitor persoane din jur.
Sărbătorirea progresului
Ia un moment pentru a te bucura de sentimentul că ai redus per total amânarea sau anumite tipare de a amâna. Indiferent că alegi o recompensă simplă – aceea de a bifa fiecare pas sau eventual să asculţi podcastul preferat după ce termini o sarcină, ceea ce reprezintă o modalitate foarte eficientă de a marca întreaga călătorie şi de a te stimula să mergi înainte.