Ana Maria Branza este o fosta scrimera romana specializata pe spada. A fost vicecampioana olimpica la Jocurile Olimpice de vara din 2008 de la Beijing si 2020 de la Tokyo, campioana olimpica pe echipe la editie din 2016 de la Rio de Janeiro, de trei ori campioana mondiala (2019 la individual si 2010 si 2011 pe echipe) si de sapte ori campioana europeana (2013 la individual si 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 si 2015 pe echipe). Ana Maria Branza a castigat de-a lungul carierei 14 turnee de Cupa Mondiala si a fost declarata cea mai buna spadasina din lume in sezoanele 2007 – 2008, 2008 – 2009, 2012 – 2013, 2019 – 2020 si 2020 – 2021.
Buna si bine ai venit in paginile Revistei Famost! La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu? A fost greu sa te faci remarcata?
La varsta de 11 ani am pasit pentru prima data intr-o sala de scrima si m-am lasat cucerita de o imagine in care copii imbracati in costume albe, se duelau. Din acel moment mi-am dorit sa fiu si eu unul dintre acei copii!
Ce amintiri ai de la inceputul carierei tale?
Faptul ca nu am inceput intr-o grupa de copii si a trebuit sa invat din mers miscarile pentru a-i ajunge din urma pe sportivii mai avansati, a reprezentat o motivatie in plus pentru mine. Si, bineinteles, toate jocurile si recompensele puse la cale de domnul antrenor Radu Szilaghyi, omul care a stiut cum sa imi canalizeze energia pe drumul cel bun.
A avut Ana Maria Branza un idol? Cine a fost acela?
Sunt multi oameni pe care ii respect pentru activitatea lor, pentru performante ori rezultate, dar intotdeauna mi-am dorit sa fiu eu, doar ca mai buna in fiecare zi!
Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta? Povesteste-ne cateva amanunte!
In peste 20 de ani de cariera am trait o multime de momente exceptionale si nu cred ca m-as putea opri doar asupra unui astfel de moment, dar cu siguranta primul podium international va ramane o amintire pretioasa. Se intampla in anul 2001, la Gdansk in Polonia, atunci cand am cucerit titlul mondial la categoria U17 si a fost pentru prima data cand am urcat pe prima treapta a podiumului si am ascultat imnul Romaniei intonandu-se pentru mine.
Care a fost cel mai trist moment din cariera ta?
Accidentarile sunt printre cele mai grele momente din cariera oricarui sportiv de performanta si desi am fost in mare parte ferita de accidentari grave, tot am avut de suferit de pe urma lor. Dar cu siguranta cel mai trist moment al carierei mele este reprezentat de esecul rasunator de la JO Londra 2012.
Au fost momente in care Ana Maria Branza a vrut sa renunte la aceasta cariera?
Niciodata! Stiu ca sunt sportivi care de-a lungul drumului isi spun ca e prea greu, ca nu mai pot si nu mai vor, dar eu nu m-am numarat printre ei. Tot timpul am incercat sa gasesc metode sa imi prelungesc parcursul pe drumul performantei.
Esti de 7 ori campioana europeana. Ce amintiri ai de la competitii?
Cea mai draga amintire de la un CE dateaza din anul 2006, de la primul titlu cucerit cu echipa la Izmir, in Turcia. Atunci am invins in finala competitiei echipa Ungariei care o avea in componenta pe Nagy Timea, o sportiva exceptionala, dubla campioana olimpica in proba individuala, pe care am invins-o la o singura tusa!
Ana Maria Branza are 20 de medalii obtinute la campionatele europene si mondiale. A fost greu sa ajungi la aceasta performanta?
Stiu sigur ca nu a fost usor 😊 si ca a meritat tot efortul! Nu consider ca mi-am sacrificat copilaria pe altarul performantei, ci mai de graba ca sala de scrima a fost cel mai frumos loc de joaca pentru mine.
Ce inseamna aceasta cariera pentru Ana Maria Branza?
Desi tot drumul a fost presarat in egala masura cu succese si esecuri, ba cred ca balanta inclina mai mult spre nereusite, pot spune ca ajunsa la sfarsitul drumului realizez ca am atins obiective la care doar visam si ma simt implinita. Nu voi sti niciodata daca am facut mult sau putin, dar sunt multumita cu ce am reusit!
Ai fost declarata de 3 ori cea mai buna spadasina din lume (2008, 2009, 2013). Ce a insemnat acest titlu pentru tine?
Anul acesta am primit pentru a 5-a oara aceasta distinctie si fiecare titlu in parte demonstreaza ca poate nu am fost mereu pe prima treapta a podiumului, dar am avut acea constanta care mi-a permis sa raman in fruntea clasamentului mondial.
Ai castigat medalia de argint la Jocurile olimpice de la Beijing. Ce amintiri ai de atunci?
LA JO Beijing a fost pentru prima data cand am urcat pe podiumul olimpic si am atins o borna importanta pentru orice sportiv de performanta. Nu pot uita asaltul din semifinala pe care l-am castigat la tusa de prioritate, un meci pe care mi-l voi aminti toata viata!
Ai castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio. Ce amintiri ai de la aceasta competitie?
JO Rio de Janeiro stiam ca este ultima competitie pentru echipa noastra in acea formula si toate ne doream sa incheiem acel capitol din vietile noastre cu o medalie de aur, era singura care ne lipsea si desi ne-a fost greu, am reusit sa urcam pe prima treapta si sa incheiem astfel in cel mai frumos mod parcursul fetitelor “PowerPraf”.
Esti dubla campioana mondiala. Ce a insemnat pentru tine sa ajungi la acest titlu si cat de greu a fost traseul pana sa ajungi aici?
…